in

Fotodokter: Nachtfotografie20 maart 2014, 13:00

Maak jij wel eens een foto die volgens jou beter had gekund maar weet je niet hoe? Vandaag behandelt de Fotodokter de vraag van Wendelina Verschoor over nachtfotografie.

De vraag

“Graag zou ik uw commentaar, adviezen, verbeterpunten willen ontvangen op mijn foto, genomen afgelopen zomer in Frankrijk.”


(foto: wenverschoor)

De behandeling van de fotodokter

Het kasteel is een mooi onderwerp om te fotograferen. Ook het standpunt is goed gekozen. Wendelina heeft een goed nagedacht over de compositie. Ze heeft de regel van derden toegepast zodat de horizon niet in het midden geplaatst wordt. Het is mooi dat gekozen is om de maan in beeld te brengen en niet het water, die in deze situatie niet zo goed uitkomt.

Handmatig scherpstellen

Helaas is de foto niet helemaal scherp. Dit kan verschillende oorzaken hebben. In het donker is er meestal weinig contrast, waardoor de camera niet goed kan scherpstellen. Je kunt bij nachtfotografie dan soms ook beter handmatig scherpstellen. Meestal moet je een schakelaar op je lens omzetten om handmatig scherp te stellen.

Het is moeilijk om in de zoeker te zien of de foto scherp is. Een oplossing is om over te schakelen op live view en zo’n 5 tot 10 keer in te zoomen. Ook achteraf moet je altijd even kijken of de foto goed scherp is door in te zoomen op de gemaakte foto. Wendelina heeft een open diafragma gebruikt van F3,5. Dit zorgt voor beperkte scherptediepte. Met een kleiner diafragma zoals F9 of F11 heeft de foto meer scherpte.


Stel handmatig scherp en maak gebruik een klein diafragma voor een scherpe nachtfoto. (foto: lsaejo1)

Bewegingsonscherpte

Een tweede oorzaak voor onscherpte bij nachtfotografie is bewegingsonscherpte. In het donker werk je met lange sluitertijden. Wendelina heeft een sluitertijd van 1/3 seconde gebruikt. Dit kun je niet uit de hand te schieten. Daarom is een statief echt een must bij avondfotografie. Het statief moet stevig zijn zodat hij geen trillingen levert als de weersomstandigheden wat ruiger zijn. Een gammel statief kan namelijk bij langere sluitertijden ook bewegingsonscherpte leveren.

Je camera kan ook voor bewegingsonscherpte zorgen. Als je een foto maakt klapt de spiegel omhoog. Dit geeft een kleine trilling. Zorg daarom dat je spiegel al is opgeklapt voor je de foto maakt. Tot slot helpt een afstandsbediening om de kleine trilling van de opnameknop te voorkomen. Heb je geen afstandsbediening? Gebruik dan de zelfontspanner.

Beeldstabilisatie uit

Het is slim om de beeldstabilisatie uit te zetten. Deze is namelijk gemaakt om trillingen tegen te gaan. Als je de camera echter helemaal stabiel zet, geeft de stabilisatie nog steeds de tegenbewegingen waardoor je door de stabilisatie bewegingsonscherpte krijgt.

Ruis

De iso-waarde van de foto staat heel hoog, namelijk op 3200. Een hoge iso-waarde zorgt voor meer licht, maar geeft ook meer ruis. Veel ruis laat je foto ook onscherp ogen. Je kunt prima een lage iso-waarde gebruiken omdat je toch voldoende licht binnenkrijgt door de langere sluitertijd.


Met een lage iso voorkom je ruis in je foto. (foto: ronab)

Rechte horizon

Wendelina heeft een goede compositie gekozen, maar de horizon loopt af naar links. Zorg dat de horizon recht loopt. Heb je geen rechte horizon geschoten? Dan kun je dit in de nabewerking recht zetten. In de deze Fotodokter leggen we uit hoe je dat met behulp van Photoshop doet.

ZELF INSTUREN?

Kleuren sprankelen te weinig, de belichting kan beter, de compositie strakker? Heb jij een foto die je wil verbeteren, maar je weet niet hoe? Stuur hem in en de Fotodokter legt de vinger op de zere plek, stelt een diagnose en geeft tips voor verbetering. Insturen kan via een mail naar redactie@zoom.nl. Stuur in de mail de link van de foto op Zoom.nl en stel je vraag aan de Fotodokter.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Cameragadget: Mitakon Lens Turbo

Hoe koop je een tweedehands camera body?