in

Fotodokter: Rouwfotografie31 maart 2014, 16:10

Maak jij wel eens een foto die volgens jou beter had gekund maar weet je niet hoe? Vandaag behandelt de Fotodokter de vraag van Dennis De Vries over rouwfotografie.

De vraag

“Ik ga volgende week één van de moeilijkste onderwerp fotograferen, een begrafenis. Hebben jullie tips voor mij?”

De behandeling van de fotodokter

Het fotograferen van een uitvaart is moeilijk. Je legt namelijk een emotioneel moment vast. De belangrijkste tip is om je onopvallend en respectvol te gedragen tijdens een dienst. De Fotodokter geeft een paar tips om een goede rouwreportage te schieten.

Als rouwfotograaf stel je je altijd bescheiden op. Ook door achteraan te lopen in de rouwstoet maak je indrukwekkende foto’s. (foto: capture2007)

Voorbereiding
Een rouwreportage kan helpen bij de rouwverwerking. Een goede reportage begint dan ook met een goede voorbereiding. Overleg met de familie wat de fotowensen zijn. Welke momenten mag je wel of niet vastleggen? Willen ze een foto van de overledene? Het is verstandig om minimaal een uur van te voren aanwezig te zijn. Zo kun je de locatie verkennen.

Gedrag
Een ander belangrijk punt is jouw gedrag. Wees verzorgd, kom op tijd en stel je respectvol en meelevend op. Het is handig als je van te voren wordt aangekondigd, dan weet iedereen wie je bent en wat je komt doen. Verder is het een must om je onopvallend te gedragen. Houd je op de achtergrond en schiet de foto´s vanuit je gevoel. Verplaats je tijdens de ceremonie alleen op geschikte momenten zoals tijdens een muziekstuk. Denk ook na over jouw locatie. Ga op zoek naar plekken waar je niet opvalt. Denk hierbij aan bij een pilaar, het balkon of naast een orgel. Is het één open ruimte? Schiet dan vanuit je knieën om zo onopvallend mogelijk te blijven.

Apparatuur
Denk ook na over je apparatuur. Een zoomlens heeft voor- en nadelen: Je kunt op de achtergrond blijven en fotograferen. Aan de andere kant benadruk zo’n grote lens juist dat er gefotografeerd wordt. Dit kan een onprettig gevoel geven aan de nabestaanden. Het is raadzaam om met een lichtsterke lens te fotograferen. Zo kun je in donkere ruimtes ook nog een mooi beeld krijgen. Met een statief werken of flitsen is eigenlijk geen optie tenzij het uitdrukkelijk is toegestaan door de familie.

Fotomomenten
De belangrijke momenten om vast te leggen zijn het dragen van de kist, de kerkdienst en sprekers, de begraafplaats en de condoleance. Tijdens emotionele momenten kun je best de emoties vastleggen, maar doe dit op een respectvolle manier. Maak een afweging of iets een geschikt fotomoment is of niet. Houd hierbij altijd afstand en probeer geruisloos te werken.

Kwaliteit
Tot slot moet je technisch goed met je camera omgaan. Voorkom ruis met de juiste ISO, kies een mooie compositie en schiet in RAW voor een goede nabewerking. Zorg voor een volle accu en lege SD-kaart met voldoende ruimte om de hele ceremonie te fotograferen.

Tijdens een begrafenis is het mooi om veel detaills te fotograferen. Dit zijn momenten die familie misschien niet bewust mee maakt maar wel kunnen bijdragen aan het verwerkingsproces. (foto: stijnrompa93)

Inspiratie

In de blogserie Het Onbekende Fotografiegenre heeft blogger Afra de Leeuw rouwfotograaf Jos Nacken geïnterviewd. Lees hier zijn interview over hoe hij te werk gaat tijdens een begrafenis.

Zelf insturen?

Kleuren sprankelen te weinig, de belichting kan beter, de compositie strakker? Heb jij een foto die je wil verbeteren, maar je weet niet hoe? Stuur hem in en de Fotodokter legt de vinger op de zere plek, stelt een diagnose en geeft tips voor verbetering. Insturen kan via een mail naar redactie@zoom.nl. Stuur in de mail de link van de foto op Zoom.nl en stel je vraag aan de Fotodokter.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Het onbekende genre: Militaire fotografie

Review: Nikon Coolpix S32