in

Fotodokter: Fotograferen van textiel10 januari 2014, 11:34

Maak jij wel eens een foto die volgens jou beter had gekund maar weet je niet hoe? Vandaag behandelt de Fotodokter de vraag van Danielle over het fotograferen van stof.

De vraag

Ik wil foto’s maken van al mijn kledingstofjes en deze op mijn blog zetten. Ik probeer het van boven te fotograferen maar je ziet toch dat het niet mooi is (ook door licht enzo). Hoe moet ik dit aanpakken?
Groetjes, Danielle

De behandeling van de fotodokter

Het is een uitdaging om structuur van kleding of stoffen er op de foto mooi uit te laten zien. Hoe doe je dat eigenlijk? De fotodokter geeft Danielle enkele tips.

Studio
Omdat het tonen van structuur valt en staat met het gebruikte licht, is belangrijk om de volledige controle te hebben over de verlichting. Een studio of in ieder geval studiolampen zijn dan noodzakelijk. Zo kun je kijken welk licht het beste op je stof werkt en de lampen eventueel daarop aanpassen. Aan de ene kant wil je zo veel mogelijk (grote) schaduwen voorkomen in je foto, maar tegelijkertijd wil je door strijklicht juist de structuur laten zien. Om de grote schaduwen te minimaliseren gebruik je een reflectiescherm of een stuk piepschuim (van de bouwmarkt).

Structuur
Om alles zo goed mogelijk te belichten gebruik je minimaal twee lampen. Begin met een softbox die vanaf de zijkant onder een hoek van 30 graden op je onderwerp schijnt. Dit is je hoofdlicht. Aan de andere zijkant zet je een hard licht (spot) om de structuur van de stof te laten zien. Je zal even moeten uitproberen hoe hard je beide lampen instelt voor het beste resultaat. Met verschillende stoffen zal dit iedere keer anders zijn. Schrijf desnoods de instellingen op een notitieblokje. Zo heeft het weinig zin om aan het licht van de spot te gaan sleutelen als je een zijden doek wilt fotograferen, de structuur is fijn om te zien op een foto, richt je dan meer op de glans. Bij grove structuren zoals bij een spijkerbroek is het harde licht wél van groot belang. Met een goed afgestelde spot zie je de fijne structuur des te sterker.

(foto: arloprins)

Macrolens
Als je de structuur van de stof echt goed wilt vastleggen voor bijvoorbeeld een detailafbeelding dan is een macrolens aan te raden. Hiermee krijg je met een grote diafragma-opening een mooie scherptediepte.

(foto: rvanbaalen)

Grijskaart
Om te zorgen dat de kleuren goed overeenkomen met de werkelijkheid kun je nog gebruik maken van een grijskaart. Zo kan je de perfecte witbalans instellen. Voor meer over grijskaarten lees je de fotodokter over grijskaart.

ZELF INSTUREN?

Kleuren sprankelen te weinig, de belichting kan beter, de compositie strakker? Heb jij een foto die je wil verbeteren, maar je weet niet hoe? Stuur hem in en de Fotodokter legt de vinger op de zere plek, stelt een diagnose en geeft tips voor verbetering. Insturen kan via een mail naar redactie@zoom.nl. Stuur in de mail de link van de foto op Zoom.nl en stel je vraag aan de Fotodokter.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Fotograferen in China

Video: Achter de schermen bij een macrofotograaf