in

Fotodokter: Zwart-wit omzetten en uitvergroten9 juni 2016, 09:54

Maak jij wel eens een foto die volgens jou beter had gekund maar weet je niet hoe?
Vandaag behandelt de Fotodokter de vraag van Jan uit de Bosch over foto’s uitvergroten en omzetten naar zwart-wit.

De vraag

Graag advies om dit ontwerp uit te vergroten of om te zetten naar zwart/wit.

Vriendelijke groet,

J. uit de Bosch

De behandeling van de fotodokter

Jan wil deze foto graag naar zwart-wit omzetten of uitvergroten. Met beide zaken gaat de fotodokter hem op weg helpen, maar voordat hij dat doet, heeft hij nog een tip voor Jan.

Bij de huidige foto is de hoed en het hoofd van de muzikant niet scherp. Vanwege de hooglichten is springt de hoed ook echt eruit als het onderwerp van de foto, vandaar dat de onscherpte hier storend is. Er is gebruik gemaakt van een heel groot diafragma (F3.5) waardoor de scherpte enkel op de hand en het mondstuk van de saxofoon komt te liggen. De sluitertijd was met 1/1250ste ook behoorlijk kort. Omdat het gaat om een beeldje dat vanzelfsprekend niet beweegt, zou Jan de foto opnieuw kunnen maken en de sluitertijd kunnen verlengen waardoor er een kleiner diafragma mogelijk is. Het hoofd en de rug van de muzikant zouden dan veel scherper zijn. Ook kan de uitsnede dan wat ruimer worden opgezet en kan hij in hoge resolutie fotograferen zodat hij de foto niet uit hoeft te vergroten.

Omzetting naar zwart wit

Wanneer je een foto omzet naar zwart-wit zal je altijd zien dat er heel veel grijs in terug te zien is. Een zwart-wit foto wordt echter een stuk sterker van grotere contrastverschillen.
De volgende foto is via Lightroom omgezet naar zwart-wit via de standaard instellingen.

Als we de contrastverschillen in deze foto willen verhogen moeten we weten welke oorspronkelijke kleuren er in de foto zaten. De achtergrond blijkt voornamelijk uit blauw te bestaan, terwijl er in het figuurtje zelf een flinke zweem groen zit en er meer warme tinten zoals oranje en geel te zien zijn.

Door je achtergrond (blauw) in de zwart-wit-mix donkerder te maken en de warme en groene tinten te verlichten, wordt het contrast groter. Hooglichten en schaduwen pas je extra aan, om ervoor te zorgen dat er geen details verloren gaan.

De muzikant krijgt in dit geval een lichtere uitstraling ten opzichte van de achtergrond. Dit is ook terug te zien in het histogram.


Door de achtergrond (blauw) in de zwart-wit mix lichter te maken en de warme en groene tinten te verdonkeren, wordt opnieuw het contrast groter. Ook hier moeten hooglichten en schaduwen weer handmatig aangepast worden om details te behouden.

De muzikant krijgt in dit geval een donkere uitstraling ten opzichte van de achtergrond. Dit is opnieuw terug te zien in het histogram.


Het soort omzetting en de mate waarin deze wordt uitgevoerd is erg smaakafhankelijk en de fotodokter raadt Jan dan ook vooral aan net zo lang hiermee te schuiven totdat hij een resultaat krijgt dat hem bevalt.

Uitvergroten

Jan heeft niet precies aangegeven tot welk formaat hij zijn foto wil uitvergroten. De foto is momenteel een 1,14mb bestand en heeft een resolutie van 1333×2000 pixels. Bij een hoogwaardige afdruk van minimaal 300 dpi kan de foto tot ongeveer een 13x18cm worden afgedrukt, daarna zal er duidelijk kwaliteitsverlies te zien zijn.

Met het gratis programma irfanview kan de foto nog verder uitvergroot worden. Irfanview geeft heel overzichtelijk de opties om het dpi te wijzigen en de foto te verscherpen. Opnieuw krijgt Jan dan vanzelfsprekend wel weer te maken met kwaliteitsverlies. De mate waarin de foto kan worden uitvergroot is dan ook sterk afhankelijk van het soort afdruk dat Jan wil laten maken.

Zelf insturen?

Kleuren sprankelen te weinig, de belichting kan beter, de compositie strakker?
Heb jij een foto die je wil verbeteren, maar je weet niet hoe?
Stuur hem in en de Fotodokter legt de vinger op de zere plek, stelt een diagnose en geeft tips voor verbetering.
Insturen kan via een mail naar redactie@zoom.nl. Stuur in de mail de link van de foto op Zoom.nl en stel je vraag aan de Fotodokter. Naar foto dokter .

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Pentax K-1

JPEG bestanden verbeteren met Topaz DeJPEG