in

Fotodokter: lensflares in de nacht25 november 2013, 14:29

Maak jij wel eens een foto die volgens jou beter had gekund maar weet je niet hoe? Vandaag behandelt de Fotodokter de foto van Alexander Adema over lensflare.

De vraag

Ik fotografeer graag in het donker. Nu stuit ik hierbij regelmatig op een probleem. Ik zie storende (licht)weerspiegelingen op sommige de foto’s. Ik dacht eerst dat mijn UV filter voor de lens de oorzaak was. Na het verwijderen van het filter is het effect wel minder erg geworden, maar zeker niet weg. In onderstaande foto zijn de weerspiegelingen in het midden te zien. Deze foto is genomen langs de snelweg A28. Genomen zonder UV filter, met een 35mm lens. Wat zou de oorzaak kunnen zijn van deze spiegelingen? En hoe kan ik ze voorkomen?

DE BEHANDELING VAN DE FOTODOKTER

De ”spiegelingen” zijn lensflares. Lensflares ontstaan door direct tegenlicht dat in de lens valt. Per lens zijn die flares weer anders. De Fotodokter helpt Alexander graag bij het voorkomen van lensflares in het donker.


(foto: useradema)

Compositie
Links in de lucht zie je een zwart gat: daar zit nog een lantaarnpaal die net uit beeld is. Zorg dat een lichtbron die (net) uit beeld is, ook echt ruim uit beeld is. Doe je dit niet, dan krijg je lelijke strepen en vegen (ook lensflare) aan de beeldrand. Dus een sterke lichtbron moet je altijd of helemaal in beeld nemen, of redelijk ver uit beeld houden. Nooit pal op of naast de beeldrand dus.
Zoals je op de foto ziet, komen de twee meest opvallende vlekken rechtstreeks van lantaarnpalen af. Links is nog een hele rits kleinere vlekken, ook die komen van een lichtbron af.

Door ter plekke de compositie te veranderen zijn lensflares te voorkomen. Probeer een andere plek te zoeken of de camera draaien, zodat de vlekken zich verplaatsen. Bij een kleine draaiing/verschuiving verandert het al. De vraag is alleen of je ze helemaal kwijt raakt (meestal niet). Hooguit vallen ze minder op of komen ze op een minder schadelijke plek terecht.

Objectieven
Als Alexander een ander objectief probeert, zal hij andere verschijnselen/vlekken zien. Misschien wordt het dan beter. Alleen wat op de ene plek verdwijnt, kan op een andere plek en op een andere manier weer terugkomen. Duurdere lenzen hebben vaak al minder last van lensflares.

Zonnekap
Gebruik ook in het donker een zonnekap. Want buiten beeld zijn allerlei lichtbronnen zoals lantaarnpalen die je, net als overdag de zon, wilt weren.

Bewerken
Wegpoetsen in Photoshop is de beste optie. Je wilt immers de meest fotogenieke plek uitkiezen en je niet laten leiden door de vlekken. Via de kloon tools in verschillende bewerkingsprogramma’s zijn kleine lensflares makkelijk weg te werken.

Tip
Tot slot: De lensflare kan Alexander ter plekke inschatten door de scherptediepteknop op zijn camera in te drukken. Want de lens staat helemaal open tijdens het kijken en dan is de lensflare anders/minder. Pas als je de foto maakt knijpt het diafragma zich samen en dan is de lensflare anders/sterker. Dus door die knop in te drukken (zit op veel spiegelreflexen) kun je het vooraf iets beter inschatten en eventueel de camerapositie nog aanpassen als het erg storend is. Ook meteen kijken als de foto gemaakt is, hoe de lensflare uiteindelijk uitpakt.

Voor meer over lensflares lees je deze fotodokter.

Zelf insturen?

Kleuren sprankelen te weinig, de belichting kan beter, de compositie strakker? Heb jij een foto die je wil verbeteren maar je weet niet hoe? Stuur hem in en de Fotodokter legt de vinger op de zere plek, stelt een diagnose en geeft tips voor verbetering. Insturen kan via een mail naar redactie@zoom.nl. Stuur in de mail de link van de foto op Zoom.nl en stel je vraag aan de Fotodokter.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Huur je apparatuur

Review: Panasonic Lumix DMC-GM1