in

Fotodokter: kwaliteit van een fotoafdruk7 december 2016, 11:00

Maak jij wel eens een foto die volgens jou beter had gekund maar weet je niet hoe?
Vandaag behandelt de Fotodokter de vraag van Anne Zondag over het afdrukken van haar foto.

De vraag

Beste fotodokter,
Afgelopen week heb ik deze foto gemaakt. Op de computer ziet deze er in het groot ook goed uit. Uiteraard had de foto scherper gemogen, maar als snelle momentopname met 3 kids was dit het beste resultaat. Nu hebben we de foto afgedrukt en uitvergroot, zowel op ware grootte als groot formaat. Beide geven geen goed resultaat. Hoe kan dat nou?
Met vriendelijke groet,
Anne Zondag

De behandeling van de fotodokter

Om een mooie kwaliteit te garanderen bij je print, is de resolutie van de foto erg belangrijk. Hoe hoger de resolutie, des te groter je kunt afdrukken.

Naast de resolutie moet je ook rekening houden met de kwaliteit van het drukwerk zelf. Bij drukwerk van een goede kwaliteit krijgt men vaak de aanleverspecificatie van 300 dpi. Dit houdt in dat er 300 ‘dots per inch’ in inkt worden gedrukt. Een digitale foto heeft bij de exif-informatie ook een waarde staan bij dpi. Deze varieert van 72 tot 300, maar heeft digitaal feitelijk geen betekenis. Pas wanneer je de foto gaat afdrukken gaat het een rol spelen.

Als de resolutie voldoende is en men kan de foto met 300dpi afdrukken, moet het resultaat een mooie weergave zijn van de digitale foto.

Foto op ware grootte afdrukken

Wanneer je Photoshop opent, kan je met behulp van het dpi de maximale afmetingen van een afdruk uitrekenen.

Anne’s foto heeft een resolutie van 4555×3029 pixels. Wanneer de optimale aanleverspecificatie van 300dpi wordt gehanteerd, kan de foto dus op ware grootte worden geprint met een formaat van 38.57 x 25.65cm. Dit zou een afdruk zonder verlies van scherpte moeten opleveren.

Foto uitvergroten

Met software is het ook mogelijk om de foto uit te vergroten en het kwaliteitsverlies te beperken. Het gratis programma IrfanView is hiervoor heel eenvoudig. Je kan het programma downloaden via de website. IrfanView geeft heel overzichtelijk de opties om de afmetingen te vergroten, het dpi te wijzigen en de foto te verscherpen.

Lees hier de volledige workshop over het programma IrfanView.

Zelf insturen?

Kleuren sprankelen te weinig, de belichting kan beter, de compositie strakker?
Heb jij een foto die je wil verbeteren, maar je weet niet hoe?
Stuur hem in en de Fotodokter legt de vinger op de zere plek, stelt een diagnose en geeft tips voor verbetering.
Insturen kan via een mail naar redactie@zoom.nl. Stuur in de mail de link van de foto op Zoom.nl en stel je vraag aan de Fotodokter.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Vacature: Stage redactie Zoom.nl

Op zoek naar de fotoclub die bij je past – Deel 1: De oriëntatie