in

Fotodokter: Overbelichting22 oktober 2012, 16:50

Maak jij wel eens een foto die volgens jou beter had gekund maar weet je niet hoe? Vandaag behandelt de Fotodokter de foto van Henk Ravenhorst.

DE VRAAG

“Tijdens het maken van deze foto scheen er buiten een enorm fel zonnetje en de zaal was op een venster na aan de zonkant niet geblindeerd. En juist van daaruit scheen fel op de muzikanten. Ik ben een iets gevorderde beginner en heb de camera in de P stand haar werk laten doen om mijn snelheid te bewaren voor de juiste momenten.

Deze foto vind ik op de overbelichting na nou juist wel erg aardig. Wat had ik dus beter kunnen doen?”


DE BEHANDELING VAN DE FOTODOKTER

De fotodokter had vandaag een spoedgeval waardoor de foto van Henk onbehandeld bleef liggen. Maar gelukkig was daar de behulpzame Zoomer xlix. Hij gaf advies waar de fotodokter weinig aan toe te voegen heeft:

“Overbelichting. Dat laat zich alleen corrigeren door minder te belichten. Idealiter moet je alle delen van de foto van licht tot donker binnen het bereik van de sensor (en bestandsformaat) houden. Dit probleem heb je zowel aan de lichte als aan de donkere zijde van het bereik.

Hoe kun je overbelichting voorkomen? Uiteraard door te zorgen dat je niet overbelicht. Daarin ben je echter afhankelijk van de belichtingsmeting van je camera en dat is per merk en type verschillend. Leer je camera kennen en wees bewust van mogelijke valkuilen. De meeste camera’s gebruiken zone-meting. Dat wil zeggen dat ze naar een aantal zones in de foto kijken en de belichtingsinformatie meenemen in de berekening. Iets dergelijks is hier ook misgegaan: er is te weinig rekening gehouden met de relatief kleine maar felle lichtvlek. Je kunt dat voorkomen door handmatig te belichten: ga naast het raam staan, richt je camera, ingesteld op manual, op de band, stel de belichting in en ga vervolgens terug naar je plek. Je zult nu zien dat je belichtingsmeter “onderbelichting” laat zien. Maar zelf weet je natuurlijk wel beter!

Veel camera’s hebben ook de mogelijkheid om de overbelichting in het display te laten zien. Maak een proefopname en corrigeer daarna je instellingen.

Tot slot: fotografeer in RAW! Deze bestandsindeling kan de volledige output van de sensor vastleggen en JPG niet. Bij JPG is al potentieel nuttig info weggegooid door de processor van de camera (bijv. over de allerlichtste delen van de foto). Als je een raw bestand hebt, kun je de omzetting naar jpg zelf doen en beïnvloeden. In de praktijk kun je een verkeerd belichte foto nog met enkele stops corrigeren. Had je een raw-bestand gehad, dan was bovenstaande foto hoogstwaarschijnlijk te redden geweest.

Lees xlix’ complete diagnose onder de foto van Henk.

ZELF INSTUREN?

Kleuren sprankelen te weinig, de belichting kan beter, de compositie strakker? Heb jij een foto die je wil verbeteren maar je weet niet hoe? Stuur hem in en de Fotodokter legt de vinger op de zere plek, stelt een diagnose en geeft tips voor verbetering. Insturen kan via een mail naar redactie@zoom.nl. Stuur in de mail de link van de foto op Zoom.nl en stel je vraag aan de Fotodokter.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Sigma 50- 150 mm F 2,8

Review: Panasonic Lumix DMC-G5