in

Fotografeer dans met 3 tips20 januari 2016, 11:30

Dans is een prachtige bewegende kunstvorm. Maar hoe leg je dat vast in een stilstaand beeld? Wij geven drie tips.

1. Lange sluitertijd

Beweging wil je vaak stil zetten. De expressie van de gezichten, de gespannen voeten en strakke vingers die de beweging volgen. Laat dit eens los. Vaak heb je bij een dansvoorstelling te maken met slecht licht dus een lange belichtingstijd. Probeer hier creatief mee om te gaan en laat de sluiter wat langer open staan. Hierdoor creëer je beweging in je beeld en kun je je creativiteit de vrije loop laten gaan. Lees hier nog 3 oefeningen met een lange sluitertijd.

foto: nadja-90

2. Flink onderbelichten

Dit is een voorbeeld wat je mooi op locatie kunt uitproberen maar soms ook wel in een danszaal. Durf recht tegen het licht in te fotograferen. Nu ben je natuurlijk bang voor een overbelichte foto maar door flink onder te belichten, zorg je dat het licht mooi in balans is en de danser wordt een prachtige donkere silhouet. Wel een tip, houd de directe lichtbron buiten beeld zoals de kop van de lamp of de directe zon.

foto: NandavdEijk

3. Flitsen op het tweede gordijn

Dit kan eigenlijk nooit tijdens een voorstelling omdat je daar geen flits mag gebruiken maar des te leuker om tijdens een persoonlijke shoot met een danser of danseres uit te proberen. Met een flitser kun je de beweging namelijk mooi stil zetten. Nu kun je er voor kiezen een keer te flitsen, korte sluitertijd en je hebt een mooie ‘bevroren’ beweging. Wil je iets creatiever zijn, gebruik dan een langere sluitertijd en vuur de flits af, net voordat de sluiter sluit. Dit heet flitsen op het tweede gordijn. Hierdoor krijg je de mooie beweging uit de eerste stip maar ook het stilstaande beeld door de flits. Jeroen Jazet legt in deze video precies uit hoe het werkt.

foto: guurtje

Collectie

Deze tips kun je natuurlijk uit proberen bij allerlei soorten stijlen dans. Op Zoom.nl hebben we onlangs gekeken naar de mooiste balletfoto’s op onze website. Een mooie inspiratiebron!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Sigma 20mm F1,4 DG HSM Art

6 tips voor het fotograferen van slangen