in

Fotodokter: Schaduwen/Hooglichten2 oktober 2012, 16:00

Uit de eerste inzendingen voor de Fotodokter behandelt de dokter als eerste de foto van raypics.

De vraag

De vraag was: “Deze foto heb ik onlangs geplaatst en ik heb er veel werk aan gehad. Zelf ben ik erg tevreden over het resultaat.
Toch vraag ik me af of ik zaken over het hoofd zie en wat er eventueel nog beter kan. Heb na de basisbewerkingen veel gedaan met het contrast en de kleurtoon. Ook heb ik het model ietwat geretoucheerd om tot een mooier effect te komen en heb ik heel licht een vignet toegepast om de “eenzaamheid” te benadrukken.”

De behandeling

Deze foto heeft raypics erg netjes gedaan, de foto is omgezet naar een duotoon wat een prettige sfeer neerzet. Echter bij het aanpassen van het contrast is hij iets te ver gegaan, het been is wat uitgebeten en bij de bh is het zwart wat dichtgelopen. Om dit terug te krijgen en toch de vignet te behouden doe je de volgende stappen:


Open de foto in Photoshop en dupliceer de laag met de foto.


Op deze nieuwe laag ga je de schaduwen en hooglichten bewerken.


Sleep bij Schaduwen de pijl naar rechts totdat het zwart in de bh weer doortekening krijgt. Hetzelfde doe je bij Hooglichten totdat de benen weer structuur krijgen.


Hierdoor worden enkele huidvlekjes weer zichtbaar. Deze zul je moeten verwijderen, dit kan makkelijk met het retoucheerpenseel.


Wanneer de huid weer egaal is, gaan we de vignet terughalen. Hiervoor maak je een masker.


In dit masker maak je vervolgens een verloop zodat het centrum van de foto niet verandert maar de randen weer terugkomen uit de onderste laag. Zorg dat je verloop van wit binnen naar zwart buiten loopt.


Als het goed is, is de bh nu los van de achtergrond en heeft het been weer structuur.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Sony NEX-F3

Fotodokter: Curves