in

Flitsen op het eerste of het tweede sluitergordijn


13 mei 2020, 07:50

Het werken met een flitser geeft je als fotograaf enorm veel vrijheid. Ga maar na: je kunt overal en op elk moment het licht creëren dat je graag zou willen gebruiken. Dat vereist natuurlijk wel de nodige oefening en ervaring. Ook is het handig om inzicht te hebben in hoe een flitser nu eigenlijk werkt. Hoe zit het bijvoorbeeld met flitsen op het eerste en het tweede sluitergordijn?

Je hebt de term sluitergordijn vast weleens voorbij zien komen. Maar, wat wil dat nu eigenlijk zeggen? Zit er dan een gordijn in je camera? Nee, dat niet. Deze termen worden gebruikt om duidelijk te maken op welk moment de flits plaatsvindt binnen de tijdspanne dat de sluiter van je camera geopend is. Dit artikel draait dus in essentie om het exacte moment dat de flitser afgaat. Je begrijpt dat een flitser slechts een minuscuul moment heeft om af te gaan. Als de flitser te vroeg of te laat is, dan heb je er helemaal niets aan. Het is daarom van groot belang dat de sluiter van je camera en de flitser precies tegelijk aan het werk gaan. Dat is geen enkel probleem, want technici hebben dat jaren geleden al helemaal uitgetekend en je camera en flitser zijn via rechtstreekse of draadloze communicatie precies van elkaar op de hoogte. Er is echter nog een complicerende factor: de sluitertijd. De flits is ontzettend kort en de sluitertijd kan een heel stuk langer zijn – afhankelijk van welke sluitertijd je zelf kiest.

Flitsen op het eerste sluitergordijn betekent dat je flits plaatsvindt net nadat het eerste sluitergordijn opent en de sensor belicht wordt. Flitsen op het tweede sluitergordijn wil zeggen dat de flits later binnen de belichting plaatsvindt, nét voor het tweede sluitergordijn de sensor weer afsluit van het licht. Standaard flits je op het eerste sluitergordijn.

Is er een bewegend onderwerp in je foto, dan kun je die beweging in je foto verwerken. Neem bijvoorbeeld een rijdende auto in de avond. Als je een rijdende auto met brandende koplampen fotografeert, dan wil je graag dat dynamische aspect meenemen in je foto. Doe je dat met gebruik van een flits op het eerste sluitergordijn bij een sluitertijd van 1 seconde, dan krijg je een foto met een onrealistisch effect. Ga maar na: je klikt en de flits gaat af, helemaal voorin de belichtingstijd van 1 seconde. De auto kwam van rechts je beeld binnenrijden.

De auto is nu ‘bevroren’ en scherp, maar staat rechts in beeld en rijdt daarna als schim nog door je foto heen. De koplampen staan aan en dus krijg je een beeld dat niet klopt met de werkelijkheid. Een beeld waarin de auto links scherp te zien is en de beweging rechts en dus ‘achter’ de auto te zien is klopt veel beter. Precies dat kun je voor elkaar krijgen door in plaats van op het eerste op het tweede sluitergordijn te flitsen. Zo klopt het beeld met de werkelijkheid. Je ziet: op deze manier kun je kloppende beelden maken, maar je kunt deze techniek natuurlijk ook inzetten op andere creatieve manieren. Het komt erop aan om precies de goede instelling te kiezen voor de foto en het effect dat jij wilt bereiken.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Fotodokter: Grijskaart

Composities voor landschapsfotografie: lijnen