in

Fotodokter: vliegensvlugge vogels29 augustus 2013, 11:00

Maak jij wel eens een foto die volgens jou beter had gekund maar weet je niet hoe? Vandaag behandelt de Fotodokter de vraag van Niels Brouwers over het fotograferen van vliegende vogels.

De vraag

Beste Fotodokter, mijn vraag betreft vogels in vlucht: ik vroeg mij af of er nog tips en trucs zijn bij het fotograferen van vogels in vlucht (bijvoorbeeld bij musjes). Ik snap dat je wat grotere vogels makkelijker kan volgen met de camera, maar bij kleine musjes wordt dit lastig. Mijn grootste probleem is dat de vogels niet in focus zijn. Met vriendelijke groet, Niels Brouwers

De behandeling van de fotodokter

Vliegensvlugge vliegende vogels zijn erg lastig om op de foto te krijgen. Bij deze situatie geldt absoluut: oefening baart kunst. Maar er is ook een techniek die je bij het fotograferen kan helpen.

Techniek
Een techniek die vaak gebruikt wordt bij het fotograferen van vliegende vogels, is pannen. Het is een techniek die je alleen door heel veel oefenen kan leren. Dus besteed tijd aan het onder de knie krijgen van deze techniek. Meeuwen zijn bijvoorbeeld vogels waarmee je het pannen goed kunt oefenen.
Ten eerste kies je een sluitertijd. Wil je beweging in je achtergrond? Gebruik dan een niet al te snelle sluitertijd (bijvoorbeeld 1/200 of lager). Wil je alles het liefst bevriezen? Kies dan juist een zo snel mogelijke sluitertijd (bijvoorbeeld 1/1600 of hoger). Dit is een kwestie van proberen en kijken wat voor jou het best werkt. Zet je diafragma het liefst niet helemaal open, dan wordt een scherpe foto lastig door de beperkte scherptediepte. F8 is een mooie waarde om mee te beginnen. Ook hier geldt: kijk wat in jou foto het beste werkt. Bij weinig licht is een groot diafragma alleen niet altijd te voorkomen natuurlijk.
Vervolgens trek je de camera in een vloeiende beweging zo strak mogelijk mee met het onderwerp terwijl je scherpstelt op de kop van de vogel en natuurlijk afdrukt. Draai met je heupen en niet je armen. Als je niet met dezelfde snelheid mee pant als de vogel, mislukt je foto. Zet continue mode aan zodat je meerdere foto’s kan maken zonder je vinger van de ontspanknop te halen. Vaak is het een aanrader om je beeldstabilisatie als je die hebt (Canon = IS, Nikon = VR) uit te zetten. Deze vertraagt namelijk je auto-focus. Als je over een statief met een schommelkop beschikt, kun je deze ook inzetten voor het pannen.

De foto is gemaakt met een sluitertijd van 1/125 seconde bij een diafragma van F/4.0. Foto door: krosz

Tips
1 Probeer de vogel te fotograferen in glijvlucht. De vogel beweegt dan zelf erg weinig en corrigeert zijn vlucht alleen af en toe door het bewegen van zijn vleugels of staart.
2 Vogels fotograferen bij een evenement is een goede oefening. Je kunt je dan voorbereiden, bijvoorbeeld vragen welke route de vogels vliegen, en je meer richting op de instellingen van de camera.
3 Fotografeer je de vogel tegen een lichte achtergrond, zoals de lucht, dan zal je camera waarschijnlijk de foto onderbelichten. Corrigeer dit met de belichtingscompensatie om de vogel toch mooi belicht op de foto te krijgen. Of je de belichtingscompensatie ook daadwerkelijk nodig hebt, ligt aan je camera en de situatie. Dat is dus gewoon een kwestie van uitproberen.
4 Stel de focus in op één punt, het liefst de middelste, en richt dit punt op de kop van de vogel. Het is even oefenen, maar werpt dan echt zijn vruchten af. Als je voor alle punten kiest, krijgt je camera problemen bij het automatisch scherpstellen en stelt hij misschien op iets anders scherp dan de vogel.
5 Stel automatisch scherpstellen in op AI Servo (Canon)/Continuous Focus (Nikon) zodat je de foto tijdens het volgen scherp kunt houden en niet steeds opnieuw hoeft scherp te stellen. Er zijn ook fotografen die liever handmatig scherpstellen op een object in de verte en wachten tot de vogel daar voorbij vliegt en dan afdrukken, een goede timing is dan vereist. Probeer beide manieren eens uit en kijk wat voor jou het beste werkt.

Bij een vogelshow kun je goed oefenen met het fotograferen van vliegende vogels. Deze foto is gemaakt bij een roofvogelshow in GaiaZOO met een 1/400 sec sluitertijd en F/8.0. Foto door: evanzuiden

Oefenen, oefenen en nog meer oefenen. Dat is het allerbelangrijkst bij het fotograferen van vliegende vogels. Technieken onder de knie krijgen en weten hoe de vogels reageren. Zelfs met de aller duurste camera kun je geen mooie foto maken van een vliegende vogel, als je de techniek niet beheerst!

Zelf insturen?

Kleuren sprankelen te weinig, de belichting kan beter, de compositie strakker? Heb jij een foto die je wil verbeteren, maar je weet niet hoe? Stuur hem in en de Fotodokter legt de vinger op de zere plek, stelt een diagnose en geeft tips voor verbetering. Insturen kan via een mail naar redactie@zoom.nl. Stuur in de mail de link van de foto op Zoom.nl en stel je vraag aan de Fotodokter.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: NIK Software

Het onbekende genre: Rouwfotografie