in

Fotodokter: Reflectieschermen8 november 2012, 16:50

Maak jij wel eens een foto die volgens jou beter had gekund maar weet je niet hoe? Vandaag behandelt de Fotodokter de foto van Erna Rutterkamp.

DE VRAAG

“Ik heb met een reflectiescherm geprobeerd deze foto goed te belichten onder een donkere boom. Hoe kan deze foto nu nog beter?”

DE BEHANDELING VAN DE FOTODOKTER

De basis van deze foto is al erg goed. Erna maakt goed gebruikt van de zon om het haar van het model hier van achteren te belichten, wat een mooie glans op het haar geeft.
Door het model iets te verplaatsen had het zonlicht iets minder van opzij en meer van achter geschenen, waardoor de twee storende zonnevlekjes op het gezicht verdwenen zouden zijn. Een nadeel van dit harde directe zonlicht is dat deze ook altijd harde schaduwen veroorzaakt. Dit is goed op te lossen met een reflectiescherm of een invulflits. Hier is gekozen voor het reflectiescherm. De harde schaduwen zijn wel weg, maar het model had nog iets meer mogen loskomen van de achtergrond. Het effect van het scherm was sterker geweest wanneer er meer licht teruggekaatst was geweest. De dokter kan het gebruikte scherm niet zien, maar wellicht een groter scherm of andere hoek had kunnen helpen. Gebruik echter nooit de hotspot (het felste deel) van het licht, maar alleen de randen van de lichtvlek voor het meest natuurlijk effect. Een klein beetje inflitsen is een andere mogelijkheid waarbij het model er wat meer uit springt. Maak dan het liefst gebruik van een losse flitser op statief zodat je niet direct van voren hoeft te flitsen.

Naast de belichting moet ook nog gezegd worden dat deze foto wel erg omvalt. Een kleine kanteling kan een leuk dynamisch effect tot gevolg hebben, maar in dit geval loopt de dokter zelf haast met een stijve nek. Rustig aan met dit soort houdingen.

ZELF INSTUREN?

Kleuren sprankelen te weinig, de belichting kan beter, de compositie strakker? Heb jij een foto die je wil verbeteren maar je weet niet hoe? Stuur hem in en de Fotodokter legt de vinger op de zere plek, stelt een diagnose en geeft tips voor verbetering. Insturen kan via een mail naar redactie@zoom.nl. Stuur in de mail de link van de foto op Zoom.nl en stel je vraag aan de Fotodokter.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Fotodokter: Bokeh

Fotodokter: Lichtmeting