in

Expertuitdaging: Zelfportret31 januari 2020, 11:20

Als fotografen staan we niet altijd graag zelf voor de camera. Het liefst portretteren we anderen. Bij een zelfportret hoeven we niet speciaal een model te regelen, maar een originele foto van jezelf kan ook een echte uitdaging vormen. Dus haal je creativiteit maar uit de kast en ga aan de slag met het thema ‘zelfportret’!

Licht

Licht is bij elke foto belangrijk. Bij een zelfportret kan het lastig zijn om het goede licht te vinden. Je kunt immers niet meteen zien hoe het eruitziet als er niemand is die voor je camera staat. Daarom is het vaak makkelijker om met daglicht te werken. Werk je toch liever met flitslicht? Ga dan voor grote lichtbronnen zoals een softbox of paraplu, omdat je deze minder precies hoeft te richten. Zo heb je wat meer speelruimte dan met een gerichte flitser.

Focus

Een ander struikelblok is de camera op het juiste punt te laten scherpstellen. Bij een zelfportret is autofocus vaak onhandig, tenzij je via de spiegel fotografeert of zelf de camera achterstevoren vasthoudt. Handmatige scherpstelling werkt in veel gevallen beter. Leg een voorwerp neer op de plek waar jij gaat staan, zodat je daarop kunt scherpstellen, en neem daarna je positie in op dezelfde afstand van de camera. Je kunt bijvoorbeeld gaffertape op de grond plakken, zodat je weet waar je voeten moeten staan.

Zelfontspanner

Met een statief ben je vrijer in je compositie, omdat je de camera bijna overal kunt neerzetten. In dat geval moet je de zelfontspanner of een afstandsbediening gebruiken. Met een zelfontspanner heb je bij de meeste camera’s 8 à 10 seconden de tijd om je plaats in te nemen. Meestal is dat precies genoeg. Met een afstandsbediening kun je wat preciezer timen. Ook scheelt het heen en weer lopen, en meestal kun je zo’n afstandsbediening onopvallend in je hand houden of bijvoorbeeld afdrukken met je voet.


Foto: hoofdomhoogart

Aan de slag!
Enthousiast geworden? Ga zelf creatief aan de slag en maak een origineel zelfportret! Stuur jouw meest bijzondere zelfportret op voor de Zoom.nl-fotowedstrijd ‘Expertuitdaging – Zelfportret’. De uiterste inzenddatum is 23 februari. Wie weet staat jouw foto de volgende keer wel in het nieuwe Zoom.nl-magazine! Daarnaast ontvangt de winnaar een Case Logic-cameratas ter waarde van € 72,95.

Klik hier om mee te doen aan deze fotowedstrijd!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Dit zijn de mooiste foto’s op Zoom.nl van januari 2020

gebouw in midden landschap

Alle compositieregels voor fotografie