in

Fotodokter: Bokeh6 november 2012, 15:31

Maak jij wel eens een foto die volgens jou beter had gekund maar weet je niet hoe? Vandaag behandelt de Fotodokter de foto van Hans van Welsem.

DE VRAAG

“In enkele van een serie foto’s die ik gisteren maakte in het Mensingebos tref ik storende ringen (stippen, kringen) aan, die mij doen denken aan de newtonringen van vroeger. Wat is de oorzaak hiervan en belangrijker, hoe kan ik deze voortaan vermijden?’

DE BEHANDELING VAN DE FOTODOKTER

Na nader onderzoek ziet de fotodokter wat Hans bedoelt met de newtonringen.

Hans had al op het Zoom.nl forum ontdekt dat dit fenomeen bokeh heet. Bokeh is de naam voor de onscherpte in de achtergrond. Je kunt matige bokeh hebben zoals in deze foto, dan is de achtergrond nog vaag te herkennen. Een foto met sterke bokeh, is de achtergrond niet meer te herkennen. Denk aan een insect in het gras. De hele achtergrond is dan knalgroen geworden en niet meer te herkennen als gras.

In dit geval vindt Hans de bokeh storend omdat het herkenbare ringen/cirkels zijn. Dit komt door je diafragma. Een diafragma in elk objectief is opgebouwd uit metalen plaatjes, die je lamellen noemt. Deze lamellen vormen samen een cirkelvormige opening die je kunt opendraaien (klein diafragma getal) of dicht knijpen (groot diafragma getal). In een duurdere lens zitten vaak meer lamellen, want hoe meer lamellen, hoe ronder de randen van de opening zijn die je krijgt. Deze objectieven geven dus ook mooie ronde bokeh, terwijl je met lenzen met weinig lamellen meer hoekige vormen krijgt. De bokeh die Hans in deze foto heeft, wordt dus vaak als mooi gezien.

Hoe te gebruiken?
Nu je weet hoe je bokeh krijgt en hoe het eruit ziet, kun je het gebruiken of weglaten. In dit geval vindt Hans het niet mooi. Hij had op de paddenstoelen kunnen inzoomen en minder achtergrond in beeld kunnen nemen. Of hij had een groter diafragma kunnen gebruiken zodat je wat sterkere bokeh krijgt en de achtergrond minder als zodanig herkenbaar zijn.

Accessoires
Wat nog leuk is om te vertellen is dat je met goedkope hulpmiddelen veel creatieve dingen kunt doen met je bokeh. Zoals op deze websites wordt uitgelegd kun je de rondjes veranderen in hartjes of sterretjes. Zie ook in de Zoom.nl groep Bokeh prachtige voorbeelden van mooie bokeh.

ZELF INSTUREN?

Kleuren sprankelen te weinig, de belichting kan beter, de compositie strakker? Heb jij een foto die je wil verbeteren maar je weet niet hoe? Stuur hem in en de Fotodokter legt de vinger op de zere plek, stelt een diagnose en geeft tips voor verbetering. Insturen kan via een mail naar redactie@zoom.nl. Stuur in de mail de link van de foto op Zoom.nl en stel je vraag aan de Fotodokter.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Nikon 1 J2

Fotodokter: Reflectieschermen