in

Fotodokter: selecties17 oktober 2013, 16:56

Maak jij wel eens een foto die volgens jou beter had gekund maar weet je niet hoe? Vandaag behandelt de Fotodokter vraag van Geert van Stuijvenberg. Hoe maak je een goede selectie in Photoshop Elements?

DE VRAAG

In nummer 7 staat het schitterende artikel over Macro fotografie en een beoordeling van enkele foto’s door de heer Frans Hodzelmans. “Je kunt in de nabewerking een selectie maken van het onderwerp en meer contrast enz. toevoegen”, zegt hij. Mijn vraag is :” Hoe selecteer je bv. die gehele hommel met al die kleine haartjes,(zie blz.41) die tussen die bloem zit”? Ik heb Adobe Photoshop Elements 9.

DE BEHANDELING VAN DE FOTODOKTER

Het selecteren van onderwerpen als haar of insecten is precisiewerk. Dit is dan ook vaak een uitdaging voor veel fotografen. Voordat de Fotodokter een paar tips geeft, wil hij wel het volgende toevoegen. Als je alleen een klein beetje contrast wil toevoegen op een insect, dan hoeft dat niet precies met elk haartje los te selecteren. Fotograaf Frans Hodzelmans wilde met zijn tip duidelijk maken dat je lokaal kunt bewerken en niet altijd de hele foto hoeft aan te passen. Bij Photoshop Elements is het namelijk lastig om heel precies haartjes te selecteren. De Fotodokter legt hier de manieren van selecteren in Photoshop Elements uit. Dat is voldoende voor de tip van Frans Hodzelmans in Zoom.nl 07. Wil je echt de haartjes van een bij een bloem selecteren zou je heel erg in kunnen zoomen om heel secuur te werken maar de Fotodokter geeft toe, dat is een hels karwei. In de grote Photoshop zijn er wat meer handigheden maar omdat Geert deze niet tot zijn beschikking heeft, houden we het bij Photoshop Elements.

De manieren om te selecteren in Photoshop Elements

Selectiekaders

Selectiekaders (sneltoets M) zijn prima geschikt om een rechthoekige, vierkante, ovale of ronde selectie te maken. Je kunt ze ook gebruiken om kaders te tekenen. Met Shift en M schakel je tussen een rechthoek en een ovaal, waarna je met ingedrukte muisknop een kader over de foto sleept. Druk tijdens het slepen op de Shift-toets om een vierkant of cirkel te krijgen. Met de Alt-toets wordt het vertrekpunt tot middelpunt gepromoveerd. Gebruik de Spatiebalk tijdens het slepen om het kader te verplaatsen.

Met het selectiekader maak je snel lokale selecties. We gebruiken hier de foto van Jeroen-Stel.

Snelle selectie
Met de tool snelle selectie kun je (zoals de naam ook al zegt) snel selecteren. Hij selecteert de grens waar de pixels in kleur en contrast veranderen. Het werkt dus minder goed als je bijvoorbeeld een licht blauwe shirt wilt selecteren als er op de achtergrond de lucht ook lichtblauw is. Door in te zoomen via scroll op je muis of ] kan je preciezer te werk gaan.

Toverstaf

Een snelle manier om een vlak te selecteren, is met de Toverstaf (sneltoets W). Als je ergens in het gebied klikt dan selecteert hij de pixels met dezelfde kleur en structuur. Het maakt niet uit welke vorm het te selecteren vlak heeft. Let wel op of er niet te veel of juist te weinig geselecteerd wordt. Verschijnen er bijvoorbeeld overal vlakjes met bewegende stippellijnen, dan verschillen de pixels onderling te sterk. Met Tolerantie in de gereedschapsbalk bepaal je in welke mate kleuren van elkaar mogen afwijken.
Het lukt meestal niet om in één keer de perfecte selectie te krijgen. Klik je opnieuw met de Toverstaf, dan maakt de oude selectie plaats voor een volledig nieuwe. Gelukkig kan Geert de bestaande selectie ook eenvoudig uitbreiden door de Shift-toets ingedrukt te houden tijdens het klikken. Als geheugensteuntje verschijnt er een plusje naast de muiscursor. Druk je de Alt-toets in, dan maak je de selectie juist met elke klik kleiner en verschijnt er een minteken naast de muiscursor.

Lasso
Van de Lasso (sneltoets L) bestaan maar liefst drie varianten. Met de Gewone lasso sleep je met ingedrukte muisknop om een aaneengesloten selectie te tekenen. Laat je voortijdig de muisknop los, dan worden begin- en eindpunt via een rechte lijn met elkaar verbonden. Bij de Veelhoeklasso sleep je niet, maar voeg je per klik een lijnstuk toe. Handig om hoekige selecties te maken!

Selecteren van een voorwerp gaat nóg makkelijker met de Magnetische lasso. Klik eenmaal op de rand van het object. Daarna hoef je alleen maar de contouren van dat object te volgen. Het selectiegereedschap plakt vanzelf aan de rand vast. Af en toe wordt een vierkantje zichtbaar (met een muisklik voeg je er desgewenst zelf eentje toe). Daar pin je de lassolijn mee vast aan de rand. Als Photoshop op de verkeerde plek een vierkantje plaatst, dan haal je dat weer weg door deze te selecteren en Delete te toetsen.

Contrast verhogen
Geert wil het contrast verhogen op de selectie dus legt de Fotodokter uit hoe je dat doet:
Selecteer met de manier die het beste bij je past de gedeelte waar je het contrast wil verhogen. Klik op Verbeteren, Belichting aanpassen en klik Helderheid/Contrast aan. Hier kan je het contrast aanpassen op jouw manier.

Levels
Frans kan het contrast nog beter beïnvloeden door de tool ”levels” te gebruiken. Druk op CTRL + L en je krijgt je histogram te zien. De pieken links zijn de zwarte tinten en rechts zijn de witte tinten. Door met de schuifjes te spelen verdeel je het contrast. Zodra je de pijltjes zo neerzet dat je tussen de pijlen alleen maar informatie hebt (en je dus de overige delen ”uitsnijd”) krijg je een betere contrast verhouding. Schuif dus het linker schuifje naar het begin van de grafiek en het rechterschuifje naar waar de grafiek ophoudt.

ZELF INSTUREN?

Kleuren sprankelen te weinig, de belichting kan beter, de compositie strakker? Heb jij een foto die je wil verbeteren maar je weet niet hoe? Stuur hem in en de Fotodokter legt de vinger op de zere plek, stelt een diagnose en geeft tips voor verbetering. Insturen kan via een mail naar redactie@zoom.nl. Stuur in de mail de link van de foto op Zoom.nl en stel je vraag aan de Fotodokter.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Workflow in Adobe Lightroom

Telezoom van Pentax: DA 55-300 mm F/4-5.8