in

Fotodokter: haarscherpe kinderfoto’s19 mei 2016, 16:00

Maak jij wel eens een foto die volgens jou beter had gekund maar weet je niet hoe?
Vandaag behandelt de Fotodokter de vraag van Moniek Schoofs over het maken van scherpe foto’s van kinderen.

De vraag

Beste Fotodokter,

Ik maak al een tijdje foto’s met mijn Nikon D3100 en Sigma 17-70 lens. Ik heb boeken gelezen, veel geoefend, instellingen afgekeken maar ik heb toch heel vaak dat ik mijn foto’s flets vind, te grijs, en vaak ook niet scherp genoeg. In de nabewerking (ik schiet meestal gewoon jpg’s) maak ik bijna standaard de middentonen lichter, soms schroef ik de belichting op, en vermeerder het contrast in de hoop dat de foto scherper oogt. Ik ben (nog) geen lid van het Zoom forum, dus ik heb daar nog geen foto’s geplaatst, maar ik hoop dat u me op deze manier ook kunt helpen? Ik hoor heeeel erg graag wat ik aan instellingen anders moet doen. Alvast hartelijk dank voor uw hulp!

Vriendelijke groeten,

Moniek Schoofs

Exif: ISO 140 (automatisch ingesteld), F5.6, 1/125 SEC, 70 mm

De behandeling van de fotodokter

Moniek heeft een leuke zomerse foto gemaakt van dit meisje! Helaas is de foto inderdaad niet helemaal scherp. Ook geeft ze zelf aan dat ze de kleuren niet sprankelend genoeg vindt. De fotodokter heeft daarom een aantal tips waardoor Moniek voortaan alle kinderen helemaal scherp en kleurrijk in beeld krijgt!

Scherpstellen

Moniek fotografeert met een Nikon D3100. Deze camera heeft 11 scherpstelpunten die ze kan gebruiken om automatisch scherp te stellen. Ze kan hiervoor drie soorten autofocus gebruiken: AF-S, AF-C en AF-A

AF-S (de S staat voor ‘Single’), is geschikt voor onderwerpen die niet of nauwelijks bewegen. Stillevens, landschappen, maar ook portretten waarbij het onderwerp weinig beweegt, zijn het beste te fotograferen in deze stand. Je kan eenvoudig scherpstellen met het middelste scherpstelpunt en vervolgens je compositie veranderen. Het voordeel hiervan is dat je automatisch gebruik maakt van het middelste scherpstelpunt, dat meestal het meest nauwkeurig is, maar je kan ook handmatig een ander focuspunt kiezen.

AF-C (de C staat voor ‘Continu), is heel erg handig in situaties waarin het onderwerp beweegt. Wanneer je de ontspanknop half ingedrukt houdt, blijft de camera nog altijd scherpstellen. De camera gebruikt in dit geval de 11 scherpstelpunten om het object te volgen.

AF-A (de A staat voor Automatisch) is de stand waarbij de camera zelf bepaalt of er door middel van AF-C of AF-S wordt scherpgesteld.

Natuurlijk kan Moniek er altijd nog voor kiezen om handmatig scherp te stellen. Daarmee kan ze makkelijker bepalen waar de scherpte precies komt te liggen. Het vergt echter wel wat oefening om snel en nauwkeurig handmatig te focussen. Probeer bij het fotograferen van kinderen om de scherpte altijd op de ogen te leggen. Aan het begin kan je werken met een kleiner diafragma, oftewel een hogere F-waarde. In dat geval is een groter gedeelte van de foto scherp en is de kans op onscherpte dus kleiner. Je kan vervolgens langzaam je diafragma vergroten waardoor je die mooie onscherpe achtergronden krijgt. Een goede manier om jezelf ervan te verzekeren dat een foto écht scherp is, is het inzoomen op de foto op je display. Als de ogen nog scherp zijn wanneer je ze helemaal uitvergroot, dan is je foto helemaal scherp.

Mooie onscherpe achtergronden krijg je met een groter diafragma. Foto: maaiway

De voor- en nadelen van handmatig en automatisch scherpstellen hebben we ook voor je op een rij gezet.

RAW-bestanden nabewerken

Behalve dat Moniek’s foto onscherp was, vond ze ook dat de kleuren weinig sprankelden. Ze gaf zelf al aan dat ze altijd in jpg fotografeert maar wel de tijd neemt om haar foto’s na te bewerken. De fotodokter adviseert haar dan ook om voortaan in RAW te fotograferen. Dat kost haar dan wel meer ruimte op haar geheugenkaartjes, maar de voordelen wegen op tegen de nadelen!

Een RAW-bestand bevat veel meer informatie dan een jpg-bestand. In de nabewerking is er dus ook veel meer uit te halen. Je kan een jpg-bestand zien als een voorbewerking. In het geval van Moniek valt die voorbewerking vaak flets en grijzig uit. Wanneer ze haar foto’s in RAW gaat nabewerken kan ze zelf bepalen welke kleuren ze meer wil aanzetten en krijgt ze een mooier resultaat als ze haar contrast wijzigt. Ook zal ze minder snel last van ruis en korrel krijgen wanneer ze haar belichting achteraf wijzigt. Natuurlijk wordt een goede foto gemaakt op het moment van fotograferen, maar met RAW kan de foto achteraf nog net een tikkeltje mooier worden.

Links: De fletse originele foto. Rechts: Het resultaat van de bewerking van het RAW-bestand.

Tien voordelen van raw
Het grote voordeel van raw ligt in het feit dat je een nog onverwerkt beeld corrigeert. Wat je aanpast, wordt pas verwerkt tijdens het omzetten van je raw-bestand en zo behoud je de maximale beeldkwaliteit. De belangrijkste voordelen van raw zijn:
1- meer belichtingsspeelruimte
2- achteraf verscherpen waar nodig
3- betere beheersing van je helderheid
4- precieze correctie van je witbalans
5- niet-destructieve beeldbewerking
6- betere beheersing van je detailweergave
7- optimaliseren voor publicatiemedium (print, web, email)
8- beeldeffecten toepassen zonder kwaliteitsverlies
9- betere ruisreductie
10- effecten die met de camera niet mogelijk zijn, zoals dehaze of hdr

In deze video wordt nog veel meer duidelijk over de voordelen van RAW.
Ben je echt een beginner op het gebied van RAW-fotografie? Lees dan onze beginnerscursus

Zelf insturen?

Kleuren sprankelen te weinig, de belichting kan beter, de compositie strakker?
Heb jij een foto die je wil verbeteren, maar je weet niet hoe?
Stuur hem in en de Fotodokter legt de vinger op de zere plek, stelt een diagnose en geeft tips voor verbetering.
Insturen kan via een mail naar redactie@zoom.nl. Stuur in de mail de link van de foto op Zoom.nl en stel je vraag aan de Fotodokter.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Zwart-wit in een handomdraai met Topaz B&W effects

Quickstart: Beeldbewerken met Snapseed