in

Foto opslag: Bescherm je beeld7 maart 2014, 09:30

Of je nu fotografeert als hobby of voor je werk, je bent waarschijnlijk erg gehecht aan je foto’s. Maar wat als je harde schijf stuk gaat of een brand niet overleeft? In dit artikel vertellen we je hoe je je foto’s veilig stelt.

Je computer aanzetten en dan je bestanden zien staan, is net zo vanzelfsprekend als kijken naar je spiegelbeeld in de spiegel. Hoe raar sta je dan te kijken als je wat anders ziet. Toch is de kans op verlies van je bestanden en foto’s groter dan je wellicht denkt. Naast gevaren van buitenaf, zoals brand, blikseminslag, diefstal en virussen is je apparatuur ook gewoon slijtagegevoelig. En dit geldt eigenlijk voor alle soorten harde schijven, usb-sticks, dvd’s en geheugenkaartjes. Hoe kun je dan toch zorgen dat je je foto’s nooit zult verliezen? Laten we bij het begin beginnen.

Op locatie

Het fotobestand ontstaat op het moment dat jij de foto neemt. Vanaf dat moment wil je eigenlijk al dat je foto’s veilig gesteld worden. Sommige camera’s hebben hiervoor twee geheugensloten, zodat je je foto’s direct dubbel kunt opslaan. Heb je maar plek voor één geheugenkaart, dan kun je een geheugenkaartje met wifi overwegen. Deze kun je verbinden met een laptop en de opdracht geven automatisch de foto’s door te sturen. Ingebouwde wifi op een geheugenkaartje is trouwens vooral gangbaar op sd-kaartjes, niet op compactflash.

Dit is natuurlijk niet altijd een mogelijkheid, daarom is een goed alternatief het op locatie kopiëren van je foto’s. Het makkelijkst is een laptop of tablet met (externe) kaartlezer. Tussendoor of aan het einde van de shoot kun je dan de gemaakte foto’s even kopiëren. Maak de geheugenkaartjes niet leeg, want dan heb je geen back-up, maar nog steeds één versie van je foto’s, alleen op een ander medium.

Daarnaast zorg je natuurlijk dat jouw geheugenkaartjes van een degelijk merk zijn (goedkopere vertonen eerder mankementen) en dat je ze goed opbergt waar ze beschermd zijn tegen vocht en stoten. Hier bestaan speciale opbergdoosjes voor. Bij het aanschaffen van geheugenkaartjes kun je er verder voor kiezen om meerdere kleinere kaartjes te kopen in plaats van één grote. Je moet dan wel vaker wisselen, maar mocht er eentje beschadigen, ben je niet gelijk al je foto’s kwijt.

Thuis importeren

Zijn je foto’s en jij heelhuids thuis, dan ga je ze direct verwerken. Wil je je foto´s nog bewerken, dan importeer je de ze in bijvoorbeeld Adobe Lightroom (of Adobe Bridge of Apple Aperture). Tijdens het importeren kies je of je de fotobestanden naar een specifieke map wilt verplaatsen, ze wilt kopiëren of laten staan en alleen naar de fotobestanden op hun huidige locatie wilt verwijzen. Kopiëren is het veiligst. Tijdens het importeren kun je de naam van de foto’s wijzigen, metagegevens en trefwoorden toevoegen en ook een back-up van de originele bestanden laten maken in een andere map of schijf. Dan staan je foto’s direct op drie locaties: het geheugenkaartje, de importlocatie en de (online) back-uplocatie.

3-2-1 back-up

De zogeheten 3-2-1 regel is een goed uitgangspunt voor de meeste mensen om te zorgen voor een betrouwbare opzet van de back-up.
3 Zorg ervoor dat elk bestand drie keer opgeslagen is. Het geheugenkaartje zul je vaker gebruiken, dus dat tellen we niet mee. Een goed voorbeeld: een interne harde schijf, een externe harde schijf en een online locatie.
2 Zorg ervoor dat de bestanden op twee verschillende soorten opslagmedia staan. Bijvoorbeeld twee harde schijven en een externe SSD harde schijf.
1 Bewaar minstens één kopie op een andere locatie. Stel dat je een externe harde schijf gebruikt, dan is het slim om er één bij een vriend of familielid te bewaren.

Het voordeel van een interne harde schijf is dat je er altijd direct toegang tot hebt

Software

Hoe vaker je een back-up van je catalogus en foto’s maakt, des te minder gegevens je verliest in geval van een crash of beschadiging. Maar in de praktijk schiet het maken van back-ups er al snel bij in. Dan kan speciale back-upsoftware handig zijn om het proces te automatiseren en wijzigingen in je bestanden te synchroniseren. Je bepaalt zelf op welke momenten je een back-up wilt.

Je kunt hiervoor gebruikmaken van Windows Back-up. Hierbij geef je zelf aan welke mappen worden meegenomen. Het gratis Cobian Back-up (www.cobiansoft.com) is eveneens een aanrader, een back-up kan hiermee bovendien naar een netwerklocatie worden weggeschreven. Ook Duplicati (www.duplicati.com) maakt snel een reserve- kopie van jouw belangrijkste bestanden en 3 mappen. Duplicati ‘weet’ zelf welke bestanden belangrijk zijn en waar ze te vinden zijn. Of je geeft zelf aan welke mappen Duplicati moet veiligstellen.

Harde schijf

Besteed extra aandacht aan de plek waar je de back-ups opslaat. Kies nooit de schijf waarop de originele gegevens staan. Mocht er een extra schijf in je computer passen, dan kun je die speciaal voor back-ups reserveren. Het voordeel hiervan is dat het razendsnel gaat en dat hij altijd aanwezig is. Dat maakt automatisch back- uppen makkelijker. Er kleeft wel een risico aan: omdat die schijf gewoon bereikbaar is als de pc aanstaat, kun je alsnog alle gegevens kwijtraken, bijvoorbeeld door een virus.

Het is veiliger om te kiezen voor een externe schijf. Bijvoorbeeld eentje die op een usb-poort wordt aangesloten. Kies hierbij het liefst voor aansluiting via usb 3.0, dat is veel sneller dan de oudere versies. Je computer moet dan natuurlijk wel usb 3.0 ondersteunen.

Een externe harde schijf is vaak ontworpen voor mobiel gebruik

Netwerkschijf

Het kan ook handig zijn om de back-up naar een netwerkschijf weg te schrijven. Dit kan op twee manieren, namelijk naar een NAS of naar een tweede computer bij je thuis. Een NAS is eigenlijk een externe harde schijf die met alle computers tegelijkertijd verbonden is. Dat een NAS daarnaast altijd beschikbaar is, maakt het een ideaal apparaat voor back-ups. Het voordeel van een netwerklocatie is dat je niet steeds een externe schijf hoeft te koppelen en na a floop weer moet opbergen. Let er wel op dat de netwerkschijf snel genoeg te benaderen is. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van een bekabeld thuisnetwerk of een plek in huis te kiezen waar het draadloze signaal op z’n sterkst is.

Met een netwerkschijf kun je je foto’s automatisch dubbel laten opslaan

Solid State Drive

Sinds kort kun je ook kiezen voor SSD (Solid State Drive) schijven. SSD-schijven zijn razendsnelle harde schijven zonder bewegende delen zoals bij een traditionele harde schijf. Deze schijven zijn vergelijkbaar met geheugenkaartjes en kunnen dus goed tegen schokken. Het lijkt op het eerste gezicht handig om een back-up op een SSD te bewaren, vanwege z’n schokbestendigheid. Toch is dat geen goed idee. De data op de SSD wordt bewaard door een elektrische lading die na verloop van tijd steeds zwakker wordt. Langer dan een jaar zullen de data het niet volhouden. Daar komt bij dat de SSD-datacellen slijten na lange tijd zonder gebruik. Dat geldt overigens ook voor usb-sticks of sd-kaartjes. Voor langdurige opslag zonder gebruik is een harde schijf een beter medium, maar zelfs hier blijven je data niet gegarandeerd behouden. Datzelfde geldt voor cd’s en dvd’s: alleen als je ze vanaf het branden donker bewaart, wordt min of meer gegarandeerd dat de data behouden blijft.

Het is dus slim om data elke vijf jaar naar een vers medium te kopiëren. Je voorkomt zo bovendien dat een opslagmedium niet meer te lezen is, omdat het simpelweg achterhaald is. Want ook al zou de data op een diskette nog intact zijn, wie heeft er vandaag de dag nog een diskettestation?

De nieuwste harde schijven, SSD schijven, zijn razendsnel

Cloud

Back-up kan ook online, via internet. Je bewaart de gegevens dan automatisch buiten de deur. Voor deze ‘cloudopslag’ ben je voor de snelheid afhankelijk van de uploadsnelheid van je internet. Voor grotere opslagruimte zijn hier vaak kosten aan verbonden. Dropbox is waarschijnlijk de bekendste clouddienst, met 2 GB gratis opslagruimte. Je kunt bestanden synchroniseren tussen verschillende computers en mobiele apparaten. Ook is het mogelijk bestanden te delen met vrienden. CloudMe is een Zweedse cloudprovider. Deze gebruikt een eigen datacenter in Zweden en is net als Wuala een (uitgebreider) alternatief voor Dropbox. SkyDrive van Microsoft is een standaardonderdeel van Windows 8. Het biedt gratis 7 GB online opslag. Google biedt met zijn Drive gratis 5 GB opslagruimte. HiDrive is de online opslagdienst van de Duitse hostingprovider Strato. Strato biedt alleen een gratis proefversie, daarna is het een betaalde dienst. De laatste bekende online opslagdienst is Wuala. Wuala biedt gratis 5 GB.

Als je internetverbinding het toelaat is online backup erg handig

Combinatie

Met deze kennis op zak is het aan jou om een keuze te maken voor een back-up opzet. Afhankelijk van hoe veilig je het wilt, je budget en hoeveel moeite je wilt doen, bepaal je zelf hoe je dit inricht. Bedenk vooral dat weg in de meeste gevallen ook echt weg is.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Fotodokter: Modefotografie

Achter de schermen bij een dierentuinfotograaf