in

Fotograferen in de storm


21 oktober 2014, 11:01

Vanmiddag worden heftige regenbuien en zware windstormen verwacht. Je denkt geen ideaal moment om op pad te gaan met je camera maar juist wel! Met deze 8 tips maak je namelijk de beste stormfoto!

1. Voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk, zeker bij deze extreme weersomstandigheden. Houd Buienradar en het weerbericht in de gaten. Op deze manier leer je het weer kennen en kun je hier in de toekomst ook op anticiperen. Maar denk ook aan je persoonlijke voorbereiding: zorg dat je warme, wind- en waterdichte kleding aantrekt en neem wat eten en drinken mee. Zo maak je je fotografiesessie in de barre omstandigheden iets aangenamer.


(foto: alicevankempen)

2. Handmatige belichting

Als je de storm in de automatische stand fotografeert, kan het zijn dat je camera gaat overbelichten. De dreigende lucht komt zo niet meer over op je foto. Probeer daarom handmatig de belichting in te stellen. Als je een juiste belichting instelt, zorgt dit voor een vast resultaat in je fotoreeks zonder veel lichtvariaties. Houd wel het aanwezige licht in de gaten. Wordt het donkerder of lichter? Pas je belichting dan weer aan.


(foto: mgompie)

3. Statief

Een statief is bij storm een must. Hiermee voorkom je bewegingsonscherpte zo veel mogelijk. Gebruik een stevig en zwaar statief en verstevig deze door je (camera)tas aan het hiervoor bestemde haakje te hangen. Let wel op dat de meeste statieven niet bestand zijn tegen harde windstoten. Probeer daarom een beschut plekje op te zoeken. Denk hierbij aan een portiek, viaduct of je eigen auto. Een beschut plekje is bovendien ook comfortabeler voor jezelf.


(foto: eriksmits)

4. Weinig licht

Tijdens een storm of heftige regenbui beschik je over weinig licht. Waarschijnlijk gebruik je een kleine lensopening (hoge diafragmawaarde) voor voldoende scherptediepte en kies je een snelle sluitertijd om bewegingsonscherpte te voorkomen. Tijdens een storm ben je daarom genoodzaakt om je iso-waarde omhoog te schroeven voor een juiste belichting. Een andere mogelijkheid is om met een lichtsterke lens te fotograferen. Het nadeel is dat je door de grote lensopening nog maar een beperkte scherptediepte hebt. Bij een groothoekobjectief heb je hier minder last van.


(foto: reflectionsfromwithin)

5. Toon de wind

Met een korte sluitertijd is het lastig om de windstoten vast te leggen. Daarom is het van belang om een object uit te zoeken wat de wind wel kan tonen. Denk hierbij aan zand, water, golven of wapperende vlaggen. In de stad zijn mensen hiervoor een ideaal onderwerp. Gebruik je een lange sluitertijd, dan wordt de beweging vastgelegd in strepen.


(foto: ur2nd)

6. Regen

Het fotograferen van regendruppels kan lastig zijn. Fotografeer je met het licht mee, dan vallen de regendruppels niet snel op. Druppels worden wel zichtbaarder met tegenlicht. Naast het juiste licht moet je ook nadenken over de instellingen. Wil je de regendruppels bevriezen of moeten ze strepen vormen? De druppels bevries je met een snelle sluitertijd (1/400 seconde). Met een relatief lange sluitertijd van 1/60 seconde worden druppels mooie strepen.


(foto: longboarder)

7. Bescherming

Tijdens deze extreme weersomstandigheden is het verstandig om je camera en apparatuur goed te beschermen tegen water of condens. Draag een grote regenjas om je camera onder te verbergen als je even niet fotografeert. Tijdens het fotograferen houdt een langere zonnekap een groot deel van de regendruppels op je lens tegen, maar blijf controleren of er niet een druppel op je lens is gekomen en droog deze regelmatig af met een lenzendoekje. Natuurlijk kun je ook investeren in regenbescherming, zoals een regenhoes van Hama, Optech of Bouwmeester. Let ook niet alleen op je camera maar ook op jezelf. Wees voorzichtig en denk aan je eigen veiligheid. Geen foto is je leven waard.


(foto: ellend)

8. Oefenen

Oefening baart kunst. Extreem weer fotograferen is lastig en het kan best zijn dat je na één storm nog geen perfecte foto hebt geschoten. Blijf daarom oefenen bij slechte weersomstandigheden. Varieer ook eens met de verschillende weersomstandigheden. Lees hier al onze tips over fotograferen in de regen, mist of onweer.


(foto: efkes)

Jouw stormfoto?

Ga jij vandaag op pad om de storm te fotograferen? Zet je foto’s op Zoom.nl en laat een link achter in de reacties. Wie weet komt jouw foto in onze stormcollectie!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Sony Alpha 5100

Lensbaby Double Glass Optic