in

Fotodokter: Schepen in de nacht17 december 2012, 16:40

Maak jij wel eens een foto die volgens jou beter had gekund maar weet je niet hoe? Vandaag behandelt de Fotodokter de foto van Marco Breen.

DE VRAAG

Als liefhebber van scheepvaart en fotografie, sta ik veel langs de waterkant om schepen te fotograferen. Veel van deze schepen komen aan in de nachtelijke uren wat het lastig maakt om er een goeie foto van te maken. Hoe kan ik een bewegend object in in de nachtelijke uren goed op de foto zetten zonder dat de foto korreliger wordt?
Ik werk met een Nikon D5100 met een AF-S Nikkor 18-55mm 1:3.5-5.6G en een AF-S Nikkor 55-200mm 1:4-5.6G.

DE BEHANDELING VAN DE FOTODOKTER

Het probleem geeft Marco eigenlijk zelf al aan, namelijk een te hoge iso-waarde. Omdat het erg donker was heeft hij gekozen voor een iso-waarde van 6400. Dat kan zijn Nikon D5100 niet aan. Bij deze camera adviseert de Fotodokter niet hoger dan een iso-waarde van 800 te gaan. Daarna levert het vrijwel zeker zichtbaar ruis op. Wil je toch hoger, zul je moeten uitkijken naar een grotere en dus betere sensor in je camera. Dit zijn vaak fullframe camera’s waar een prijskaartje aanhangt.

Wil je dus met deze camera bij deze – lastige – omstandigheden fotograferen, dan moet je creatief zijn. Inflitsen is in deze situatie kansloos, maar een extra lichtbron zou wel een goede oplossing van het probleem zijn. Zoek bijvoorbeeld een goed verlichte scheepswerf waar het schip voorbij vaart. Of misschien scheelt het al als het volle maan is. Ook zou je een locatie kunnen zoeken waar de schepen altijd even moeten wachten, een sluis of een haven.

Je kunt ook kiezen voor een ander soort foto en accepteren dat het schip onscherp wordt. Leg de nadruk op een ander deel van de foto, bijvoorbeeld de haven. Als je hiervoor kiest, kom je al een heel eind door te kiezen voor een langere sluitertijd. Een goed statief is ook hierbij wel essentieel.

Als je, zoals Marco, graag in dit soort situaties fotografeert is een objectief met een vaste brandpuntsafstand een goede investering. Deze lenzen zijn vaak lichtgevoeliger (F1.8 of zelfs F1.4), waardoor je beter kunt fotograferen met weinig licht, zonder je iso-waarde extreem omhoog te gooien.

Kortom, met zeer weinig licht een enorm bewegend onderwerp fotograferen is lastig. Maar met een lichtgevoelige lens en stevig statief kun je een begin maken. Denk goed na over de locatie en gebruik eventueel een beschikbare externe lichtbron. Is die niet voor handen en/of beschik je niet over een lichtgevoelige lens, maar wil je ook zo min mogelijk ruis, accepteer dan dat het schip niet helemaal scherp is en focus op een ander punt in de foto. Laat het schip als het ware figureren in het beeld.

ZELF INSTUREN?

Kleuren sprankelen te weinig, de belichting kan beter, de compositie strakker? Heb jij een foto die je wil verbeteren maar je weet niet hoe? Stuur hem in en de Fotodokter legt de vinger op de zere plek, stelt een diagnose en geeft tips voor verbetering. Insturen kan via een mail naar redactie@zoom.nl. Stuur in de mail de link van de foto op Zoom.nl en stel je vraag aan de Fotodokter.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Canon PowerShot SX50 HS

Review: Samsung EX2F