in

Fisheye-effect zonder objectief


22 januari 2015, 09:59

Je hebt gelukkig geen duur objectief meer nodig om een fisheye effect te krijgen. Met een fotobewerkingspakket kun je dit bolvormige effect in enkele handelingen nabootsen. We leggen je in Adobe Photoshop CC stap voor stap uit hoe je te werk gaat.

Voor en na

FOTO André Bloem (abloem)

01 Foto selecteren


Wij gaan voor deze Quickstart aan de slag met Adobe Photoshop CC, in andere bewerkingsprogramma’s werkt het ongeveer hetzelfde. Bedenk wel dat niet elke foto geschikt is voor een fisheye effect. Met architectuur- en landschapsfoto’s krijg je mooie resultaten, voor portretfotografie is het meestal not done. Experimenteren is de boodschap! Open Photoshop CC, kies Bestand, Openen en navigeer naar de juiste bestandslocatie. Dubbelklik in het lagenvenster op Achtergrondlaag om de laag te ontgrendelen. Selecteer het ovale selectiekader in de gereedschapsbalk. Als je alleen het rechthoekige selectiekader ziet, klik dan even op het kleine driehoekje in de knop of switch met Shift+M. Houd de Shift-knop ingedrukt om een perfect cirkelvormige selectie te maken.

02 Achtergrond verwijderen


Een foto met fisheye effect is volledig rond, dus we moeten het overtollige deel van de foto verwijderen. Kies Selecteren, Selectie omkeren en gebruik daarna delete of backspace om het overbodige deel weg te werken. Indien gewenst kun je het verwijderde gedeelte een achtergrondkleur geven. Gebruik toetscombinatie Shift+D om de standaard voor- en achtergrondkleuren te herstellen en kies zwart of wit. Je kunt ook de Kleurkiezer gebruiken en zelf een kleur instellen. Gebruik het emmertje in de gereedschapsbalk en vul de achtergrond op.

03 Effect toepassen


Ga terug naar Selecteren, Selectie omkeren, zodat je een selectie van de cirkelvormige foto terug krijgt. Kies nu Filter, Vervorm, Bol en stel de Hoeveelheid in op 100%. De Modus kun je op Normaal laten staan. Klik op OK om het effect toe te passen op je foto. Vind je het effect nog niet voldoende Herhaal het dan nog een keer. Schakel daarna de selectie uit en kies de cropfunctie in de gereedschapsbalk. Maak een vierkante uitsnede door de Verhouding bovenaan in de balk in te stellen op 1:1 (vierkant). Plaats je foto mooi in het midden en druk op Enter om de uitsnede te maken. Kies Bestand, Opslaan om je afbeelding op te slaan. Voer nog even een bestandsnaam in en klik op Bewaar.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Fuji Finepix X-A2 en XQ2

Tips voor landschapsfotografie in de winter