in

Fotograferen in de kou – Zo ga je goed voorbereid op pad


16 januari 2017, 11:46

De komende dagen is er koud weer voorspeld in Nederland, met minimumtemperaturen tot -6 graden Celsius en ook overdag gaat het vriezen. Om in die kou te fotograferen, is het handig om extra maatregelen te treffen. Hieronder geven we je vier belangrijke tips om te fotograferen in de kou!

1. Neem meerdere accu’s mee en hou ze warm

Dit is meteen de belangrijkste tip: houd er rekening mee dat accu’s of batterijen veel minder presteren in koude temperaturen. Afhankelijk van de kou kan dit tot de helft van de capaciteit schelen! Neem dus meerdere accu’s of batterijen mee.

Ook wil je de batterijen zo warm mogelijk houden tijdens het fotograferen. Bewaar ze daarom niet in de cameratas op je rug, maar bijvoorbeeld in de binnenzak van je jas.


Foto © gkeesman

2. Bereid je voor: camera-instellingen

Omdat het koud is en je met dikke handschoenen vaak moeilijk nog alle kleine instellingen kunt veranderen, is het handig om dit van tevoren zo goed mogelijk in te stellen.

Ga je bijvoorbeeld ’s nachts op pad en heb je een statief bij je, dan kun je de instellingen al redelijk goed van tevoren inschatten, zodat je ter plekke zo min mogelijk hoeft aan te passen.


Foto © ingebovens

3. Goede handschoenen

Naast uiteraard warme kleding zijn goede handschoenen belangrijk tijdens het fotograferen. Je wilt het liefst handschoenen waarmee je nog de instellingen van je camera kunt aanpassen als je ergens in de kou staat.

Veel fotografen kiezen dan ook voor iets dunnere handschoenen, die gemaakt zijn om een aanraakscherm mee te bedienen. Mocht het extreem koud zijn, dan kun je daaroverheen nog altijd een extra dik paar handschoenen dragen met eventueel open vingertoppen.


Foto © TechniColour

4. Voorkom condensvorming

Condensvorming treedt in koude omstandigheden gemakkelijk op, ook tijdens het fotograferen. Als je bijvoorbeeld je camera instelt en met je oog door de zoeker kijkt, kan er door je adem en gezichtswarmte al een laagje condens ontstaan. Met name het objectief is hier gevoelig voor.

Ook daarom is het dus goed om van tevoren de meeste instellingen al gedaan te hebben en te werken vanaf een statief: je hoeft dan minder vaak en dicht op je camera te werken.

Eenmaal weer in de veilige warmte binnen kan er ook gemakkelijk condensvorming ontstaan. Om dit te voorkomen kun je je camera het beste een tijdje in de cameratas laten, totdat deze op kamertemperatuur is. Als je hem dan uiteindelijk uit de tas haalt, is het handig om alle klepjes open te doen en de accu en sd-kaart eruit te halen. Belangrijk is in ieder geval om een camera met condens nooit aan te zetten, hierdoor kan er kortsluiting ontstaan!

>
Foto © Fam

Fotograferen in de kou

Het blijft een uitdaging om te fotograferen in de kou of onder barre omstandigheden. Ga vooral goed voorbereid op pad, met een duidelijk beeld van wat je wilt fotograferen. Als je daarop anticipeert door de juiste kleding, camera-instellingen, accessoires en meer, kom je met de mooiste foto’s weer warm thuis!

Heb je zelf nog goede tips om te fotograferen in de kou? Deel ze in de comments!

Lees ook: 8 tips voor het vastleggen van sneeuwlandschappen

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Panasonic Lumix FZ82: Fotografeer de maan!

Review: Canon EOS M5