in

Fotodokter: kersttaferelen fotograferen in de grotten van Valkenburg29 november 2016, 13:00

Maak jij wel eens een foto die volgens jou beter had gekund maar weet je niet hoe?
Vandaag behandelt de Fotodokter de vraag van Roelie over Koning over het fotograferen van kersttaferelen in de grotten van Valkenburg.

De vraag

Hallo Fotodokter,
Ik ben sinds kort een lezer van jullie tips op Facebook en vind hier voor mij veel leerzame tips. Nu ga ik binnenkort naar de grotten in Valkenburg om daar de kersttaferelen te bezichtigen. Hoe kan ik mijn camera het best instellen? Op welke stand, iso, groot of klein diafragma, sluitertijd etc. Ik heb een Nikon D3200 en nog maar een beginneling. Ik hoop dat jullie mij een antwoord geven kunnen op mijn vraag.
BVD
Roelie Koning

De behandeling van de fotodokter

De grotten in Valkenburg zijn met kerst altijd zeer sfeervol verlicht. Sfeervol betekent in dit geval ook dat er niet heel veel licht beschikbaar is. Het is dan ook een lastige fotolocatie voor Roelie om met haar spiegelreflexcamera te gaan oefenen. Er is een grote kans op bewegingsonscherpte door langere sluitertijden en een risico op ruis wanneer de iso-waarde omhoog gaat. Door goed na te denken over de verschillende belichtingsmogelijkheden, kan Roelie de juiste instellingen kiezen die in de donkere grotten het beste resultaat geven.

Je belichting kan je op verschillende manieren aanpassen. Door je diafragma te openen of te sluiten, door je sluitertijd te verlengen of te verkorten en door je ISO-waarde te verhogen of te verlagen.

Verlichting in de grotten

De grotten worden voornamelijk verlicht door LED-spots die op de verschillende kraampjes en zandsculpturen staan gericht. Deze spots verschillen van kleur. Het is dan ook belangrijk om hier continu een passende witbalans bij te kiezen. De automatische witbalans zal dit grotendeels herkennen, maar het is nog makkelijker om in RAW te fotograferen. Dan kan je de witbalans achteraf in de nabewerking alsnog aanpassen aan de juiste kleur.

Als je de tijd hebt om te experimenteren, kan je ook de witbalans handmatig instellen. Door zelf een kleur-temperatuur te kiezen, kan je de sfeer van het kunstlicht nog meer versterken. Een hoge kleurtemperatuur betekent meer blauw licht, bij een lage kleurtemperatuur is er meer rood licht.

Instellingen om kersttaferelen te fotograferen

Wanneer je uit de hand fotografeert, heb je weinig speelruimte met je sluitertijd. Deze zal minimaal 1/60e seconde moeten zijn, om te voorkomen dat de foto’s door je eigen beweging onscherp zullen worden.
Het diafragma kan je het beste zo ver mogelijk open zetten. Zo kan meer licht de sensor bereiken en krijg je een kleinere scherptediepte. Dit is vooral geschikt voor detailopnames. De mate waarin je diafragma open kan, is sterk afhankelijk van de kwaliteit van de lens die wordt gebruikt. Met een lens met vaste brandpuntsafstand, zoals een 50mm of 35mm, zal je met een zeer groot diafragma zoals F/1.8 of zelfs F/1.4 kunnen fotograferen. De kleine scherptediepte zorgt er dan ook voor dat kerstlampjes in de achtergrond veranderen in lichte bollen. Bij een zoomlens zal het maximale diafragma rond de F3.5 of F/4.5 liggen. Hogere diafragma waarden zijn in deze situatie ook meer geschikt voor overzichtsbeelden.
Als het diafragma niet ver genoeg open kan, zal de ISO-waarde een stuk hoger moeten om een betere belichting te creëren. Het grote nadeel is dat je in dat geval wel te maken krijgt met ruis.

cockie

Statiefgebruik

Een statief is een handig instrument om mee te nemen naar de grotten. Zo kan je namelijk eenvoudig foto’s maken met een langere sluitertijd, zonder dat de foto’s bewogen zijn. Zoomer Tom de Cock maakte bovenstaande foto van de zandsculpturen met een sluitertijd van 2 seconden. Zo krijg je een goed belichte foto en kan je de iso-waarde alsnog mooi laag houden.

Ga jij niet naar de kerstgrotten maar wil je deze kerst toch prachtige foto’s maken? Ga nu dan alvast aan de slag met deze zeven tips voor de mooiste kerstfoto’s, en je bent ruim op tijd klaar om deze kerst prachtig op de gevoelige plaat vast te leggen!

Zelf insturen?

Kleuren sprankelen te weinig, de belichting kan beter, de compositie strakker?
Heb jij een foto die je wil verbeteren, maar je weet niet hoe?
Stuur hem in en de Fotodokter legt de vinger op de zere plek, stelt een diagnose en geeft tips voor verbetering.
Insturen kan via een mail naar redactie@zoom.nl. Stuur in de mail de link van de foto op Zoom.nl en stel je vraag aan de Fotodokter.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Sony A99II

Thuisopdracht 5 van Het Perfecte Plaatje: Maak een creatieve selfie!