in

Fotodokter: (copyright) watermerk toevoegen aan foto’s

Redactie 10 oktober 2016, 00:00

Wil je duidelijk maken dat foto’s door jou gemaakt zijn met behulp van een watermerk? De Fotodokter beantwoordt vandaag de vraag van Carla. Hoe maak je een eigen logo of watermerk en hoe plaats je deze in een foto?

Wil je meer leren over fotografie en ook prachtige foto’s leren maken? Bekijk dan onze Basiscursus Fotografie

Wat is een watermerk en waarom gebruik je het?

Een watermerk is een logo of naam van jou of je bedrijf, dat je op jouw foto’s plaatst waardoor het duidelijk wordt dat de foto door jou is gemaakt. Hiermee geef je ook aan dat de rechten van het gebruik en het bewerken van de foto van jou zijn. Wil je jouw foto’s bijvoorbeeld verkopen, dan haal je het watermerk pas van de foto’s af wanneer ervoor betaald is. Hierna kan de koper ermee doen wat hij of zij wil. Je kunt ervoor kiezen om jouw naam of logo meerdere keren te herhalen op de foto zodat ook echt niemand er iets mee kan. Toch blijft de foto het mooist wanneer je ervoor kiest om het watermerk er 1 keer op te zetten in een hoekje of een aparte opvallende plek in de foto. Zo kunnen anderen jouw foto ook echt goed bewonderen en is alsnog duidelijk dat de foto van jou is.

Marloeshi
Elusive

Meer leren?

Dit artikel is slechts een klein onderdeel van de uitgebreide fotografiecursussen die je kunt volgen op Zoom Academy. Bekijk het grote aanbod van online fotografiecursussen in de Zoom Academy en start direct met een Cursus Lightroom, Basiscursus Fotografie of een van de vele anderen!

Gemiddelde beoordeling: 8,5

“Erg tevreden. duidelijke uitleg en duidelijke video’s. Voordeel is ook dat je nog eens terug kan kijken. Ik kijk uit naar een volgende training.” – John R


2 Manieren

We geven je twee manieren waarop je een watermerk in je foto kunt plaatsen. Hiervoor heb je Adobe Lightroom of Adobe Photoshop nodig. Er zijn uiteraard ook andere programma’s waarmee je op een soortgelijke wijze een watermerk kunt maken, zoals Paint. De Adobe programma’s zijn de meest gebruikte programma’s voor het werken met watermerken, dus leggen we deze twee manieren uit.


Adobe Lightroom

1. Open Adobe Lightroom
2. Klik op Bewerken/Edit
3. Klik op Watermerken bewerken/Edit watermarks
4. Een venster wordt geopend. Pas in het vakje de tekst aan naar jou wensen. Je kunt ervoor kiezen om met het © teken (Windows: Ctrl + Alt +C) te beginnen. Hiermee geef je de copyright al aan. Wil je een logo als watermerk? Voeg dan rechtsboven de afbeelding of het bestand toe.
5. Je hebt een hele lijst aan instellingen die je kunt toepassen om je watermerk eigen te maken. Bijvoorbeeld het lettertype, de grootte ervan en schaduweffecten.
6. Wanneer je tevreden bent met je watermerk, klik je op ‘Opslaan/Save’.
7. Je geeft jouw watermerk een naam zodat je die snel terug kunt vinden, en druk op ‘Maken’.
8. Wanneer je nu je foto’s wilt exporteren, kun je in het export-venster bij ‘Watermerken’ jouw aangemaakte naam of logo selecteren en alle foto’s worden voorzien van het watermerk.

Adobe Photoshop

Bij deze methode heb je zelf wat meer invloed op waar het watermerk op de foto komt te staan en je kunt dit afstemmen op je foto.

1. Open Adobe Photoshop
2. Open een foto in Photoshop
3. Klik op Bestand > Nieuw leeg bestand.
Let op dat je het bestand hier zo groot mogelijk laat. De resolutie zet je op 300 en de achtergrond op Transparant.
4. Zorg dat de voorgrondkleur op zwart staat en gebruik de Tekst-tool om je naam of misschien bedrijfsnaam te typen. Ook hier kun je weer gebruik maken van het copyright teken (Mac: Alt + G of Windows: Alt + 0169). Bevestig met het groene vinkje. Je kunt hier ook weer het lettertype aanpassen en de grootte.
5. Maak het watermerk zo groot mogelijk op het beeld en selecteer dan de uitsnijd-tool en zorg dat de uitsnede alleen nog rondom het watermerk zit.
6. Ga naar Bewerken > Penseel definiëren en geef jouw penseel een naam. Je kunt jouw penseel checken door de Penseel-tool te selecteren en te kijken of onderaan jouw watermerk staat opgeslagen.
7. Sluit dit bestand in Photoshop zonder het te bewaren en ga terug naar je foto.
8. Maak een nieuwe laag aan op je foto. Dit zorgt ervoor dat het watermerk niet direct op jouw foto komt. Selecteer in de nieuwe laag de Penseel-tool en scroll naar jouw aangemaakte penseel. Met de muis op je foto kun je zien hoe groot je watermerk op de foto komt. Je kunt de kleur van jouw watermerk veranderen met de voorgrondkleur.
9. Wil je de locatie, maat of kleur veranderen? Probeer het dan opnieuw.
10. Verander de dekking van jouw watermerk nog door de dekking van de gehele nieuwe laag te verlagen. Zodra alles eruit ziet zo als jij dat wil, sla je de foto op met ‘Opslaan als..’. Zo bewaar je ook je gemaakte foto zónder het watermerk.

Voorbeeldmogelijkheden van een watermerk op foto’s van Maarten Jacobi

Rechten

Hoewel een watermerk je foto tot op zekere hoogte beschermt tegen illegaal gebruik, is het natuurlijk niet de mooiste oplossing. Goed om te weten is dat de rechten van de foto altijd bij de fotograaf blijven, dit vervalt pas na 70 jaar na overlijden van de maker. Zonder jouw toestemming mag niemand iets met jouw foto doen. Ook al plaats je dus een foto zonder watermerk op internet, dan mag iemand die niet zomaar gebruiken en kun je achteraf een schikkingsvoorstel sturen. Het is dus niet noodzakelijk om een copyrightteken met naamvermelding, watermerk in de foto of copyrightgegevens in de exif te plaatsen.

Meer lezen over auteursrecht, lees dan dit artikel over Auteursrecht en portretrecht.

Zelf insturen?

Kleuren sprankelen te weinig, de belichting kan beter, de compositie strakker?
Heb jij een foto die je wil verbeteren, maar je weet niet hoe? Stuur hem in en de Fotodokter legt de vinger op de zere plek, stelt een diagnose en geeft tips voor verbetering. Insturen kan via een mail naar redactie@zoom.nl. Stuur in de mail de link van de foto op Zoom.nl en stel je vraag aan de Fotodokter.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Photoshop: Lucht aanpassen

Download nu gratis de nieuwe Zoom.nl Licht in het landschap Presets voor Lightroom