in

Fotodokter: foto’s printen20 juni 2013, 10:00

Maak jij wel eens een foto die volgens jou beter had gekund maar weet je niet hoe? Vandaag behandelt de Fotodokter de vraag van Etienne Rijsdijk. Waar moet ik op letten bij aanschaf van een printer?

De vraag

“Mijn huidige printer geeft geen mooi resultaat als ik foto’s print. Speciaal glanzend papier pakt hij niet eens meer op. Ik sta dus op het punt een nieuwe printer te kopen, waar ik wel mooie uitdraaien mee kan maken. Waar moet ik op letten bij aanschaf van een printer en zijn er merken die beter zijn dan andere als het om fotoprint kwaliteit gaat?”

De behandeling van de fotodokter

Foto’s afdrukken wordt al erg lang gedaan. Sommige mensen gebruiken hun prints voor in een album, de andere stellen ze tentoon. En zelfs in deze tijd, met oneindig veel digitale mogelijkheden, is het afdrukken van je eigen foto’s een ontzettend leuke bezigheid.
Je hebt tegenwoordig twee veelgebruikte soorten printers.

Inkjet- en laserprinters.
De inkjetprinter is de populairste printer, ze zijn relatief goedkoop bij aanschaf en verbruiken weinig stroom. De inkt zelf is helaas wel weer aan de dure kant. De laserprinter is wat duurder bij aanschaf, maar gaat over het algemeen langer mee en de inkt is goedkoper, omdat een toner langer meegaat. Als je puur en alleen foto’s wil printen, raadt de fotodokter aan om voor een inkjetprinter te gaan. De kwaliteit van de prints uit een inkjet is namelijk veel beter.

Resolutie, losse inktcartridges en formaat
De resolutie van een printer is belangrijk voor het bepalen van de kwaliteit van je afdrukken. Hoe hoger de resolutie, hoe scherper de print kan zijn. De resolutie van printers wordt uitgedrukt in dots per inch (dpi). Bij het printen van foto’s met professionele kwaliteit zit je al snel aan de 1200 dpi of hoger. Ga je lager zitten, dan gaat dat meestal ten koste van de kwaliteit.
Ook slim om naar te kijken zijn de inktcartridges van de printer. Als je losse cartridges hebt per kleur, kun je die apart vervangen. Als je dat niet hebt, moet je alles in één keer vervangen ondanks dat sommige kleuren nog niet leeg zijn. Dat laatste wil je natuurlijk niet hebben. Kijk dus naar een printer met meerdere losse cartridges.
Als laatst moet je je afvragen op wat voor een formaat je jou foto’s wil afdrukken. De levensduur van een printer is tegenwoordig vrij lang, dus denk ook na over de toekomst. Is een A-4 printer goed genoeg voor je prints of ga je voor een wat duurdere A-3 printer?

Foto’s afdrukken wordt al eeuwen lang gedaan en blijft een prachtige manier om herinneringen te bewaren. Foto door Marley.

Assortiment
Er zijn honderden printers. Klein en groot, prijzig en goedkoop, luxe en simpel. Maar welke past nou precies het best bij jou? Bedenk eerst wat je wil uitgeven aan een printer, zo kun je makkelijker een selectie maken van printers binnen jouw budget. Vervolgens moet je besluiten of er een specifiek merk is, waaraan je je wilt binden. Bekende merken met fotoprinters zijn bijvoorbeeld Canon en Epson. Zijn er daarnaast bepaalde extra’s die de printer moet hebben? Denk aan een ingebouwde cardreader, scanner of eigen LCD-scherm. Dit maakt de selectie ook al weer wat kleiner. En als laatste is het belangrijk om jezelf te laten informeren. Vraag aan vrienden naar hun ervaringen of bekijk reviews van printers. Maar ook bij gespecialiseerde fotowinkels word je als het goed is prima geïnformeerd.

Zelf insturen?

Kleuren sprankelen te weinig, de belichting kan beter, de compositie strakker? Heb jij een foto die je wil verbeteren maar je weet niet hoe? Stuur hem in en de Fotodokter legt de vinger op de zere plek, stelt een diagnose en geeft tips voor verbetering. Insturen kan via een mail naar redactie@zoom.nl. Stuur in de mail de link van de foto op Zoom.nl en stel je vraag aan de Fotodokter.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: AF-S Nikkor 80-400 mm

Review: Sony SLT-A58