in

Fotodokter: monochroom fotograferen in raw26 november 2012, 15:52

Maak jij wel eens een foto die volgens jou beter had gekund maar weet je niet hoe? Vandaag behandelt de Fotodokter de foto van Ton Dam

DE VRAAG

Ik heb de volgende vraag. Als ik met raw een monochrome foto maak en deze inlees in iPhoto of Gimp dan is de foto in kleur op het scherm. Ik heb zowel raw als raw + L geprobeerd, maar de foto blijft in kleur op het scherm komen. Ik heb een Canon EOS 600D en een Mac Book. Misschien doe ik helemaal verkeerd, maar ik kom er maar niet achter wat het is.

DE BEHANDELING VAN DE FOTODOKTER

De Fotodokter snapt de verwarring bij Zoomer Ton. Op de camera wijst alles erop dat je een monochrome foto hebt gemaakt, maar eenmaal op de computer blijkt de foto gewoon in kleur. De verklaring is eigenlijk vrij simpel. Je kunt namelijk geen zwart-wit foto maken in raw. Het omzetten naar zwartwit is een bewerking van je camera, in het raw bestand zit alle informatie nog en de kleurkanalen zijn nog niet gemengd. De raw is dus als het ware je negatief. Daarin worden alle gegevens van het beeld opgeslagen, dus ook de kleuren. Op je camera zie je de jpeg-versie van de foto, die wel zwart-wit is. In iPhoto of Gimp opent Ton blijkbaar de raw-versie. Je zult zien dat als je alleen in jpeg fotografeert, de foto op je computer wel gewoon zwart-wit is, zoals eerder te zien op de camera.

Bewerken
Een jpeg-bestand is een kant-en-klare foto. Je camera heeft er allerlei bewerkingen op losgelaten (kleur, contrast, belichting, scherpte, enzovoort) om het beeld zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Voor kleine correcties achteraf kun je prima een jpeg gebruiken. Wil je zelf alle controle houden over je beeld, kun je beter in raw fotograferen.
Als je in raw fotografeert, ben je de eerste die de foto onder handen neemt. De camera heeft (vrijwel) niets met de sensorgegevens gedaan. Omdat je nu wel alle beeldinformatie van de sensor in originele staat in handen hebt, kun je de foto exact bewerken zoals jij hem hebben wilt en krijg je de hoogst haalbare beeldkwaliteit.


Na het verwerken van het raw-bestand (onder) is veel meer zichtbaar dan in het originele jpeg-bestand (boven)

Monochroom
Ton zegt dat hij een monochroom foto heeft gemaakt. Dat is handig, want je hebt direct een idee hoe je foto eruit komt te zien. Het grote nadeel hiervan is dat je camera de kleuren/grijstinten bepaalt. Daarom is het mooier om je foto achteraf om te zetten naar zwart-wit. Hierdoor heb je zelf de controle over elke kleur in de foto, waardoor je meer diepte krijgt en de (zwart-wit) foto zo spannend kunt maken als je zelf wilt.

ZELF INSTUREN?

Kleuren sprankelen te weinig, de belichting kan beter, de compositie strakker? Heb jij een foto die je wil verbeteren maar je weet niet hoe? Stuur hem in en de Fotodokter legt de vinger op de zere plek, stelt een diagnose en geeft tips voor verbetering. Insturen kan via een mail naar redactie@zoom.nl. Stuur in de mail de link van de foto op Zoom.nl en stel je vraag aan de Fotodokter.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Nikon D600

Review: Canon EF 24-70mm F 2,8L II USM