in

Fotodokter: compositie bij straatfotografie23 mei 2016, 10:00

Maak jij wel eens een foto die volgens jou beter had gekund maar weet je niet hoe?
Vandaag behandelt de Fotodokter de vraag van Rob Ouwerkerk over zijn eerste straatbeeld.

De vraag

Beste fotodokter,

Tijdens mijn eerste straatuitstapje kwam ik dit groepje tegen, Veel erg verschillende types vond ik. De lange sluitertijd voor een grote scherptediepte gaf de beweging van de happende man, zag ik later thuis. Toch doet de foto het niet goed, weet u waarom?

met vriendelijke groet,

Rob Ouwerkerk

De behandeling van de fotodokter

Rob is voor het eerst aan de slag gegaan met straatfotografie en kwam thuis met een typisch sfeerbeeld. In tegenstelling tot gewone portretfotografie kan je bij straatfotografie niet aan het model vragen om een bepaalde blik of positie aan te nemen. Dat maakt het een stuk lastiger. Rob vindt dat zijn foto niet helemaal goed overkomt. De fotodokter heeft daarom een aantal tips die hij kan gebruiken zodat hij voortaan een sterkere compositie heeft en meer rust in zijn foto’s kan krijgen.

Wil je zelf ook aan de slag met straatfotografie? Met deze 7 tips kan je direct beginnen!

Compositie en beeldritme bij straatfotografie

De man met de telefoon in zijn hand, is het scherpst vastgelegd en lijkt daardoor het onderwerp van de foto te zijn. Rob heeft dit nog extra weten te benadrukken door bij zijn compositie de regel van derden te gebruiken. Het oog van de man valt namelijk bijna precies op het snijpunt van de lijnen van deze compositieregel.

Bij deze compositie heeft Rob echter geen rekening gehouden met de kijkrichting van de man. Hij staat redelijk ver rechts in het beeld en kijkt bovendien ook nog eens die richting uit. Zijn kijkruimte is daardoor heel klein geworden. Foto’s met meer kijkruimte ogen prettiger dan foto’s waar het model vrijwel direct tegen de kaderrand opkijkt. Vergelijk bijvoorbeeld eens de volgende twee foto’s:

De onderste foto voelt veel prettiger aan vanwege de kijkruimte.

Een ander punt van de compositie die hier niet helemaal werkt is het beeldrijm. Beeldrijm is een herhaling van een bepaald onderwerp, kleur of textuur. Wat je in deze foto ziet is een invoerende lijn waarop alle hoofden zich bevinden. Echter kijken alle hoofden verschillende richtingen uit. Wanneer alle blikken dezelfde kant op waren geweest had je een krachtige herhaling van je onderwerp gehad en waren de compositie en de foto een stuk interessanter geweest.

Rust in je beeld

De huidige foto is redelijk krap gekaderd en oogt daardoor wat vol. Rob gaf aan dat hij een langere sluitertijd heeft gebruikt omdat hij een grote scherptediepte wou hebben. Een langere sluitertijd kan inderdaad voor betere belichting zorgen, zodat het diafragma kleiner kan zijn en je meer scherptediepte krijgt. De man op de voorgrond is hierdoor echter net bewogen. Een nóg langere sluitertijd had zijn gezicht verder vervaagd zodat het minder zou afleiden. Een andere optie zou zijn om juist te kiezen voor een kleinere scherptediepte, door een groter diafragma. De fotodokter heeft geprobeerd dit effect na te bootsen in de nabewerking, door de scherpte nu enkel op het onderwerp, de telefonerende man, te leggen.


Ga met je muis over de foto om het verschil te zien

Een laatste optie om de drukte uit het beeld te halen zou een omzetting naar zwart-wit kunnen zijn. Het kleurgebruik in de originele foto is namelijk redelijk neutraal en heeft weinig extra waarde. Een zwart-wit omzetting maakt het beeld net een klein beetje rustiger.

Zelf insturen?

Kleuren sprankelen te weinig, de belichting kan beter, de compositie strakker?
Heb jij een foto die je wil verbeteren, maar je weet niet hoe?
Stuur hem in en de Fotodokter legt de vinger op de zere plek, stelt een diagnose en geeft tips voor verbetering.
Insturen kan via een mail naar redactie@zoom.nl. Stuur in de mail de link van de foto op Zoom.nl en stel je vraag aan de Fotodokter.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Quickstart: Beeldbewerken met Snapseed

Review: Canon EOS 80D