in

Fotodokter: Foto afdrukken10 april 2014, 12:00

Maak jij wel eens een foto die volgens jou beter had gekund maar weet je niet hoe? Vandaag behandelt de Fotodokter de vraag van Elles over een foto afdrukken.

De vraag

Ik heb een foto gemaakt en wilde hem op canvas laten afdrukken, maar in de maat 20×30 cm geeft de website aan dat de resolutie te laag is. Hoe kan dit?

De behandeling van de fotodokter

De Fotodokter probeerde de originele foto van Elles in de desbetreffende webshop te laten drukken. Er kwam geen foutmelding en de resolutie is goed. In overleg met Elles bleek dat zij de foutmelding kreeg omdat ze haar foto via Picasa had opgeslagen. Zo’n online fotodienst verkleint je bestandsgrootte. Hierdoor wordt de resolutie aangepast en is deze niet meer voldoende om te drukken.

Een foto moet namelijk een hoge resolutie hebben om gedrukt te worden. Als de resolutie te laag is, zal je een lage kwaliteit print krijgen. Ook is het kleurprofiel verschillend tussen web en print. De Fotodokter legt uit welke resolutie en kleurprofiel gangbaar is bij zowel web en print en hoe je deze verandert.

Resolutie

Voor een foto geldt: hoe meer resolutie, des te groter je kunt afdrukken. De resolutie wordt uitgedrukt in dpi: dots per inch/pixels per inch. De vuistregel is 300 dpi voor drukwerk en 72 dpi voor web. Hoe lager dit getal wordt, hoe minder de kwaliteit van de print wordt. Vaak kun je nog best een foto met 150 dpi printen, maar lager dan 100 dpi is niet verstandig. De resolutie is wel afhankelijk per website en drukkerij. Controleer dus altijd de aanleverspecificaties van je desbetreffende webshop. Deze vind je vaak bij de meest gestelde vragen of een kopje zoals aanlevering.

Voor je de resolutie gaat aanpassen is het belangrijk om te weten dat de resolutie in verband staat met je afbeeldingsformaat. Dacht je eerst een afdruk van ruim een meter te kunnen maken, blijkt dit met de juiste resolutie nog maar maximaal 40 cm breed te zijn. De Fotodokter legt uit hoe je de resolutie wijzigt en waar je de maximale afdrukgrootte kunt vinden.

Resolutie instellen

De resolutie pas je in Photoshop aan. Ga naar: Afbeelding – Afbeeldingsgrootte (sneltoets: Ctrl + Alt + I). Je krijgt onderstaand venster in beeld. De resolutie pas je aan bij Resolutie bij het onderdeel Documentgrootte. Onderin zie je drie vinkjes: Stijlen Schalen, Verhoudingen behouden en Nieuwe beeldpixels berekenen. Vink Nieuwe beeldpixels berekenen uit. Dit is van essentieel belang, omdat dit ervoor zorgt dat de resolutie in verband staat met de hoogte en breedte. Laat je dit vinkje aanstaan, dan blijft het formaat (breedte en hoogte) hetzelfde terwijl Photoshop de resolutie wel aanpast. Dit kan alleen door het aantal pixels te herberekenen (meer of minder). Photoshop gaat zelf de ontbrekende pixels invullen met informatie die niet bestaat. Als het vinkje uitstaat zal Photoshop de afbeelding onaangetast laten.

Vul bij de Resolutie de gewenste resolutie in, bijvoorbeeld 300, dit is de resolutie die een drukker meestal eist. Je ziet dat de afmetingen bij Documentgrootte zijn aangepast. Deze zijn een stuk kleiner geworden: van 182 x 121 cm bij 72dpi naar 43 x 29 cm bij 300 dpi. Het formaat dat je nu bij Documentgrootte ziet staan is je maximale afdrukgrootte. In dit geval kun je dus op maximaal 43 x 29 cm je foto afdrukken. Zijn de afmetingen hetzelfde gebleven terwijl je de resolutie hebt verhoogd? Dan staat het vinkje Nieuwe beeldpixels berekenen nog aan. Dit is niet de bedoeling.

Afbeeldingsformaat aanpassen: pas Resolutie aan bij Documentgrootte. Vergeet het vinkje Nieuwe beeldpixels berekenen niet uit te zetten.

Kleurprofiel

Naast de resolutie is het ook belangrijk om het juiste kleurprofiel te gebruiken. Een beeldscherm heeft namelijk een ander kleurbereik dan print. Denk eens aan een knalblauwe kleur die je wilde printen. Op je scherm zag het er mooi uit, maar op papier is de kleur lang niet zo fel.

Een foto bestaat standaard uit RGB kleuren. RGB staat voor rood, groen en blauw. Kenmerkend aan RGB is het hoge kleurbereik. De meeste printers bestaan uit een CMYK kleurenpatroon: cyaan, magenta, yellow en key (zwart). Dit noem je fullcolour. Wil je een afbeelding printen, dan is het gangbaar om het kleurprofiel naar cmyk te veranderen.

Naast de titel van je foto kun je zien welk kleurprofiel je foto heeft, zie onderstaande afbeelding. Een kleurprofiel naar CMYK omzetten gaat makkelijk. Kies in Photoshop voor Afbeelding – Modus – CMYK-kleur. Bij de pop-up klik je op Ok. Je ziet nu in de afbeelding dat er cmyk/8 staat, in plaats van rgb/8.

Naast de titel van de foto vind je het kleurprofiel van je afbeelding.

Ook bij het kleurprofiel geldt dat dit afhankelijk is per webshop. CMYK is gangbaar, maar het kan best zijn dat je ook in RGB mag aanleveren. Controleer daarom altijd de aanleverspecificaties van de desbetreffende webshop.

Overige tips

  • • Check altijd de aanleverspecificaties van de webshop. De bovengenoemde instellingen (CMYK, 300dpi) zijn meestal van toepassing op print, maar het kan per webshop afwijken. Vaak vind je de aanleverspecificaties bij meest gestelde vragen of een kopje zoals aanlevering.
  • • Sla al je foto’s op je computer op. Als je de foto’s via een online dienst opslaat, zoals Picasa, dan kan het zijn dat je foto’s worden verkleind. Hierdoor is de foto niet meer geschikt om te laten drukken. Zet de kwaliteit van je foto altijd op de hoogste stand tijdens het opslaan.
  • • Welk bestandstype moet je aanleveren? De meest voorkomende types zijn JPG/JPEG, GIF of PNG bestanden. Op sommige websites kun je zelfs .psd bestanden aanleveren.
  • • Houdt rekening met de dikte van canvasdoek. Hierdoor kan zo 1 t/m 5 cm van de rand afgehaald worden. Pas dus op met tekst rondom de rand van de afbeelding.
  • • De fotodokter heeft al eerder tips gegeven voor een leuke fotomuur met variaties op canvas.

Zelf insturen?

Kleuren sprankelen te weinig, de belichting kan beter, de compositie strakker? Heb jij een foto die je wil verbeteren, maar je weet niet hoe? Stuur hem in en de Fotodokter legt de vinger op de zere plek, stelt een diagnose en geeft tips voor verbetering. Insturen kan via een mail naar redactie@zoom.nl. Stuur in de mail de link van de foto op Zoom.nl en stel je vraag aan de Fotodokter.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

10 tips voor het fotograferen met een omgekeerde lens

Mijn eerste fotoshoot