in

Fotodokter: Objectieven28 november 2012, 13:28

Maak jij wel eens een foto die volgens jou beter had gekund maar weet je niet hoe? Vandaag behandelt de Fotodokter de foto van Annemarie van Ulden.

DE VRAAG

Ik wil een fullframe camera kopen, een tweedehands Nikon D700, en heb nu een D90. Op mijn ‘nieuwe’ D700 schijnen niet al mijn oude lenzen te passen. De vraag is, waar zit ‘m dat in? En wat werkt niet? De autofocus, de belichting?

DE BEHANDELING VAN DE FOTODOKTER

Het verschilt per merk maar omdat Annemarie een Nikon heeft, kijkt de Fotodokter vooral naar dit merk. Nikon heeft er voor gekozen om zoveel mogelijk backwards compatible te zijn. In principe kan Annemarie deze fisheye uit 1970 nog op haar D700 kwijt en gebruiken. De vatting is hetzelfde maar de autofocus en de lichtmeter werkt dan niet meer.


DX – FX
Om makkelijk en probleemloos te kunnen werken heb je voor de D700 FX lenzen nodig. Er zit een fullframe sensor in die even groot is als het oude kleinbeeldformaat. Daarom zal Annemarie op zoek moeten gaan naar objectieven die FX ondersteunen. Dat kunnen oude objectieven (toen er nog film bestond) zijn, maar ook spiksplinternieuwe exemplaren.

Een FX objectief werkt hetzelfde op een FX als een DX body, al heb je wel te maken met de verlengingsfactor van 1,5. Dit omdat je maar een deel van de beeldcirkel van het objectief gebruikt op een DX body. De DX sensor van de D90 is veel kleiner dan die van de D700. Dat betekent dat kitlenzen en alle ander Nikon DX lenzen een kleinere beeldcirkel hebben. Ze hoeven immers maar een kleinere sensor met beeld te vullen. Dat is goedkoper om te maken. Het betekent dus dat als je een DX objectief op een D700 zet de randen van je foto donker en onscherp worden. Op die delen van de sensor valt immers geen scherp beeld. Die delen zul je er dan naderhand af moeten snijden. Of je FX of DX objectieven hebt weet ik uiteraard niet, maar dat is makkelijk te zien, bij DX objectieven staat dit namelijk duidelijk op de behuizing.

Er zijn Nikon body’s die intern geen scherpstelmotor hebben. Op die body’s moet je een objectief klikken waar een AF motor zit, anders werkt de AF niet. Dit zijn bij Nikon objectieven met de aanduiding AF-S of AF-I. Objectieven met de aanduiding AF of AF-D hebben geen AF motor.

Canon
Uiteraard wil de Fotodokter ook nog even aandacht besteden aan de Canon objectieven want ook zij hebben een verschil in objectieven. Zij werken met EF en EF-S objectieven. Een EF-S objectief is speciaal voor een cropframecamera. Die passen ook echt niet op een fullframe camera (heeft een andere vatting). EF objectieven zijn speciaal voor fullframe camera’s maar passen wel op cropframe camera’s.

Conclusie
Als je denkt ooit over te stappen naar een fullframe camera investeer dan nu al in goede fullframe objectieven. Kijk dus goed naar de speficaties of je nieuwe objectief daar geschikt voor is. Objectieven zijn vaak de zwakste schakel van de keten. Goed glaswerk is dus erg belangrijk. Objectieven gaan immers veel langer mee dan body’s.

ZELF INSTUREN?

Kleuren sprankelen te weinig, de belichting kan beter, de compositie strakker? Heb jij een foto die je wil verbeteren maar je weet niet hoe? Stuur hem in en de Fotodokter legt de vinger op de zere plek, stelt een diagnose en geeft tips voor verbetering. Insturen kan via een mail naar redactie@zoom.nl. Stuur in de mail de link van de foto op Zoom.nl en stel je vraag aan de Fotodokter.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Canon EF 24-70mm F 2,8L II USM

Review: Panasonic Lumix DMC-FZ200