in

Expertuitdaging: Verhalende vakantiefoto’s


17 augustus 2018, 10:00

Of je nu thuisblijft en uitrust in je achtertuin, of de avonturier uithangt op een verre bestemming, ieder heeft zo zijn eigen ultieme vakantiegevoel. Lukt het jou om dat gevoel vast te leggen in één beeld?

Vermijd het gekunstelde

Het is hartstikke leuk om te doen alsof je de scheve toren van Pisa tegenhoudt, of wanneer je op je mooist poseert voor een kleurrijke zonsondergang, maar dat is niet wat verhalende fotografie inhoudt. Probeer te zoeken naar situaties die uit zichzelf ontstaan en die meer laten zien dan alleen een mooi of grappig beeld. Begin met je verhaal als uitgangspunt en houd je ogen open voor situaties die dat verhaal kunnen weergeven. Bijvoorbeeld: je gaat voor het eerst op wandelvakantie met je nieuwe liefde. Dan is een selfie natuurlijk een voor de hand liggend beeld. Je vertelt echter een sterker verhaal door je tent in het landschap te fotograferen, waar twee paar wandelschoenen voor de ingang geparkeerd staan.

canipel

Maak het jezelf gemakkelijk

Soms zullen situaties plotseling ontstaan, waardoor je nauwelijks tijd hebt om over je instellingen na te denken. Het is bij een reportagestijl dan ook slim om de automatische mogelijkheden van je camera optimaal te gebruiken. Laat de witbalans, iso-waarde en het diafragma door je camera bepalen, zodat jij je kan focussen op de beweging en compositie in je beeld. Hierdoor blijf je niet hangen in je techniek, waardoor je het verhaal zo sterk mogelijk kan vertellen.

Het ultieme vakantiegevoel

Vind je het lastig om je vakantiefoto’s een verhaal mee te geven? Houd het dan simpel en kijk eens goed om je heen. Welke momenten geven jou dat ultieme vakantiegevoel? Ben je op zoek naar rust, of juist naar avontuur? Dat wordt dan het thema van je foto. Die momenten doen zich vanzelf voor en je hoeft ze alleen nog maar op hun mooist vast te leggen.
biancadh

De uitdaging

Ga dit weekend nog aan de slag met deze expertuitdaging! Deel je foto’s op Instagram of op upload ze op onze website met de tag zoomnluitdaging. Komende week en in het nieuwe Zoom.nl magazine delen we jullie beste resultaten!

mrrien

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Op pad met de Huawei P20 Pro

Nikon Z6 en Nikon Z7 Preview – Eerste indruk fullframe systeemcamera’s van Nikon