in

Fotodokter: Fotograferen bij LED-licht1 augustus 2016, 09:00

Maak jij wel eens een foto die volgens jou beter had gekund maar weet je niet hoe? Vandaag behandelt de Fotodokter de vraag van Sander van Dijk over fotograferen bij LED-verlichting.

De vraag

Beste fotodokter,
Ook al geeft het histogram een normaal patroon van de belichting. Met led-licht vliegen de kleuren uit de bocht. Soms red ik een foto door er z/w van te maken. Helpt een nieuwe camera?
Met vriendelijke groet,
Sander van Dijk

De behandeling van de fotodokter

Sander maakte deze foto met een Canon EOS 7D met als instellingen: F/1.4, 1/100e sec, ISO-800 op 85mm. Het grootste probleem is dat er op het gezicht, waar de led-verlichting het meest nadrukkelijk op schijnt, geen details meer te zien zijn.

Fotograferen bij LED-verlichting

In principe is LED-verlichting een mix van rode, groene en blauwe LED’s die samen elke kleur kunnen maken. Wit licht is bijvoorbeeld RGB in gelijke proporties. Men gebruikt vaak magenta, omdat die kleur er met het blote oog mooi en flatteus uitziet. Om de kleur te maken worden alleen de blauwe en rode LED’s gebruikt. Daar zit in dit geval ook het probleem. Magenta is een lastige situatie voor de camera, omdat camera’s het groene licht nodig hebben om details te bepalen. Een camerasensor is namelijk opgebouwd om zo nauwkeurig mogelijk de kleuren die wij als mens zien na te bootsen. De kegeltjes in het menselijk oog zijn (overdag) het meest gevoelig voor groen licht.

Vandaar dat een camerasensor zo is opgebouwd:

Bayerfilter

De sensor bestaat voor 1/4e uit filters voor de kleur rood, voor 1/4e uit filters voor de kleur blauw en voor 1/2e uit filters voor de kleur groen. Zodra het groene licht ontbreekt, wordt het voor de camerasensor zeer moeilijk om nog details weer te geven.

Het maakt hierbij geen verschil om de witbalans te wijzigen, in RAW te fotograferen of andere instellingen te proberen. De sensor van de camera kan dit type licht simpelweg niet goed vastleggen. De enige oplossing kan zijn om te flitsen, als dat is toegestaan. In dat geval produceert je eigen flitser voldoende groentinten om details te kunnen zien.

Kleurenfilter van de Canon EOS 7D

Sander vroeg zich af of een andere camera wellicht een oplossing is. Bij het controleren van de specificaties van zijn Canon EOS 7D, zien we inderdaad een ‘Colour Filter Type: Primary Colour’, oftewel een filter dat de drie primaire kleuren filtert. In het Nederlands heet dit type filter: grondkleur. Ook camera’s in het duurdere segment van Canon, zoals de EOS 5D mark III, hebben dit type kleurenfilter.

Zelf insturen?

Kleuren sprankelen te weinig, de belichting kan beter, de compositie strakker? Heb jij een foto die je wil verbeteren, maar je weet niet hoe? Stuur hem in en de Fotodokter legt de vinger op de zere plek, stelt een diagnose en geeft tips voor verbetering.

Insturen kan via een mail naar redactie@zoom.nl. Stuur in de mail de link van de foto op Zoom.nl en stel je vraag aan de Fotodokter.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Onmisbare filters om je camera een handje te helpen

Vijf ideale Canon budgetlenzen onder de €250 euro