in

Fotodokter: Scherpstellen in het donker15 november 2012, 16:14

Maak jij wel eens een foto die volgens jou beter had gekund maar weet je niet hoe? Vandaag behandelt de Fotodokter de foto van Mick Schotten.

DE VRAAG

Deze foto is gemaakt op vakantie in Kroatië, ik heb na het maken van de foto even snel teruggekeken.
Daarbij zag ik dat de foto na drie pogingen nog niet scherp was (vooral de rotsen vond ik belangrijk), dus heb ik de hoop maar opgegeven, wat achteraf zonde blijkt. Hoe kan ik goed scherpstellen op een donker voorwerp?

DE BEHANDELING VAN DE FOTODOKTER

Op zich had Mick hier een goed onderwerp te pakken. Een mooi zee en indrukwekkende rotsen. Hoe had hij nou beter kunnen scherpstellen?

Statief
Zodra je op een mooi plek als deze bent aangekomen en je weet wat je op de foto wilt zetten, plaats je de camera altijd op een statief. Want bij nachtfotografie is het nagenoeg altijd te donker om uit de hand te werken. Zorg ook voor een stevig statief als het weer bijvoorbeeld niet goed is. Vooral bij lange sluitertijden krijg je ook bij een beetje wind en een gammel statief bewegingsonscherpte. Daarna zoom je eventueel in voor de gewenste uitsnede.

Handmatig scherpstellen
Nu komt het aan op scherpstellen. In het donker is dat knap lastig. Bij nachtfotografie stel je daarom meestal scherp met de hand. Op veel lenzen zit een schakelaar waarmee je ogenblikkelijk overschakelt naar handmatig. Bij sommige merken is het een menuoptie. Zelfs nu je handmatig scherpstelt, zal je merken dat het via de zoeker niet altijd even goed te zien is of alles scherp is. Het zoekertje is te klein en de omgeving te donker. Het helpt dan als je richt op objecten waarop lamplicht goed schijnt en die een beetje groot in beeld staan. Ook gaat het stukken beter met een lichtsterke zoomlens van bijvoorbeeld F 2.8 of een vaste lens van F 1.8 of F 1.4.

Liveview
Scherpstellen gaat veel beter als je naar live view overschakelt. Dat zit tegenwoordig op zo’n beetje elke spiegelreflex. Ga vervolgens op zoek naar een knop waarmee je het beeld kunt uitvergroten. Meestal is dat de knop waarmee je bij het terugkijken van je gemaakte foto’s inzoomt. Met die knop wordt het live beeld met een factor vijf of tien uitvergroot, zodat je nog nauwkeuriger kunt scherpstellen. Verschuif het scherpstelkader net zo lang over het beeld tot je iets ziet waarop voldoende licht valt om details te onderscheiden. Zoals de lichte stukken in de rotsen, want die wil je scherp. Omdat je dat natuurlijk precies zo scherp op de foto wilt hebben. Sommige camera’s hebben een soort lichtversterking aan boord (gain of auto gain). Het scherm wordt dan kunstmatig lichter gemaakt. Ook dit helpt je bij het scherpstellen. Eventueel kun je ook zelf flink overbelichten en daarna goed belichten voor de uiteindelijke foto.

ZELF INSTUREN?

Kleuren sprankelen te weinig, de belichting kan beter, de compositie strakker? Heb jij een foto die je wil verbeteren maar je weet niet hoe? Stuur hem in en de Fotodokter legt de vinger op de zere plek, stelt een diagnose en geeft tips voor verbetering. Insturen kan via een mail naar redactie@zoom.nl. Stuur in de mail de link van de foto op Zoom.nl en stel je vraag aan de Fotodokter.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Fotodokter: Lichtmeting

Zwart-wit inkleuren