in ,

Fotodokter: Tethered Shooting

Maak jij wel eens een foto die volgens jou beter had gekund maar weet je niet hoe? Vandaag behandelt de Fotodokter de vraag van Ronda van Mikken. Wat is tethered shooting en hoe doe je dat?

Wil je meer leren over fotografie en ook prachtige foto’s leren maken? Bekijk dan onze Basiscursus Fotografie

De vraag

”Ik heb sinds kort een extra kamer omgebouwd tot studio en fotografeer daar vrienden en familie. Nu controleer ik tijdens het fotograferen vaak even via het schermpje maar als ik de foto’s groot op de computer bekijk, blijkt het soms heel anders. Nu heb ik andere fotografen weleens zien fotograferen met een kabel. Dan zie je de foto direct groot op scherm. Maar hoe doe ik dat?”

De behandeling van de fotodokter

Tethered Shooting, zo heet deze vorm van fotograferen via je beeldscherm van je laptop of computer, wordt inderdaad vaak in de studio gebruikt. Dit hoeft trouwens niet altijd via een kabel, het kan ook draadloos. Het nadeel van draadloos is dat het best langzaam kan gaan, vooral met grote raw-bestanden. Begin in eerste instantie dus met kabel om te ervaren hoe het werkt. Hoe? Simpel.

Op een beeldscherm kun je foto’s direct beter controleren en via software kun je ook via de laptop fotograferen. Hier zie je Zoomer Peter Kemp aan het werk op een van zijn shoots. Foto: Milan Vermeulen

Benodigdheden
Je sluit je camera aan op je laptop via een usb-kabel. Dit kan de kabel zijn die je gebruikt bij het overzetten van je bestanden maar die is vaak niet lang genoeg. Langere usb-kabels zijn bij de meeste elektronicawinkel te koop voor onder de €10,-. Zorg ervoor dat je laptop of computer daadwerkelijk in de buurt staat, zodat je het resultaat direct kunt zien. Als je een laptop gebruikt hang je die ook aan de stroom. Het zou ook zonder kunnen maar het is bij langere shoots een zorg minder. Dat ligt aan de software die je gebruikt. Met software als Lightroom kun je het direct aangeven via BestandVastleggen via TetheringVastleggen via Tethering starten. Je geeft aan hoe je de foto’s wilt opslaan en je kunt van start. Je kunt nu zelfs via Lightroom de foto maken. Zo kun je snel kleine aanpassingen doen en doorgaan met fotograferen. Een nadeel van tethered fotograferen met Lightroom is dat ze niet alle camera’s ondersteunen. Hier vind je een lijst met camera’s die wel ondersteund worden.

Andere software
Veel camerafabrikanten leveren eigen software (al dan niet betaald) waarmee je ook tethered kunt fotograferen. Canon levert Canon EOS Utility en via Camera settings/remote schooting kun je aan de gang. Nikon heeft het speciale pakket Camera Control Pro 2 wat je wel los moet kopen. Dit pakket is speciaal voor deze techniek ontwikkeld. Sony biedt bij alle camera’s Sony Image Data Suite aan, daar zit ook het programma Remote Camera Control in. Helaas is dit niet voor alle camera’s beschikbaar, alleen maar de SLT-A58, SLT-A99, SLT-A99V, DSLR-A700, DSLR-A850, DSLR-A900. Er zijn nog een paar open source producten als Thetherd ProSofortbild of digiCamControl. Het lastige met deze manier van fotograferen dat het nog niet mogelijk is via alle camera’s. Sommige fabrikanten geven hun informatie niet graag vrij waardoor softwarefabrikanten niet de verbinding tussen de camera en de software kunnen vaststellen. Dan is er nog de optie via wifi. Dit zorgt ervoor dat je de foto’s snel draadloos op de computer krijgt. Je kunt echter niet via de computer je camera bedienen.

Eye-fi
Veel camera’s hebben tegenwoordig wifi ingebouwd waardoor je direct foto’s kunt overzetten naar je laptop of computer. Ook verkopen fabrikanten losse wifi modules die je kunt gebruiken. Verder is er ook nog een eye-fi kaartje. Op dit SD kaartje zit een ingebouwde wifi mogelijkheid. Met de software die je erbij geleverd krijgt, kun je bestanden direct na het schieten overzetten. Dat is ook het enige wat het doet. Je kunt niet via dit programma snel dingen aanpassen of via je computer je camera bedienen. Verder is het nadeel ten opzichte van een kabel dat het minder snel is, vooral met grote raw bestanden en een slechte verbinding.

Zelf insturen?

Kleuren sprankelen te weinig, de belichting kan beter, de compositie strakker? Heb jij een foto die je wil verbeteren, maar je weet niet hoe? Stuur hem in en de Fotodokter legt de vinger op de zere plek, stelt een diagnose en geeft tips voor verbetering. Insturen kan via een mail naar redactie@zoom.nl. Stuur in de mail de link van de foto op Zoom.nl en stel je vraag aan de Fotodokter.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Corel Paint Shop Pro – een betaalbaar alternatief voor Lightroom en Photoshop?

Foto’s in Lightroom opslaan als andere bestandsformaten