in

Fotodokter: Alternatief voor je statief21 januari 2013, 15:17

Maak jij wel eens een foto die volgens jou beter had gekund maar weet je niet hoe? Vandaag behandelt de Fotodokter de foto van Sander van Dijk.

DE VRAAG

‘Jullie geven het advies om in het donker een statief te gebruiken. Maar wat te doen als dat niet gaat? Zelf denk ik; een betere camera kopen.’

DE BEHANDELING VAN DE FOTODOKTER

Het is pikkedonker, je hebt geen statief bij je maar wilt toch een mooie foto maken. Wat te doen? Ten eerste moet je accepteren dat je altijd concessies moet doen. Zodra je weet wat er technisch wel en niet mogelijk is, weet je ook dat sommige dingen gewoon niet mogelijk zijn. Toch zijn er nog opties die je kunt inzetten voor een scherpte foto. In het geval van Sander, het fotograferen van snelle raceauto’s in het donker, zijn er een paar mogelijkheden.

• Zorg voor zoveel mogelijk extra licht. Zoek op het parcours een locatie die door lantaarnpalen wordt verlicht. Dit zorgt ervoor dat er iets meer licht is, en je dus iets meer speelruimte hebt.

• Zorg voor zoveel mogelijk stabiliteit. Ga op een stevige ondergrond staan en zet je benen iets uit elkaar. Houd je armen strak tegen je lichaam, één hand op de sluiterknop, één hand stabiel onder de lens. Kijk ook of er geen muurtjes, bomen of paaltjes zijn waarop je camera kunt leggen. Ben je met de auto of fiets op een locatie, kun je deze ook als statief gebruiken.

Houd je hand altijd met je handpalm tegen de lens, zo geef je deze extra steun.

• In het geval van sportfotografie kun je ook een éénbeen statief, een monopod genoemd, gebruiken (zie rechts). Hierop staat je camera stevig en heb je niet de trilling van je hand maar je bent wel bewegelijk. Je kunt zo bijvoorbeeld heel strak met een voorbijrijdende auto meetrekken. Dit vergt echter wel veel oefening. Meetrekken is sowieso een uitdaging, op een éénbeen statief helemaal.

• Zorg voor een camera die hoge iso-waardes aan kan. Gaat dit soort fotografie verder dan een hobby of passie en je wilt echt hoge resultaten bereiken? Investeer dan in een goede, in dit geval, fullframe camera. En als je de portemonnee toch trekt, koop dan ook goed glas. Lichtsterke lenzen zoals de 70-200 F2,8 zijn de beste die je hiervoor kunt krijgen.

Zoals de Fotodokter al waarschuwde, het is technisch bijna onmogelijk om een scherpe, ruisvrije foto te maken in het pikkedonker zonder statief. Kies waar je concessies wilt doen en probeer het beste eruit te halen.

ZELF INSTUREN?

Kleuren sprankelen te weinig, de belichting kan beter, de compositie strakker? Heb jij een foto die je wil verbeteren maar je weet niet hoe? Stuur hem in en de Fotodokter legt de vinger op de zere plek, stelt een diagnose en geeft tips voor verbetering. Insturen kan via een mail naar redactie@zoom.nl. Stuur in de mail de link van de foto op Zoom.nl en stel je vraag aan de Fotodokter.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Cameragadget: Lensbaby Spark

Review: Canon EF-S 18-135 mm