in

Fotodokter: zwart/wit30 september 2013, 15:24

Maak jij wel eens een foto die volgens jou beter had gekund maar weet je niet hoe? Vandaag behandelt de Fotodokter de vraag van Jelle. Hoe zet je een foto goed om naar zwart-wit in Lightroom?

De vraag:

Altijd als ik zwart-wit foto’s van verschillende fotografen zie, zijn ze zo bijzonder en hebben veel contrast. Als ik mijn foto’s omzet naar zwart-wit zijn ze een beetje saai. Hoe zet ik ze om dat ze ook zo mooi spreken? Ik werk met Lightroom.

De behandeling van de fotodokter:

Bij een foto omzetten naar zwart-wit komt meer kijken dan je denkt. Met 1 druk op de knop heeft Jelle een foto makkelijk in Lightroom makkelijk omgezet naar zwart-wit maar dat geeft niet het resultaat wat hij wil. Om meer controle te krijgen over je foto is er de zwart-witmix in Lightroom. Hiermee kan je kleuren versterken en verzadigen. En verrassend genoeg, is dit ook belangrijk bij zwart-wit fotografie!


Hier zie je het verschil bij het werken met Zwartwitmx. De bovenste foto is alleen omgezet naar zwart-wit. De onderste heeft de Fotodokter gewerkt met Zwartwitmix.
Foto: Bovenkant Luchtballon door Jo-z69

Zwart-wit omzetten in Lightroom?
Begin met het importeren van een kleurenfoto. Klik rechtsboven op de knop Ontwikkelen zodat je de foto kunt bewerken. Ga rechts naar het palet en klik op Standaard. Nu verschijnt het palet basisbewerkingen. Klik bovenin het palet naast de knop Kleur, op de knop Zwart-wit. Nu is de foto in zwart-wit omgezet. Wil je de foto toch liever in kleur houden? Geen paniek, klik dan links naast Zwart-wit weer op Kleur.

Zwart-witmix
Ga vervolgens twee paletten naar beneden en klik op Zwart-wit. Nu verschijnt de zwart-witmix. Hiermee kan je alle kleurtinten donkerder of lichter maken. Stel je fotografeert een bakje met fruit. Als je die in zwart-wit zet en bijvoorbeeld alleen de rode tinten donkerder wilt hebben kan je deze functie gebruiken. Je gebruikt dan uiteraard alleen de schuifjes Rood. Zo kun je voor elke kleur naar links voor donkerder en rechts voor lichter.


In deze mooie fruitfoto zie je wat alleen het kleurkanaal Rood al kan doen.
Foto: Fruits in Rome Door blindinglights

Automatisch
Ook is er een automatisch knop onderaan de kleuren. Als je daar op klikt past Lightroom de kleuren automatisch aan. Het is aan te raden om ze handmatig aan te passen zodat je datgene kunt bereiken wat jij voor ogen had. Dubbel klik de op Zwart-witmix en alle sliders worden gereset naar 0.

Raw
De Fotodokter wil ook hier benadrukken dat het fotograferen in raw je meer bewerkingsmogelijkheden geeft. Raw noemt men ook wel ‘digitaal analoog’. In jpg is er altijd door de camera een bewerking op los gelaten en in raw heb je alle informatie. Dit heeft ook als nadeel dat de bestanden een stuk groter zijn. Als Jelle in jpg fotografeert, verliest hij kwaliteit omdat de foto als het ware al bewerkt wordt. Hij kan in de nabewerking ook veel meer uit de foto halen zonder veel kwaliteit te verliezen. Als hij wel het jpg bestand bewerkt kan de kwaliteit flink achteruit gaan met als gevolg veel korreligheid in de foto.

ZELF INSTUREN?

Kleuren sprankelen te weinig, de belichting kan beter, de compositie strakker? Heb jij een foto die je wil verbeteren, maar je weet niet hoe? Stuur hem in en de Fotodokter legt de vinger op de zere plek, stelt een diagnose en geeft tips voor verbetering. Insturen kan via een mail naar redactie@zoom.nl. Stuur in de mail de link van de foto op Zoom.nl en stel je vraag aan de Fotodokter.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Nikkor 18-140mm F 3,5-5,6

Review: Sony Alpha 3000