in

Fotodokter: Lichtmeting13 november 2012, 09:00

Maak jij wel eens een foto die volgens jou beter had gekund maar weet je niet hoe? Vandaag behandelt de Fotodokter de foto van Agnes.

DE VRAAG

“Ik heb wel vaker foto’s waarvan de kleur flets is, zoals bijgaande foto. Ik fotografeer altijd op A. Ik wil wel graag proberen op M, maar heeft u hier tips voor om dit onder de knie te krijgen?”

DE BEHANDELING VAN DE FOTODOKTER

Agnes heeft deze mooie boerderij gefotografeerd terwijl ze zelf enigszins verdekt stond opgesteld in de bosjes. Over het resultaat is zij niet tevreden, ze vindt de foto te flets.
De fotodokter valt direct op dat de foto niet helemaal scherp is en de lucht overbelicht.
Agnes heeft gebruikgemaakt van de A-stand, waarbij je de diafragmakeuze van tevoren instelt. Ze heeft gekozen voor diafragma 11, waarschijnlijk om veel scherptediepte in de foto te krijgen. Door deze hoge diafragmawaarde kiest de camera voor een relatief lange sluitertijd, namelijk 1/10 sec. Dit is waarschijnlijk de reden van de onscherpte. Je kunt dus beter kiezen voor een wat groter diafragma (bv F5,6). Zo vangt de camera meer licht en heb je niet zo’n lange sluitertijd nodig. Je kunt er ook voor kiezen om je iso-waarde, nu ingesteld op 100, iets te verhogen.

Maar dit is niet de enige reden waarom de camera ‘in de war’ is. De reden van de overbelichte lucht vinden we terug in de exif, het dna van de foto, hier staat dat Agnes gebruik heeft gemaakt van spotmeting.

Bij spotmeting, ook wel puntmeting genoemd, wordt het licht op één punt gemeten, vaak in het midden van de foto. De camera stelt dan de belichting alleen voor deze ene spot goed in en kijkt niet naar de rest van het beeld.
In deze situatie kun je beter kiezen voor matrix-/meervlaksmeting. Als Agnes dat hier gedaan dan had de camera ook het licht van de lucht meegenomen. Hoewel de voorgrond dan iets donkerder zou zijn, zou de rest van de foto beter belicht zijn en zou de camera een snellere sluitertijd hanteren waardoor onscherpte zou zijn voorkomen.
Kortom, stel je lichtmeting in op matrix/meervlaks en kies voor een iets lagere diafragmawaarde, waardoor je een snellere sluitertijd kunt hanteren.


links: spotmeting, rechts: meervlaksmeting

ZELF INSTUREN?

Kleuren sprankelen te weinig, de belichting kan beter, de compositie strakker? Heb jij een foto die je wil verbeteren maar je weet niet hoe? Stuur hem in en de Fotodokter legt de vinger op de zere plek, stelt een diagnose en geeft tips voor verbetering. Insturen kan via een mail naar redactie@zoom.nl. Stuur in de mail de link van de foto op Zoom.nl en stel je vraag aan de Fotodokter.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Fotodokter: Reflectieschermen

Fotodokter: Scherpstellen in het donker