in

Fotodokter: Vergroot je foto30 januari 2014, 12:00

Maak jij wel eens een foto die volgens jou beter had gekund maar weet je niet hoe? Vandaag behandelt de Fotodokter de vraag van Janet Hoeksema over het vergroten van haar foto.

DE VRAAG

Graag wil ik bijgaande foto vergroten naar 300 dpi. Hij staat echter niet meer op het toestel, alleen nog op Picasa.
Is dit überhaupt nog mogelijk?

DE BEHANDELING VAN DE FOTODOKTER

Met het fotograferen en nabewerken van je foto’s ben je er vaak niet. Je wilt ze natuurlijk graag laten zien aan de wereld. Dat kan via je profiel op Zoom.nl, Social Media of via een gedrukt album of zelfs in posterformaat voor een expositie. Het vervelende is dat je voor elke publicatie een ander formaat moet hebben. Je moet je foto’s dus altijd vergroten en verkleinen. Vaak gaat het om verkleinen omdat je in raw of de hoogste jpg-versie werkt. Verkleinen geeft kwaliteitsverlies want je gooit informatie in feite weg. Toch zie je dat vaak minder goed dan bij vergroten. Alleen als je inzoomt op een verkleinde foto, zul je zien dat je blokkerige foto krijgt.

Vergroten
Vergroten zoals Janet vraagt is vaak een stapje moeilijker. Bij vergroten moet er namelijk pixels ‘bijgemaakt’ worden. Dat komt de scherpte vaak niet ten goede. Een belangrijke tips bij het vergroten, met welk programma dan ook, is om het in stapjes te doen. Dus niet ineens van 100% naar 200% vergroten maar begin bijvoorbeeld met stapjes van 10%. Tussen deze stapjes zou je ook licht kunnen verscherpen om zo de onscherpte zo minimaal mogelijk te maken.

Slim object
Als je gaat vergroten of verkleinen in Photoshop is het slim om een extra laag om te zetten naar Slim Object. Deze laag gaat dan uit van je basiswaarden. Als je dit niet doet en je verkleint je foto kun je hem later niet meer vergroten. De pixels die je hebt weggegooid komen niet meer terug dus je blijft een onscherpe foto houden. Bij een Slim Object heb je de basiswaarden van de laag nog en kun je dus na verkleinen toch weer vergroten zonder kwaliteitsverlies.

Nieuwe beeldpixels berekenen
Als je een foto vergroot in Photoshop kun je in de onderste optie Nieuw Beeldpixels berekenen verschillende mogelijkheden kiezen. Wat betekenen die eigenlijk?

Naaste buur – Behouden van harde randen. Een snelle, maar minder precieze methode waarbij de pixels in een afbeelding worden verdubbeld. Dit kun je vooral zien als je bewerkingen gaat uitvoeren op de vergrootte foto of een selectie van de vergrootte foto.
Bilineair – Hierbij worden pixels toegevoegd door het gemiddelde te nemen van de omliggende pixels. Dit levert resultaten van gemiddelde kwaliteit op.
Bicubisch – Geschikt voor vloeiend verloop – Een langzamere maar meer precieze methode op basis van de waarden van de omliggende pixels. Bicubisch zou mooiere resultaten opleveren dan Naaste buur of Bilineair maar dit is niet altijd het geval. Probeer het altijd uit.
Bicubisch vloeiender – Geschikt voor vergrotingen. Je zou deze kunnen gebruiken als een foto wilt vergroten die je al eerder hebt vergroot met bijvoorbeeld Bicubische – geschikt voor vloeiend verloop.
Bicubisch scherper – Geschikt voor verkleiningen.
Met deze methode blijven de details behouden wanneer je een foto verkleint. Het kan dat dit je foto te scherp en onecht maakt, probeer dan Bicubisch – geschikt voor vloeiend verloop.

Smillaenlarger
Er is ook gratis software waarmee je een foto kunt vergroten. Wij schreven eerder over Smillaenlarger die best een goed resultaat geeft. Lees hier de 3 simpele stappen.

ZELF INSTUREN?

Kleuren sprankelen te weinig, de belichting kan beter, de compositie strakker? Heb jij een foto die je wil verbeteren, maar je weet niet hoe? Stuur hem in en de Fotodokter legt de vinger op de zere plek, stelt een diagnose en geeft tips voor verbetering. Insturen kan via een mail naar redactie@zoom.nl. Stuur in de mail de link van de foto op Zoom.nl en stel je vraag aan de Fotodokter.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Op stap met een newbornfotograaf

Review: TriggerTrap