in

Foto inspiratie nodig? – Hier zijn 10 leuke fotoprojecten voor komend weekend!

Elke van der Honing 1 september 2017, 13:00

Foto inspiratie nodig? Verzin dan een leuk project voor in het weekend! Leer iets nieuws, ga een specifieke uitdaging aan of verbeter je vaardigheden op een bepaald gebied. We geven 10 leuke ideeën die je dit weekend nog zou kunnen proberen!

Wil je meer leren over fotografie en ook prachtige foto’s leren maken? Bekijk dan onze Basiscursus Fotografie

1. Herhaling, herhaling, herhaling, her…

Een leuk project om jezelf dit weekend mee bezig te houden is dat je alleen nog maar naar herhaling zoekt. Dit kunnen bijvoorbeeld zijn dingen met herhalende patronen, texturen of structuren zijn. Enkel foto’s maken waaruit herhaling blijkt, bijvoorbeeld de onderstaande foto met mutsen. Of kies een bepaald onderwerp om foto’s van te maken en creëer zo een serie.

Sanderyoho

2. Pet Eyes View

Heb je een huisdier thuis? Verplaats je dan eens in hun pootjes en fotografeer je huis vanuit hun ogen. Heb je een kat? Probeer eens van alles te fotograferen vanuit het kikker perspectief oftewel vanaf de grond. Een goudvis? Gebruik eens een fisheye lens of maak dit effect door bewerking in de computer. Een vogel of hamster in een kooitje? Neem een groothoek lens en fotografeer je kamer door de tralies, of gebruik die hamsterbal eens voor je lens alsof je er zelf in zit! Zo ben je een hele dag bezig en geef je een grappig effect aan je foto’s.

Henriethaan

Meer leren?

Dit artikel is slechts een klein onderdeel van de uitgebreide fotografiecursussen die je kunt volgen op Zoom Academy. Bekijk het grote aanbod van online fotografiecursussen in de Zoom Academy en start direct met een Cursus Lightroom, Basiscursus Fotografie of een van de vele anderen!

Gemiddelde beoordeling: 8,5

“Erg tevreden. duidelijke uitleg en duidelijke video’s. Voordeel is ook dat je nog eens terug kan kijken. Ik kijk uit naar een volgende training.” – John R


3. After Dark

Foto inspiratie nodig? Fotografeer dezelfde dingen nog eens… maar in het donker! Veel mensen fotograferen alleen maar met daglicht. Misschien omdat het veilig is of omdat je niet weet hoe je in het donker te werk zou moeten gaan. Verdiep je eens in de nachtfotografie en ga s’avonds in het donker op pad. Daag jezelf uit! Begin anders met het blauwe uurtje, waarin de zon wegzakt en de lucht langzaam donkerder wordt. Of bekijk in dit artikel eens wat andere leuke locaties voor in het donker!

Wil je wel graag fotograferen in het donker maar weet je niet zo goed hoe? Bekijk dan eens dit artikel met tips over nachtfotografie!

Colourbex

4. Nabewerking

Geen inspiratie voor nieuwe foto’s? Gebruik dan je oude! Zoek tutorials op Youtube, zoom.nl, of een andere site en ga ermee aan de slag. Bewerk je oude foto’s tot iets moois, of ga gewoon eens los in Photoshop zonder een bepaald doel. Ga iets doen wat je zelf nog nooit hebt gedaan. Dit kan bijvoorbeeld het omzetten van een foto naar infrarood zijn, een bepaalde bewerking van een portret of gooi eens een apart filter over je foto’s.

5. Dagje uit

Kijk eens in de zoom.nl agenda of zoek eens wat rond op internet en ga eens ouderwets een dagje uit! Is er een bepaald evenement dicht in jouw buurt? Ga er dan gewoon eens kijken. Of het je interesse heeft of niet. Wie weet kom je iets unieks tegen wat je anders nog nooit had gefotografeerd. Of bezoek eens als ware toerist in eigen land een stad of een dierentuin! Maak er een gezellige dag van en neem je camera mee om het dagje uit vast te leggen. Dit kan leuke en mooie foto’s opleveren, en zelfs al maak je niet die ene ‘wauw’ foto, zo heb je altijd nog een leuke herinnering van de dag!

JaapKoole

6. Kies een kleur

Kies een kleur uit waarvan jij denkt: Daar kan ik wat mee dit weekend. En focus en fotografeer ook niets anders, tenzij die kleur het grootste deel van de foto uitmaakt. Zoek om je heen naar de uitgekozen kleur en maak er een serie van. Dit kan binnenshuis, maar ook wanneer je op pad gaat! Door deze opdracht aan jezelf op te leggen, dwing je jezelf te zoeken naar een bepaald onderwerp en te kijken waar je normaal gesproken misschien niet naar zou kijken, of foto’s te maken op een totaal onalledaagse manier om de juiste kleur in je foto te behouden.

willemdewolf

7. Verken jouw straat en/of buren

De straat waarin je woont is natuurlijk vanzelfsprekend. Je ziet het elke dag. Misschien is het wel een nieuwbouwwijk met weinig bijzondere kenmerken, of is het juist een oude straat met elke meter iets nieuws. Maak het eens jouw uitdaging om jouw straat in een ander daglicht te zetten. Leg je buren vast of probeer de architectuur van de huizen vast te leggen, verzin iets waardoor jij even anders naar de straat moet kijken dan wanneer je er doorheen naar huis fietst.

GerardBemelmans

8. Sportclub

Doe jij of misschien je kinderen aan een bepaalde sport?
Neem je camera eens mee en leg dit op een professionele manier vast! Sportfotografie kan een hele uitdaging zijn, omdat er veel beweging bij komt kijken. Gebruik hiervoor dus een snelle sluitertijd. Je kunt het idee ook omdraaien en alle toeschouwers vastleggen!

Mamu1979

9. Een dag in het leven van

Kies iemand uit, misschien een dierbare, misschien een vreemde, die jij de hele dag gaat volgen en fotograferen. (Wel even van tevoren vragen of ze het erg vinden natuurlijk) Dit kan iemand zijn die juist dicht bij je staat en waarvan je bewust kiest zijn leven vast te leggen, maar je kunt ook vragen of je een onbekender iemand eens een dag mag volgen. Bijvoorbeeld omdat diegene een bepaald beroep uitoefent wat je interessant lijkt. Mocht je niet zo van mensen houden, dan mag het natuurlijk ook altijd je huisdier zijn. (Want waar gaat je kat eigenlijk elke middag naar toe als je hem naar buiten laat?)

Huubkeulers

10. Markt

Deze laatste tip lijkt misschien een beetje op tip 5. Dagje uit. Maar de markt is een plek die elke seconde anders is, een plek van hectische drukte, mensen komen er met een doel of struinen langs de kraampjes, eten wat tussendoor en er komt jong en oud publiek. De markt is de perfecte gelegenheid om eens te oefenen met bijvoorbeeld straatfotografie. Fotografeer de mensen achter de kraam en mensen voor de kraampjes. De kramen zelf, of wat er op de kramen verkocht word. Er gebeurd zoveel, dat je soms als fotograaf niet weet hoe snel je foto’s moet maken. Maar probeer dit allemaal wel zo ongemerkt mogelijk te doen, want als mensen door hebben dat ze worden gefotografeerd gaan ze zich meteen anders gedragen. Uitdaging!

Elianne92

Zoek iets uit wat voor jou te realiseren is en wat je interesseert. Succes!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Verdien geld met je foto’s

Dit zijn de mooiste foto’s op Zoom.nl van juni 2020