in

Fotograferen in de schemering – Wat zijn de beste instellingen?

Eline Sips

De schemering is lastig te fotograferen omdat er zo weinig licht beschikbaar is. Hoe zorg je ervoor dat die warme avondsfeer toch overkomt in je beelden? We geven je een aantal tips!

Weg met de automatische stand! Wil je alles leren over fotograferen in de M-stand? Bekijk dan onze Cursus Fotograferen in de M-stand (+ Expertboek Fotografie)

De juiste planning

De schemering duurt meestal niet lang. Je hebt ongeveer 50 minuten de tijd, totdat de zon definitief onder is. Het licht verandert dan ook continu, waardoor je heel bewust je instellingen moet blijven aanpassen. Een goede voorbereiding is daarom erg belangrijk! Bepaal vooraf welke locatie je tijdens de schemering wilt fotograferen en welke compositie daarvoor het meest geschikt is. Denk goed na over de sfeer die je foto uiteindelijk moet uitstralen. Wil je juist hele warme kleuren? Dan kan je het beste tegen het einde van de schemering fotograferen. Wil je liever toch wat meer licht, fotografeer dan aan het begin van de avondschemering.

mariovisser

Landschapsfotografie in de schemering

Omdat er maar weinig licht beschikbaar is, is de avondschemering perfect om met langere sluitertijden te fotograferen. Dat kan je heel goed gebruiken voor je landschapsfotografie. Gebruik hiervoor wel een statief, om bewegings-onscherpte door de camera te voorkomen. Vanwege de langere sluitertijd kan je alsnog met redelijk lage iso-waarden fotograferen en een klein diafragma gebruiken voor voldoende scherptediepte. Je landschappen zijn in dat geval volledig scherp, met uitzondering van de bewegende elementen. Dat geeft een bijzonder dynamisch en sfeervol effect aan je foto.

john9999

Portretfotografie in de schemering

Bij portretfotografie kan je de langere sluitertijd niet veroorloven, omdat je model nooit voor 100% stilstaat, waardoor je bewegingsonscherpte krijgt. Je zal dus minimaal vanaf 1/60e sec moeten fotograferen. Een groter diafragma levert hierbij een mooie onscherpe, maar toch sfeervolle achtergrond op én geeft je dat extra licht wat je bij de schemering zo hard nodig hebt. Het liefst gebruik je een lichtsterk objectief (met vast brandpunt) en een body met een grote sensor (crop- of fullframe) om het maximale uit het licht te halen. Lukt dat niet, dan zal je toch je iso-waarde een beetje moeten verhogen.

maaikekampert

Sportfotografie in de schemering

Bij sportfotografie zijn vaak extreem korte sluitertijden nodig om de beweging volledig te kunnen bevriezen. Tijdens de schemering is dat door het gebrek aan licht bijna niet te doen. Een grote sensor, hogere iso-waarde, lichtgevoelig objectief kunnen in sommige gevallen voldoende zijn om toch de actie vast te leggen. Lukt dat niet? Probeer dan met flitslicht de sporter uit te lichten. Omdat het flitslicht de sporter verlicht, kan je alsnog een langere sluitertijd gebruiken om de achtergrond goed te belichten zonder dat er bewegingsonscherpte ontstaat.

Zorg voor de juiste kleuren

Fotograferen in de schemering doe je juist omdat je dat warme of koude avondgevoel in je foto wilt vastleggen. Dat gevoel kan je extra aanzetten met een juiste kleurtemperatuur van je witbalans. Experimenteer maar eens met een handmatige witbalans. Je kan een hele koude foto creëren door een lage kelvin-waarde in te stellen. Je krijgt in dat geval meer blauw in je foto. Wil je het liever toch iets warmer hebben? Ga dan meer rond de 6500 kelvin zitten. Vind je het lastig om dat zelf in te stellen, kies dan voor de schaduw-witbalans om meer warmte in je foto te krijgen en kies voor de gloeilamp-witbalans om je foto juist koeler te maken. Het is echter nóg makkelijker om gewoon in RAW te fotograferen, want dan kan je achteraf heel nauwkeurig een goede kleurtemperatuur kiezen in je nabewerking.

rickkloekke

Nog meer fotografietips nodig?
De belangrijkste fotografietips vind je op ZoomAcademy Blog. Hier vind je tips over elk denkbaar onderwerp.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Organiseren: 1200 Foto’s. Wat nu?

Naaktfotografie: hoe ga je te werk bij een naaktshoot – do’s en don’ts