in

Fotodokter: Tips voor architectuurfotografie in de nacht21 november 2013, 16:25

Maak jij wel eens een foto die volgens jou beter had gekund maar weet je niet hoe? Vandaag behandelt de Fotodokter de foto van Stefan Damen over hoe je een goede architectuurfoto in de nacht moet maken.

DE VRAAG

Heeft u tips voor deze foto?

Behandeling van de fotodokter

Met architectuurfotografie probeer je altijd het gebouw zo mooi mogelijk te laten zien. De Fotodokter helpt Stefan Damen graag aan een betere foto.

Instellingen

Deze foto is gemaakt met een diafragma van F6,3. Dit is een redelijk grote opening voor een foto van een gebouw. Als je een gebouw fotografeert, wil je alles zo scherp mogelijk hebben. Hoe meer details hoe beter. Door voor een kleine diafragma opening te kiezen krijg je meer scherpte. Stefan had hier dus beter kunnen kiezen voor een diafragma van F11 of zelfs kleiner.Deze foto is met een klein diafragma opening gemaakt en je hebt dus veel scherpte en details hierin. Foto: snowey

Lange sluitertijden
Door het kleine diafragma (groot getal) komt minder licht op de sensor. Dit kun je compenseren met een langere sluitertijd. Bij deze foto heeft Stefan een sluitertijd van 1/6 seconde gebruikt. Dit is al een relatief lange sluitertijd maar het kan nog langer. Gebruik hiervoor wel een statief want anders krijg je bewegingsonscherpte. Ook hebben we een Fotodokter over bewegingsonscherpte gemaakt.
Door een sluitertijd van bijvoorbeeld 10 seconden te gebruiken word de foto langer belicht en krijg je mooie strepen op de foto van de mensen en rijdende trams. Hierdoor wordt de foto net nog iets levendiger.
Lees hier meer over fotograferen met een lange sluitertijd.

Lage iso waarde
Je iso waarde is de lichtgevoeligheid van je sensor. Hoe hogere iso je hebt ingesteld, hoe lichtgevoeliger je sensor is. Het nadeel hiervan is dat je ruis in je foto krijgt. Probeer dit altijd zoveel mogelijk te voorkomen door je iso waarde laag te zetten. Stefan heeft bij deze foto een iso waarde van 1600 gebruikt. Omdat je nu voor een langere sluitertijd hebt gekozen kan je de iso waarde wel omlaag krikken naar iso 400. Dit hangt natuurlijk wel af van de situatie, maar hoe lager hoe beter.

Contrast
De Fotodokter ziet dat er veel contrast in de foto is gedaan. Dit is natuurlijk een kwestie van smaak maar de Fotodokter zou voorstellen om het contrast iets lager te houden. Het is natuurlijk belangrijk om een balans te vinden tussen je witte en je zwarte tinten in de foto. Lees hier meer over in de Fotodokter over uitgebeten en dichtgelopen.

Photoshoppen
Verder leiden de kabels erg af in deze foto. De Fotodokter begrijpt dat je deze niet uit beeld kan houden. Daarvoor kun je grijpen naar Photoshop. Dit is mogelijk met de Snel Retoucheerpenseel. Je veegt over de kabels die je weg wilt hebben. Zie hier het resultaat:

Rechtzetten
Als je een gebouw fotografeert dan is het belangrijk om ze zo recht mogelijk neer te zetten. Achteraf kan dit ook gecorrigeerd worden met een beeldbewerkingsprogramma. In onze Zoom.nl Video leggen we simpel uit hoe je dit doet.

Dit zijn allemaal tips om nog mooiere architectuur foto’s te maken in de nacht. Want we moeten allemaal toegeven; deze foto van Stefan is al heel mooi!

ZELF INSTUREN?

Kleuren sprankelen te weinig, de belichting kan beter, de compositie strakker? Heb jij een foto die je wil verbeteren, maar je weet niet hoe? Stuur hem in en de Fotodokter legt de vinger op de zere plek, stelt een diagnose en geeft tips voor verbetering. Insturen kan via een mail naar redactie@zoom.nl. Stuur in de mail de link van de foto op Zoom.nl en stel je vraag aan de Fotodokter.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review Sony NEX-5T

Huur je apparatuur