in

Fotodokter: Zonsondergang19 december 2013, 16:00

Maak jij wel eens een foto die volgens jou beter had gekund maar weet je niet hoe? Vandaag behandelt de Fotodokter de vraag van Manfred Bijlholt over het fotograferen van de zonsondergang.

DE VRAAG

Zit er een bij die foto van de dag waardig is? Wat vinden jullie er van? Ben beginnend met fotografie namelijk. Dus tips zijn welkom.

DE BEHANDELING VAN DE FOTODOKTER

Zonsondergang of – opgang zijn populair om te fotograferen. Bijna iedereen heeft er wel eens een foto gemaakt. En dat is ook niet gek, want het is een prachtig kleurenspektakel! De Fotodokter legt Manfred uit hoe je al dit moois het best kunt fotograferen.Wees op tijd

Een uur voor de zonsondergang is het licht heel mooi zacht. Prachtig licht om mooie natuurfoto’s te maken. Vervolgens kan je tijdens de zonsondergang mooie landschapsfoto’s maken. Vlak na de zonsondergang is tevens ook fotogeniek. De zon is weg maar de kleuren blijven nog wel mooi. Het is ook handig om te weten voordat je naar de plek gaat waar de zon onder gaat. Je hebt hier handige apps voor zoals Photographer’s Ephemeris.

(foto: martijn224)
De zon is bijna weg en de prachtige kleuren blijven nog.

Compositie

De zon speelt natuurlijk een belangrijke rol in de foto maar dit hoeft niet te betekenen dat hij ook in het midden moet staan. Speel met de standpunten en compositie. Voor variatie in je beeld. Manfred heeft de zon bij elke foto in het midden. Zet hem ook eens rechts of links in je foto.
Wat Manfred goed heeft gezien is dat je een onderwerp ook voor de zon neer kan zetten. Hierdoor krijg je een mooie silhouet.

(foto: deepkreativ)
Door de zon rechts in beeld te zetten word de foto wat spannender.

Instellingen

Wat vaak een probleem is bij de zonsondergangen in de automatische stand is dat , de foto overbelicht wordt. Dit komt omdat de camera alles goed belicht wilt hebben. Er is steeds minder licht dus de camera wil voor een goed belichtte foto meer licht binnen laten. Resultaat: een overbelichte foto. Een oplossing hiervoor is door simpelweg te gaan onderbelichten. Dit kan met je camera via de +/- teken. Zo regel je de belichtingscompensatie. In het geval van Manfred zou je juist wat willen overbelichten. Zijn foto’s zijn erg donker en het zou mooi kunnen zijn om iets meer te zien op de foto. Verder wil je de foto natuurlijk zo scherp mogelijk maken. Hiervoor gebruik je al gauw een diafragma getal van F8 of hoger. Zo komt er meer scherpte diepte in de foto. Is het donker en krijg je wazige foto’s? Fotografeer dan vanaf statief. Door de lange sluitertijd krijg je bewegingsonscherpte. Als Manfred een statief gebruikt kan hij dus langer belichten. Ook kiezen we altijd voor een zo laag mogelijke iso waarde. Hoe hoger de iso waarde, hoe meer ruis in de foto. En dat willen we natuurlijk niet.

Afwisseling

Wat Manfred voor de verandering ook kan doen is iets op de voorgrond zetten. Dan heb je meer diepte in je foto’s en zijn ze minder plat. Ook is het leuk om je eens om te draaien en niet tegen de zon in te fotograferen. Richt je eens op het licht dat van de zon afkomt en fotografeer een gebouw dat mooi rood is van de zonsondergang. Speel dus met je compositie en standpunt voor mooiere resultaten. Hoe vaker je oefent hoe beter. Want de Fotodokter heeft ook gezien Manfred heeft met deze foto’s een mooie basis. Maar de fotodokter moet toegeven… de foto’s van Manfred zijn ontzettend mooi!

ZELF INSTUREN?

Kleuren sprankelen te weinig, de belichting kan beter, de compositie strakker? Heb jij een foto die je wil verbeteren, maar je weet niet hoe? Stuur hem in en de Fotodokter legt de vinger op de zere plek, stelt een diagnose en geeft tips voor verbetering. Insturen kan via een mail naar redactie@zoom.nl. Stuur in de mail de link van de foto op Zoom.nl en stel je vraag aan de Fotodokter.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Sigma 24-105mm F4

Samyang 10mm f/2.8 ED