in

Fotodokter: Opslag28 januari 2016, 16:00

Maak jij wel eens een foto die volgens jou beter had gekund maar weet je niet hoe? Vandaag behandelt de Fotodokter de vraag van Ronald Munneke over het verliezen van bestanden van zijn HDD.

De vraag

Enkele jaren geleden is er iets met mijn HDD gebeurt en ben ik een groot deel van mijn foto’s kwijt geraakt, omdat er sectoren beschadigd zijn. Ik kan ze op geen enkele wijze weer leesbaar krijgen.

Wellicht dat jullie fotodokter hier iets mee kan. Ik zou jullie er zeer dankbaar voor zijn.

De behandeling van de Fotodokter

Op dit moment kijkt de Fotodokter samen met de collega’s van Computer!Totaal of we Ronald op enige wijze kunnen helpen. Om eerlijk te zijn, ziet het eruit als een verloren zaak, jammer! Daarom geven we hier wat tips zodat Ronald nooit meer een deel van zijn foto’s kwijt raakt!

Op locatie

Het fotobestand ontstaat op het moment dat jij de foto neemt. Vanaf dat moment wil je eigenlijk al dat je foto’s veilig gesteld worden. Sommige camera’s hebben hiervoor twee geheugensloten, zodat je je foto’s direct dubbel kunt opslaan. Heb je maar plek voor één geheugenkaart, dan kun je een geheugenkaartje met wifi overwegen.
Een ander alternatief is het op locatie kopiëren van je foto’s. Het makkelijkst is een laptop of tablet met (externe) kaartlezer.

Thuis importeren

Zijn je foto’s en jij heelhuids thuis, dan ga je ze direct verwerken. Tijdens het importeren kies je of je de fotobestanden naar een specifieke map wilt verplaatsen, ze wilt kopiëren of laten staan en alleen naar de fotobestanden op hun huidige locatie wilt verwijzen. Kopiëren is het veiligst. Tijdens het importeren kun je de naam van de foto’s wijzigen, metagegevens en trefwoorden toevoegen en ook een back-up van de originele bestanden laten maken in een andere map of schijf. Dan staan je foto’s direct op drie locaties: het geheugenkaartje, de importlocatie en de (online) back-uplocatie.

3-2-1 back-up

De zogeheten 3-2-1 regel is een goed uitgangspunt voor de meeste mensen om te zorgen voor een betrouwbare opzet van de back-up.
3: Zorg ervoor dat elk bestand drie keer opgeslagen is. Het geheugenkaartje zul je vaker gebruiken, dus dat tellen we niet mee. Een goed voorbeeld: je computer, een externe harde schijf en een online locatie.
2: Zorg ervoor dat de bestanden op twee verschillende soorten opslagmedia staan. Bijvoorbeeld een harde schijven en een online locatie.
1: Bewaar minstens één kopie op een andere locatie. Stel dat je een externe harde schijf gebruikt, dan is het slim om er één bij een vriend of familielid te bewaren.

Het voordeel van een interne harde schijf is dat je er altijd direct toegang tot hebt

Software

In de praktijk schiet het maken van back-ups er al snel bij in. Dan kan speciale back-upsoftware handig zijn om het proces te automatiseren en wijzigingen in je bestanden te synchroniseren. Je kunt hiervoor gebruikmaken van Windows Back-up. Hierbij geef je zelf aan welke mappen worden meegenomen. Het gratis Cobian Back-up is eveneens een aanrader, een back-up kan hiermee bovendien naar een netwerklocatie worden weggeschreven. Ook Duplicati maakt snel een reservekopie van jouw belangrijkste bestanden en mappen.

Harde schijf

Kies nooit de schijf waarop de originele gegevens staan. Mocht er een extra schijf in je computer passen, dan kun je die speciaal voor back-ups reserveren. Er kleeft wel een risico aan: omdat die schijf gewoon bereikbaar is als de pc aanstaat, kun je alsnog alle gegevens kwijtraken. Het is veiliger om te kiezen voor een externe schijf. Bijvoorbeeld eentje die op een usb-poort wordt aangesloten.

Een externe harde schijf is vaak ontworpen voor mobiel gebruik

Netwerkschijf

Het kan ook handig zijn om de back-up naar een netwerkschijf weg te schrijven. Dit kan op twee manieren, namelijk naar een NAS of naar een tweede computer bij je thuis. Een NAS is eigenlijk een externe harde schijf die met alle computers tegelijkertijd verbonden is. Let er wel op dat de netwerkschijf snel genoeg te benaderen is. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van een bekabeld thuisnetwerk of een plek in huis te kiezen waar het draadloze signaal op z’n sterkst is.

Met een netwerkschijf kun je je foto’s automatisch dubbel laten opslaan

Solid State Drive

Je kunt ook kiezen voor SSD (Solid State Drive) schijven. SSD-schijven zijn razendsnelle harde schijven zonder bewegende delen zoals bij een traditionele harde schijf. Deze schijven zijn vergelijkbaar met geheugenkaartjes en kunnen dus goed tegen schokken. De data op de SSD wordt bewaard door een elektrische lading die na verloop van tijd steeds zwakker wordt. Daar komt bij dat de SSD-datacellen slijten na lange tijd zonder gebruik. Dat geldt overigens ook voor usb-sticks of sd-kaartjes. Voor langdurige opslag zonder gebruik is een harde schijf een beter medium, maar zelfs hier blijven je data niet gegarandeerd behouden. Datzelfde geldt voor cd’s en dvd’s: alleen als je ze vanaf het branden donker bewaart, wordt min of meer gegarandeerd dat de data behouden blijft.
Het is dus slim om data elke vijf jaar naar een vers medium te kopiëren. Je voorkomt zo bovendien dat een opslagmedium niet meer te lezen is, omdat het simpelweg achterhaald is. Want ook al zou de data op een diskette nog intact zijn, wie heeft er vandaag de dag nog een diskettestation?

SSD schijven zijn vergelijkbaar met geheugenkaartjes en kunnen dus goed tegen schokken.

Cloud

Back-up kan ook online, via internet. Je bewaart de gegevens dan automatisch buiten de deur. Voor deze ‘cloudopslag’ ben je voor de snelheid afhankelijk van de uploadsnelheid van je internet. Dropbox is waarschijnlijk de bekendste clouddienst (2 GB gratis). Je kunt bestanden synchroniseren tussen verschillende computers en mobiele apparaten. Ook is het mogelijk bestanden te delen met vrienden. CloudMe is een Zweedse cloudprovider (3 GB gratis). Deze gebruikt een eigen datacenter in Zweden. OneDrive van Microsoft is een standaardonderdeel van Windows. Het biedt gratis 5 GB online opslag. Google biedt met zijn Drive gratis 15 GB opslagruimte, die wordt gedeeld door Google Drive, Gmail en Google Foto’s.

Als je internetverbinding het toelaat is online backup erg handig

Combinatie

Met deze kennis op zak is het aan jou om een keuze te maken voor een back-up opzet. Afhankelijk van hoe veilig je het wilt, je budget en hoeveel moeite je wilt doen, bepaal je zelf hoe je dit inricht. Bedenk vooral dat weg in de meeste gevallen ook echt weg is.

Zelf insturen?

Kleuren sprankelen te weinig, de belichting kan beter, de compositie strakker? Heb jij een foto die je wil verbeteren, maar je weet niet hoe? Stuur hem in en de Fotodokter legt de vinger op de zere plek, stelt een diagnose en geeft tips voor verbetering. Insturen kan via een mail naar redactie@zoom.nl. Stuur in de mail de link van de foto op Zoom.nl en stel je vraag aan de Fotodokter.

Meer leerzame fotografie-artikelen lezen?

Abonneer je dan nu op de Zoom.nl Nieuwsbrief.
Je ontvangt dan iedere week een nieuwsbrief vol met leerzame cursussen, tips en inspiratie gratis in je mailbox.
Ga snel naar:

Het maken van een 360 graden panorama foto (deel 1 Voorbereiding)

De smartphone als camera