in

Fotodokter: uitgebeten en dichtgelopen9 september 2013, 16:39

Maak jij wel eens een foto die volgens jou beter had gekund maar weet je niet hoe? Vandaag behandelt de Fotodokter de foto van Mona de Meester waar delen uitgebeten en dichtgelopen zijn.

DE VRAAG

Mijn vraag is eigenlijk zeer saaitjes en simpel, wat kan er beter aan deze foto? Zowel qua compositie als bewerking?

DE BEHANDELING VAN DE FOTODOKTER

Allereerst complimenten Mona! Interessante foto, goed getimed en een mooie sfeer. Het allerbelangrijkste bij portretfotografie is dat de geportretteerden zich op zijn gemak voelt. Dat geldt misschien niet bij deze foto maar dat ligt niet aan de fotograaf! Op de compositie heeft de Fotodokter weinig aan te merken. Het is strak gekaderd maar dat past wel bij dit onderwerp. Ook vallen de gezichten mooi net in de regel van derden.

Uitgebeten en dichtgelopen

De bewerking is een kwestie van smaak. De toegevoegde rode zweem zal Mona bewust gedaan hebben en zal een ander te veel vinden. Wat de Fotodokter wel opvalt in de bewerking is de zeer harde lichten. Er zit een behoorlijke contrast in deze foto en dat brengt tegelijkertijd ook andere dingen met zich mee. De gezichten op de foto zijn overbelicht. Dat hoeft niet verkeerd te zijn maar in de slapen van beide mannen en de wang van de rechterman is het zo overbelicht dat er geen detail meer in zit. Dit fenomeen noemen we uitgebeten en maakt een foto meestal niet sterker.

Het tegenovergestelde van uitgebeten is dichtgelopen. Dit betekent dat er sommige delen in de foto te zwart zijn. De Fotodokter ziet dat het haar van de rechterman en de achtergrond in elkaar overlopen. Ook zit er geen detail meer in zijn T-shirt en vest. Bij de linkerman zie je het duidelijk in zijn pet. Er is net meer te zien waar de klep begint. Dit is jammer omdat je hierdoor detail in de foto verliest.

Voorkomen

Het is lastig om in contrastrijke situaties goed te belichten. Je moet daarvoor goed je histogram in de gaten houden om te zien of je gelijkmatig belicht. Onder- en overbelichting kun je in de camera ook direct zien. Via een mogelijkheid in het menu lichten de over- en onderbelichten delen op in je foto. Als je tijdens het maken van de foto ziet dat er delen overbelicht zijn, moet je gaan onderbelichten. Uiteraard heb je als de witte delen goed belicht zijn, het probleem dat er meer zwarte delen in de foto zitten. Toch kun je in dit soort situaties beter iets onderbelichten. Donkere partijen zijn namelijk beter te corrigeren in de nabewerking dan overbelichting. Zo houd je meer detail in de foto over.

Een voorbeeld hoe je de belichting goed nabewerkt in Photoshop vind je in deze Fotodokter.

Lightroom

In Lightroom werkt de Fotodokter veel met de tools; Hooglichten, Schaduwen, Witte tinten en Zwarte tinten. Hiermee kan Mona de belichting heel goed beïnvloeden.
Zoals te zien is, zijn de Hooglichten en Witte tinten naar minus 100 gebracht. Hierdoor krijg je al meer detail in de hooglichten. Bij de Schaduwen en Zwarte tinten willen we juist meer licht hebben dus doen we die naar plus 100. Om de foto nu wat minder wazig te laten lijken en meer kleur te geven, schuiven we het contrast nog iets omhoog.
Zie deze bewerkingen wel als richtlijnen, want het hangt natuurlijk van de foto af hoeveel je de schuiver beweegt. Voor hetzelfde geld breng je de Hooglichten maar tot minus 70. Dit is per foto verschillend.
Vooral Hooglichten, Schaduwen, Witte tinten en Zwarte tinten is hierbij belangrijk.

Raw

De Fotodokter wil ook hier benadrukken dat het fotograferen in raw je meer bewerkingsmogelijkheden geeft. Raw noemt men ook wel ‘digitaal analoog’. In jpg is er altijd door de camera een bewerking op los gelaten en in raw heb je alle informatie. Dit heeft ook als nadeel dat de bestanden een stuk groter zijn. Als Mona in jpg fotografeert, verliest ze kwaliteit omdat de foto als het ware al bewerkt wordt. Ze kan in de nabewerking ook veel meer uit de foto halen zonder veel kwaliteit te verliezen. Als ze wel het jpg bestand bewerkt gaat de kwaliteit achteruit met als gevolg veel korreligheid in de foto.

ZELF INSTUREN?

Kleuren sprankelen te weinig, de belichting kan beter, de compositie strakker? Heb jij een foto die je wil verbeteren, maar je weet niet hoe? Stuur hem in en de Fotodokter legt de vinger op de zere plek, stelt een diagnose en geeft tips voor verbetering. Insturen kan via een mail naar redactie@zoom.nl. Stuur in de mail de link van de foto op Zoom.nl en stel je vraag aan de Fotodokter.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Quickstart: Een blauw oog in Photoshop CS6

Review: Samsung Galaxy NX