in

Expertuitdaging: Waanzinnige waterfoto’s


3 augustus 2018, 10:00

Aangezien het nog altijd enorm heet is buiten, gaan we opnieuw op zoek naar verkoeling. Hoe zie jij water het liefst? Fotografeer het voor de nieuwe expertuitdaging!

Macrodruppels

Je kunt er natuurlijk op uit trekken om het echte werk in de natuur vast te leggen. Vooral op een koude vroege morgen is de wereld vaak bedekt met een klein laagje ochtenddauw. Insecten zitten dan nog als bevroren op een blaadje of tak en zijn bedekt met een deken van druppels. Omdat ze niet of nauwelijks bewegen zijn ze een perfect onderwerp om mee te oefenen voor de beginnende macrofotograaf. Houd er rekening mee dat wanneer de druppels groter zijn, ze als een soort vergrootglas fungeren. Door hiermee te spelen kan je het insect heel abstract vastleggen, met bijvoorbeeld één groter oog dan het andere.

Lange sluitertijd voor dromerig water

Als je water melkachtig-wit wilt fotograferen, zal je een lange sluitertijd moeten gebruiken. Het beste fotografeer je dit dus vanaf een statief. Heb je die niet bij je? Zoek dan een muurtje, stevige steen of boomstronk waar je je camera tijdelijk op neer kan leggen. Zet je camera op zelfontspanner, of gebruik een afstandsbediening om te voorkomen dat de camera beweegt bij het indrukken van de sluiter. Hoe langer de sluitertijd, des te meer water er voorbij stroomt tijdens het maken van de foto. Druppels die met een korte sluitertijd haarscherp zijn, veranderen door de beweging in een witte streep.

marcosdijkos

Geen beweging in het water?

Is er totaal geen beweging in het water terug te zien? Gooi het dan over een andere boeg! Volledig stilstaand water vormt namelijk vaak een perfecte spiegel. Zoek dus een fotogenieke plek aan het water en fotografeer de symmetrie die ontstaat door de reflectie.

bartrosfotografie

De uitdaging

Ga dit weekend nog aan de slag met deze expertuitdaging! Deel je foto’s op Instagram of op upload ze op onze website met de tag zoomnluitdaging. Deze keer maak je kans om jouw foto’s terug te zien in de Zoom Academy macrocursus! Over twee weken delen we natuurlijk ook weer jullie beste resultaten!

versaille

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Canon PowerShot SX740 HS – 40x zoom en 4K

Nikon P1000 Preview – Zoom in van 24mm tot 3000mm!