in

Fotodokter: fonkelende ogen4 februari 2013, 13:06

Maak jij wel eens een foto die volgens jou beter had gekund maar weet je niet hoe? Vandaag behandelt de Fotodokter de foto van Marcelle van Hengel.

DE VRAAG

Marcelle: “Sinds kort fotografeer ik (kleine) vogels. Kunt u mij vertellen hoe ik bij de nabwerking met Photoshop de oogjes van de vogel sprekender/levendiger kan maken (lichtpuntje erin en glans over het oog). Ik maak de foto in RAW en voor de nabewerking gebruik ik Photoshop CS6.”

DE BEHANDELING VAN DE FOTODOKTER

Het lichtje in de ogen van je model is van belang om je model te laten sprankelen. Dat heeft Marcelle goed begrepen. Als je gebruik maakt van een flitser of er weerkaatst zonlicht of ander licht, dan heb je al snel zo’n lichtje te pakken.
Bij een bewolkte dag of als je model in de schaduw staat is de oplossing om dit achteraf toe te voegen helemaal zo gek nog niet.

Lichtje

Het plaatsen van een lichtje met behulp van Photoshop is niet moeilijk, en het kan zowel met de professionele CS versie als met Elements.

Met CTRL-SHIFT-N maak je eerst een nieuwe laag, deze kun je de naam ‘licht’ geven. In deze laag ga je het lichtje van de ogen plaatsen.
Omdat er al een heel klein lichtje in zit, gaat de Fotodokter uit van deze, maar maken deze wat groter.

Kies met B voor het penseel en kies in de bovenbalk voor een penseel met zachte rand. Bij de kleurenkiezer kies je voor wit (of D en dan X).
Wanneer je nu met de muis over het beeld beweegt zie je hoe groot het penseel is waarmee je gaat verven. Kies hier de juiste maat voor het lichtje dat je wilt maken met de toetsen [ en ] .

Verf nu met het witte penseel een nieuw lichtje in de ogen. Nu zal het er nog wat onnatuurlijk uitzien, maar als je de dekking wat lager zet, bv 70% is dat al veel beter.

Glansrijker

Nu heb je een zwart oog met een lichtje gecreëerd, maar de gevraagde glans ontbreekt nog. Van nature zit er wel een glans over het oog, maar dat zie je nu niet omdat het oog wat donker is.
Maak weer een nieuwe laag (CTRL-SHIFT-N) en zet de Modus op bedekken.

Gebruik nu weer hetzelfde penseel maar maak deze iets groter met de ] -toets.
Verf nu over het oog totdat het hele oog bedekt is. Ook hier breng je nu de dekking wat terug om het natuurlijk te laten lijken, bv 55%.

Resultaat

ZELF INSTUREN?

Kleuren sprankelen te weinig, de belichting kan beter, de compositie strakker? Heb jij een foto die je wil verbeteren maar je weet niet hoe? Stuur hem in en de Fotodokter legt de vinger op de zere plek, stelt een diagnose en geeft tips voor verbetering. Insturen kan via een mail naar redactie@zoom.nl. Stuur in de mail de link van de foto op Zoom.nl en stel je vraag aan de Fotodokter.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Fotodokter: Ghosting

Review: Canon EOS 6D