in

Fotodokter: Ghosting1 februari 2013, 15:30

Maak jij wel eens een foto die volgens jou beter had gekund maar weet je niet hoe? Vandaag behandelt de Fotodokter de foto van Jacqueline Sensen.

DE VRAAG

Jacqueline: “Ik heb vandaag een foto geüpload met de vraag hoe ik de reflectie kan voorkomen die er in mijn foto’s zit bij kaarslicht. Tot op heden is er weinig reactie op gekomen, en nog niemand met de gouden tip. Hopelijk kunt u mij verder helpen.

DE BEHANDELING VAN DE FOTODOKTER

De fotodokter liep afgelopen zomer zelf tegen hetzelfde probleem aan en wist het fenomeen toen ook niet direct te verklaren. Na wat onderzoek inmiddels wel en hij legt het daarom graag uit aan Jacqueline.

Ghosting

Dit verschijnsel wordt ook wel ghosting genoemd. De naam zegt het al, het is vaak een wazig (extra) beeld in de foto, op een plek waar het niet hoort. Zoals te zien in de foto van Jacqueline is het een herhaling van een ander deel van de foto, maar dan gespiegeld en op z’n kop.

Uv-filter

Het probleem van Jacqueline wordt hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door de uv-filter. Een uncoated filter, een hoge diafragmawaarde (klein getal) en een groot contrast vergroten de kans op ghosting. Zo heeft Jacqueline gefotografeerd in een donkere ruimte met kaarslicht, wat zorgt voor contrast, en een diafragmawaarde van 3,5. En vermoedelijk met een uv-filter op haar lens.

Reflectie

Wat er mis gaat is het volgende. Een lichtstraal valt door de lens op de sensor, maar die kaatst een deel van het licht terug. Opnieuw door de lens en door de uv-filter. Maar bij de filter gaat het mis. Daar wordt – een deel van – de lichtstraal weer teruggekaatst richting de sensor. Dat is de simpele uitleg van het probleem.

Oplossing

Als de uv filter het probleem is, kun je die er het beste afhalen of een filter met een betere coating proberen. Opvallend is wel dat het probleem zich vaker voordoet bij oude lenzen, uit het analoge tijdperk, in combinatie met een ‘nieuwe’ camera. Dit komt omdat de digitale sensor meer reflecteert dan de film van vroeger. Daarom hebben lenzen tegenwoordig coatings op het achterste element. Een nieuwere lens kan dus ook veel schelen.

ZELF INSTUREN?

Kleuren sprankelen te weinig, de belichting kan beter, de compositie strakker? Heb jij een foto die je wil verbeteren maar je weet niet hoe? Stuur hem in en de Fotodokter legt de vinger op de zere plek, stelt een diagnose en geeft tips voor verbetering. Insturen kan via een mail naar redactie@zoom.nl. Stuur in de mail de link van de foto op Zoom.nl en stel je vraag aan de Fotodokter.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Verslag Workshop Artistiek Naakt

Fotodokter: fonkelende ogen