in

Fotodokter: Fotograferen op Antarctica25 november 2014, 11:06

Maak jij wel eens een foto die volgens jou beter had gekund maar weet je niet hoe? Vandaag behandelt de Fotodokter de vraag van Niels over het fotograferen op Antarctica.

De vraag

Ik maak over twee weken een rondreis door Antarctica. Waar moet ik op letten tijdens het fotograferen in koude omstandigheden van -10°?

De behandeling van de fotodokter

Wat een mooie (foto)reis. Er zijn een paar aandachtspunten waar je op moet letten bij zo’n wit landschap en koude omstandigheden. De Fotodokter geeft tips voor de voorbereiding; niet alleen qua camerabenodigdheden, maar ook voor jezelf.

Voorbereiding

  • Kleding: Bij koude temperaturen moet je warm gekleed zijn. Hiervoor is het verstandig om een wind- en waterdichte jas en broek aan te trekken. Zo’n jas houdt niet alleen de kou voor jezelf buiten, maar biedt ook bescherming voor je camera. Maak gebruik van thermokleding en trek verschillende lagen over elkaar aan. Kies voor schoenen met een goed profiel en neem een paar extra sokken mee voor koude of natte voeten. Er is niets zo erg dat je eerder moet vertrekken van een fotolocatie omdat je niet warm genoeg gekleed bent.
  • Handschoenen: Een camera bedienen met koude en bibberende handen gaat lastig. Handschoenen mogen daarom niet ontbreken. Dikke varianten houden je handen warm, maar hebben als nadeel dat de camera bedienen lastig gaat. Het is daarom verstandig om twee paar handschoenen te combineren: een dun paar zonder vingertoppen met daarover dikke handschoenen. Trek tijdens het fotograferen de dikke handschoenen uit voor bedieningsgemak.
  • Statief: Om bewegingsonscherpte van rillingen te voorkomen is een statief handig. In de kou is een statief van carbon, basalt of eventueel hout aan te raden. Aluminium is niet aan te raden, dit wordt namelijk steenkoud en kan problemen leveren met de smeermiddelen in de koppelingen en scharnierpunten.
  • Fototas: Kies voor een waterafstotende fototas om je apparatuur tegen opspattend water te beschermen. Het is raadzaam om een aantal droge doeken mee te nemen. Dit is niet alleen handig om je apparatuur af te drogen, maar kan ook gebruikt worden om je natte voeten af te drogen.
  • Polarisatiefilter en zonnekap: Een polarisatiefilter haalt felle schitteringen weg. Ideaal als je op een zonnige dag een sneeuwlandschap fotografeert. Naast de schitteringen maakt het filter de luchten blauwer en het sneeuw witter. De zonnekap beschermt je lens tegen opspattend water.


(foto: erwinvanliempd)

Accu

Bij lage temperaturen kun je minder foto’s per acculading maken. Daar waar je normaal aan één accu voldoende hebt, zal je er nu twee tot drie nodig hebben. Vergeet daarom niet al je accu’s volledig op te laden en doe dit na elke fotografiedag. Een accu werkt langer als hij minder afkoelt. Bewaar de accu daarom op een warme plek, het liefst op je lijf zoals een binnenzak, broekzak of borstzak. Plaats de accu pas in je camera als je hem daadwerkelijk nodig hebt. Ook functies zoals beeldstabilisatie, autofocus en het LCD-scherm kunnen je accu sneller leeg laten lopen. Zet deze uit om je accuduur te besparen. Is je accu leeg? Vervang hem en bewaar hem op een warm plekje. Grote kans dat hij zodra hij is opgewarmd weer een paar opnames kan schieten.

Stofjes op sensor

Door egaal gekleurde luchten of sneeuwlandschappen vallen stofjes op de beeldsensor extra op. Veel spiegelreflexcamera’s hebben een antistofsysteem om eventule stofjes te verwijderen. Heb je last van een hardnekkig stofje? Dan kun je het beste je camera enkele keren aan- en uitzetten. Blijft het vuil zitten? Dan moet je de sensor reinigen. Dit kun je zelf doen of overlaten aan een camerawinkel. De kans op stofjes verminder je door de camera met de lens omlaag gericht te vervoeren.


(foto: dalix)

Condens

Een temperatuurwisseling van koud (buiten) naar een warm (binnen) kan voor condens zorgen. Leg daarom je camera nooit gelijk binnen op de warmste plek neer, maar kies eerst voor een koudere ruimte om voor een uurtje te acclimatiseren. Een tweede methode is om je camera in een luchtdichte plastic zak te stoppen. Eventuele condens komt dan op de plastic tas en niet op je camera.

Condens kan overigens niet veel kwaad, zolang je de camera rustig laat liggen. Zet je camera daarom niet aan en verwissel geen lenzen. De warme lucht in het toestel kan de achterzijde van de lens beslaan. Loop ook nooit met je beslagen camera de kou weer in, het vocht kan dan bevriezen.

Camera-instellingen

Let qua instellingen op de volgende punten:

  • • Kies een zo laag mogelijke iso-waarde.
  • • Houd de witbalans in de gaten: de automatische stand is niet altijd even betrouwbaar. Om blauwe zwemen te voorkomen kun je beter voor de stand Bewolkt kiezen.
  • • Ga je dieren fotograferen? Ondanks dat de beeldstabilisatie je accu sneller laat leeglopen is het verstandig om deze aan te zetten voor onverwachte acties.
  • • Een dier in een enorm wit landschap zal snel een beetje onderbelicht zijn. Blijf daarom op je belichting letten. Een beetje overbelichten zal regelmatig nodig zijn.


(foto: oojoanoo)

Zelf insturen?

Kleuren sprankelen te weinig, de belichting kan beter, de compositie strakker? Heb jij een foto die je wil verbeteren, maar je weet niet hoe? Stuur hem in en de Fotodokter legt de vinger op de zere plek, stelt een diagnose en geeft tips voor verbetering. Insturen kan via een mail naar redactie@zoom.nl. Stuur in de mail de link van de foto op Zoom.nl en stel je vraag aan de Fotodokter.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Out of Bound of Pop up foto’s maken in GIMP

Review: Canon Eos 7D Mark II