in

Fotodokter: Uitgewaaierde zonnestralen6 februari 2014, 12:30

Maak jij wel eens een foto die volgens jou beter had gekund maar weet je niet hoe? Vandaag behandelt de Fotodokter het uitstralen van zonnestralen.

De vraag

Zonnestralen bereiken de aarde evenwijdig. Toch lijkt het op deze prachtige foto van Rolena of de zonnestralen uitgewaaierd zijn. Waarom waaieren zonnestralen uit?

(foto: Rolena)

De behandeling van de Fotodokter

Hoewel de zon in alle richtingen licht verspreidt, worden de stralen evenwijdig naar de aarde gestuurd. De uitgewaaierde stralen zijn daarom een illusie. Ze worden ook wel ‘crepusculaire stralen’ genoemd. Crepusculair is vakjargon voor schemering.

De stralenwaaier ontstaat door een combinatie van stofdeeltjes, perspectief en wolken. De stofdeeltjes zorgen dat het licht verstrooit. Door het lijnenperspectief lijken de stralen zich over de horizon uit te spreiden. Je kunt het vergelijken met treinrails: deze lopen evenwijdig aan elkaar, maar als je richting de horizon kijkt lijken ze naar elkaar toe te lopen.

De foto van Rolena is gemaakt in de ochtend. Tijdens de zonsopgang of zonsondergang kom je het verschijnsel van de uitgewaaierde stralen snel tegen. Dit komt doordat de stralen van de laagstaande zon recht op je af schijnen. Ook een bewolkte dag of mist stimuleert een stralenwaaier.

Een bijkomende oorzaak voor het uitwaaien van de zonnestralen op de foto van Rolena komt door de bomen. Deze worden als obstakels gezien, die het uiteenlopen van de zonnestralen versterken. Andere obstakels zijn: een sterk afgelijnd wolkendek, wolkenkrabbers of bergtoppen.

ZELF INSTUREN?

Kleuren sprankelen te weinig, de belichting kan beter, de compositie strakker? Heb jij een foto die je wil verbeteren, maar je weet niet hoe? Stuur hem in en de Fotodokter legt de vinger op de zere plek, stelt een diagnose en geeft tips voor verbetering. Insturen kan via een mail naar redactie@zoom.nl. Stuur in de mail de link van de foto op Zoom.nl en stel je vraag aan de Fotodokter.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

De betekenis van fotoclubs voor de amateur

Review: Aputure tussenring