in

Fotograferen als een pro: in 10 stappen beter leren kijken

Goed kijken is de basis van het maken van een goede foto. Helaas is goed kijken helemaal niet zo gemakkelijk. De volgende tien stappen helpen je een eind op weg.

1 Kijken, kijken en kijken

Goed kijken lukt je alleen als je veel oefent. De allereerste tip is dus: kijken, kijken en nog eens kijken. Leg daar niet enorm veel druk op voor jezelf, maar kijk gewoon altijd goed om je heen naar wat je ziet en naar wat je daar als fotograaf mee zou kunnen doen.

2 Let op het licht

Geen goede foto zonder goed licht. Let dus op het licht. Licht komt in vele soorten en maten en met elke vorm van licht kun je als fotograaf een andere kant op. Zoek naar interessante lichtsituaties en bedenk wat je ermee kunt doen. Kijk bijvoorbeeld eens naar tegenlicht, of naar wat er gebeurt als de zon laag staat of juist heel hoog.

Foto: Gijs Hendriks Photography

3 Zoek naar contrast

Contrast geeft je beeld spanning. Om die spanning te kunnen gebruiken is het dus slim om contrasten te herkennen als ze zich voor je openbaren. Denk daarbij niet alleen aan contrast in licht (schaduw en felle zon), maar ook aan kleuren, vormen en onderwerpen. Zeker als er meerdere contrasten tegelijk een rol spelen kun je prachtig beeld maken.

4 Let op materiaal en stofuitdrukking

Hoe je onderwerp precies op de foto komt te staan heeft ook veel te maken met de materialen waaruit je onderwerp is opgebouwd. Een fluwelen kussen vangt het licht bijvoorbeeld prachtig, waar een glad plastic onderwerp weer heel anders met dat zelfde licht omspringt. Kennis van materialen en de manier waarop die interacteren met licht is dus heel bruikbaar in de fotografie.

5 Daag jezelf uit

Daag jezelf uit en verzin eens een opdracht of zelfs wedstrijd. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan iets als ‘Maak tien mooie foto’s in de avondzon’, of ‘Maak spannende beelden op een druilerige dag’. Soms lijken die uitdagingen erg ingewikkeld, maar gaandeweg zul je zien dat je toch bijzondere beelden kunt maken in de meeste gevallen. Daarnaast dwing je jezelf tot goed kijken, ook als dat niet vanzelfsprekend is.

6 Kijk verder dan je neus lang is

Ben niet te gemakzuchtig bij het kijken. Is een beeld niet direct interessant, dan kan het dat ineens wel zijn als je van standpunt, afstand of perspectief verandert. Kijk dus verder dan je neus lang is en haal het meeste uit ieder kijkmoment.

Foto: Nboerkamp

7 Experimenteer

Het leuke van digitale fotografie is dat experiment geen kwaad kan, er zijn immers geen kostbare rolletjes in het spel. Een foto meer of minder maakt niet uit. Zorg er dus voor dat je volop experimenteert en ook de beelden maakt waar je in eerste instantie niet helemaal van overtuigd bent.

8 Kijk naar anderen

Goed kijken is goed (af)kijken. Het kan natuurlijk helemaal geen kwaad om eens goed naar het werk van andere (bekende) fotografen te kijken. Ga daarbij goed na hoe zij gekeken hebben bij het maken van die beelden en probeer daar lering uit te trekken.

9 Sta open voor kritiek

Als fotograaf is het nooit verkeerd om open te staan voor kritiek, mits het natuurlijk opbouwende kritiek is waar je ook echt wat mee kunt. Vaak zien twee (of meer) paar ogen meer dan alleen jijzelf en komt een andere fotograaf met andere inzichten of invalshoeken.

10 Kijk kritisch naar je eigen werk

Het is goed om achteraf kritisch naar je eigen werk te kijken en de balans op te maken. Heb ik hier goed gekeken, of had het beter gekund? Zoek naar verbeterpunten en ga daarmee aan de slag.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Composities in de praktijk: zo fotografeer je bruggen

Optimale scherpte: welke diafragmawaarden moet je aanhouden voor verschillende situaties