in

Expertuitdaging: spelen met bewegend licht12 december 2018, 11:50

Het zijn de donkere dagen in december en dat betekent dat er overal om je heen steeds meer (kerst)lampjes en versieringen tevoorschijn komen. Als fotograaf is dit de uitgelezen kans om je camera erbij te pakken en te experimenteren in het donker! Om je wat inspiratie te geven voor deze expertuitdaging, geven wij je een aantal tips.

Lange sluitertijd

Om ‘bewegend’ licht in je foto vast te leggen, zal je gebruik moeten maken van een lange sluitertijd. Iets wat vaak in het donker gefotografeerd wordt met een lange sluitertijd, zijn de lichtstrepen van het verkeer op een druk punt. Het lijkt dan alsof de weg bestaat uit strepen van licht, wat een tof effect geeft aan je foto. Hoe langer je de sluitertijd zet, hoe meer lichtstrepen er op de foto vastgelegd zullen worden. Zet je camera op een statief en gebruik een afstandsbediening of de zelfontspanner om bewegingsonscherpte te voorkomen. Timing is bij het maken van deze foto’s belangrijk; analyseer dus het verkeer en zet je camera op het juiste moment aan om zo veel mogelijk lichtstrepen te verzamelen in je beeld.


royzzz

Lightpainting

Een leuk experiment om te fotograferen met een lange sluitertijd en licht, is lightpainting. De naam zegt het eigenlijk al; je gaat als het waren tekenen met het licht. Deze truc werkt eigenlijk niet goed overdag, waardoor de donkere decemberdagen goed van pas komen. Wat je nodig hebt? Een statief, camera, donkere omgeving en een lichtbron, zoals een zaklamp of vuurwerksterretjes. Hoe werkt het? Stel de sluitertijd van je camera in op meerdere seconden. Afhankelijk van het omgevingslicht, zal je moeten spelen met ISO en diafragma om bijvoorbeeld op 15 seconden uit te komen. Zet vervolgens je camera op zelfontspanner en ga zelf in beeld staan. Schrijf nu in spiegelbeeld je naam of teken een willekeurig object. Doe dit totdat de sluiter weer dicht is, daarna kun je het resultaat gaan bekijken. Als het goed is, zie je nu de lichtbron die je hebt gebruikt als een lichtstreep terugkomen in je foto, met hopelijk zo’n foto als resultaat:


lein69

Amsterdam Light Festival

Een leuk evenement wat op dit moment plaats vindt is het Amsterdam Light Festival; dé perfecte plek om deze expertuitdaging uit te proberen. Er is een route door Amsterdam uitgestippeld waar je allerlei prachtige lichtkunstwerken kunt bekijken (en fotograferen). Lukt het jou om deze expertuitdaging daar toe te passen? Of misschien zijn er wel andere leuke decemberevenementen waar je met het licht kunt spelen. Leef je vooral uit, gebruik je creativiteit en experimenteer!


josvdheuvel

De uitdaging

Ga dus aan de slag met het fotograferen van bewegend licht. Wij zijn benieuwd naar jouw creativiteit! Deel je foto’s op Instagram of upload ze op Zoom.nl met de tag zoomnluitdaging. De mooiste, leuke en meest creatieve foto’s zullen volgende week gedeeld worden op Zoom.nl!


pitafrikandel

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

De leukste decemberevenementen om te fotograferen!

Smartphone fototips voor de donkere winterdagen