in

Fotodokter: Belichting21 maart 2013, 13:40

Maak jij wel eens een foto die volgens jou beter had gekund maar weet je niet hoe? Vandaag behandelt de Fotodokter de foto van Pippah.

DE VRAAG

Ik ben een beginner met de spiegelreflexcamera. Ik heb mijn camera op M-stand staan en ben druk aan het oefenen. Hier heb ik een foto met een probleem. Mijn bedoeling is de boom eruit te laten springen. Dat is wel gelukt maar de achtergrond met het kasteel is daardoor overbelicht.
Hebben jullie voor mij informatie wat voor fouten ik heb gemaakt en een oplossing hoe ik dit in vervolg beter aan zou kunnen pakken?

DE BEHANDELING

De Fotodokter wil graag eerst een compliment aan Pippah maken. Door de camera van de automaat af te halen en heel veel oefenen leer je waarschijnlijk het snelst.

Lichtmeting
In dit geval zijn er een paar dingen die Pippah kan doen om het resultaat te verbeteren. Je hebt verschillende manier om je licht te meten. In je camera kun je in de meeste gevallen kiezen voor meerveldsmeting, centrumgerichte meting en spotmeting. Zoals je waarschijnlijk verwacht verschilt per optie in welk gebied je licht wordt gemeten. In het geval van meerveldsmeting kijkt je camera naar je hele beeld en probeert hier een zo gemiddelde mogelijk belichting bij te zoeken. Bij het geval van een spotmeting wordt er gekeken naar 1 punt in je beeld waarna de belichting wordt berekend. Aan de exif ziet de Fotodokter dat hier de camera op meerveldsmeting is ingesteld. Dit heeft ervoor gezorgd dat de camera het hele beeld gebruikt om het licht te meten. Omdat dat beeld voor een groot gedeelte uit donkere boom bestaat zal de camera dit proberen goed te belichten, met als effect dat ook de rest van de foto lichter wordt.
De oplossing is om de camera in te stellen op spotmeting. De meeste camera’s zullen nu het punt exact in het midden van het beeld nemen om het licht te meten. Zorg ervoor dat dit punt tijdens het half indrukken van de ontspanknop ergens op de achtergrond gericht staat, hierna kun je de camera iets verplaatsen om je compositie te bepalen. Wil je de boom scherp houden dan kies je het beste voor een scherpstelpunt links in beeld. Het resultaat zal zijn dat de achtergrond goed is belicht en de boom wat donkerder zal zijn, maar dit kan de foto wel hebben. Eventueel kun je dit nog in de nabewerking oplichten. Het lichtmeetpunt bij spotmeting zit dus meestel in het midden van het beeld en is niet per definitie gekoppeld aan het gekozen scherpstelpunt. Er zijn wel camera’s waarbij de gekozen scherpstelpunt tevens wordt gebruikt voor de spotmeting. En je dus het punt dat gebruikt wordt voor de lichtmeting kunt verplaatsen.
Meer over lichtmeting lees je in dit consult van de Fotodokter.

Scherpstelpunt
Hoe je het scherpstelpunt kiest bij Canon en Nikon zie je in onderstaande afbeelding. Heb je deze knop niet, dan vind je het in het menu.

Onderbelichten
In het geval van zulke contrastverschillen is het ook slim om iets onder te belichten. Hierdoor wordt de boom waarschijnlijk iets donkerder maar is de lucht niet zo’n spierwitte massa in de hoek. In een eventueel nabewerkingsprogramma als Lightroom of Photoshop kun je de boom nog iets lichter maken waardoor de beide onderwerpen beter in evenwicht zijn.

Bracketing
Mocht het verschil nog steeds te groot zijn, kan Pippah overstappen op een HDR foto. Wat voor verschillende pakketten er zijn heeft de Fotodokter eens eerder uitgelegd. De voorbereiding van een HDR is simpel. Je maakt meerdere foto’s met verschillende belichtingen. In deze situatie is het slim om de camera op statief te zetten omdat het onderwerp statisch is en het de minste verschil oplevert. Op de EOS 60D die Pippah bezit, zit een automatische bracketing functie waarin ze zelf de belichtingstrap kan instellen. Raadpleeg hiervoor de handleiding van je camera voor de snelste uitleg. Het over elkaar schuiven van deze meerdere foto’s zorgt voor de meest uitgebalanceerde belichting.

ZELF INSTUREN?

Kleuren sprankelen te weinig, de belichting kan beter, de compositie strakker? Heb jij een foto die je wil verbeteren maar je weet niet hoe? Stuur hem in en de Fotodokter legt de vinger op de zere plek, stelt een diagnose en geeft tips voor verbetering. Insturen kan via een mail naar redactie@zoom.nl. Stuur in de mail de link van de foto op Zoom.nl en stel je vraag aan de Fotodokter.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Sony SLT-A99

Review: Nikon 1 V2